Tre ting jeg skulle ønske jeg visste for fire år siden

Foto: Anders Mildestveit/NTNU

For snart fire år siden skulle jeg velge hva jeg skulle drive med resten av livet mitt. Eller, det var hvert fall sånn det føltes. Jeg hadde bestemt meg for at jeg ønsket å begynne å studere, og NTNU var drømmen. Akkurat hva jeg ville studere hadde jeg derimot ikke peiling på.

Den gang føltes det som verdens største avgjørelse, i tillegg var det plutselig så mange ting i livet mitt som skulle bli helt annerledes enn det jeg var vant til. Veldig spennende, og litt skummelt. Høres det kjent ut?

Senk skuldrene

Jeg  har laget en liste med tre punkter som oppsummerer noen av mine erfaringer. Jeg håper de kan hjelpe deg med å senke skuldrene før det er din tur til å bli student. 

1 – Man må ikke vite helt hva man vil for å begynne å studere

Jeg visste veldig lite om hva jeg ville bli da jeg våren 2015 slang inn en søknad på samordna opptak. Magefølelsen sa sivilingeniør, men i frykt for å ombestemme meg totalt de kommende månedene fylte jeg alle plassene på søknaden og inkluderte alt fra lærerstudier til juss og økonomi, i tillegg til sivilingeniør. Det gjorde meg ganske stressa, men det er heldigvis noe som heter at veien blir til mens man går. Det skulle vise seg at det er ikke farlig å begynne å studere selv om man ikke vet hvor man ønsker å ende opp. I løpet av tiden min på NTNU har jeg fått møte mange bedrifter, bli bedre kjent med mulighetene jeg har etter endt studie, fått erfare hva slags fag jeg liker, hvilken arbeidsform jeg trives best med og kjent på hvilken arbeidsmengde jeg ønsker i mitt liv. Det er få utdanninger man kun er kvalifisert til én eneste stilling, og det er heller ikke farlig å finne ut at man har valgt feil – det går bra til slutt!

42296270_1870784009676736_2066890734174208000_o
Hvert år arrangeres det en rekke bedriftspresentasjoner og karrieremesser, dette er fra Bindeleddets “Karrieredagene 2018”

2 – Det er ingen fasit på å være student

Før jeg begynte å studere hadde jeg hørt litt her og der om det beryktede studentlivet, men jeg synes det var vanskelig å catche hva det faktisk var de drev med, hvert fall så lenge de var på skolen. Var det akkurat det samme som på videregående? Var forelesning bare var et annet navn for timer? Og måtte man egentlig gå i de? Var øvinger bare var et annet navn for lekser? Var det prøver? Hvor mye kom jeg til å ha å gjøre? Hva skulle jeg gjøre hvis jeg ikke skjønte noe? Gjorde alle det samme eller varierte det fra studie til studie? Alt jeg ikke visste! Hvordan skulle det gå?

Historien kort oppsumert er at jeg i ettertid har funnet ut av at det ikke finnes noe fasitsvar på alle disse spørsmålene – ikke bare varierer svarene fra studie til studie, men også student til student. Alle finner sin måte å løse det fantastiske konseptet “ansvar for egen læring” på. Hadde jeg visst det da jeg startet her hadde jeg kanskje vært litt flinkere til å lytte til magefølelsen og stole på egne studieteknikker fremfor å bry meg så mye om alle andres løsninger? DU trenger hvertfall ikke vite alt dette før du begynner å studere, svarene finner du underveis!

3 – Snakk med de som vet!

Synes du det er vanskelig å finne svar i all informasjonen som finnes i studiehåndboken, på nettsidene og liknende? Det synes jeg det var, så la meg gi deg et siste tips; tør å ta kontakt! Kjenner du noen som studerer i Trondheim, Ålesund eller Gjøvik? Kontakt de. Litt kleint tenker du kanskje, kjenner liksom ikke helt storebroren til venninna di? Samma det. Jeg synes hvertfall det er veldig stas å få spørsmål om mitt liv i Trondheim, studiet mitt og liknende, og det tror jeg gjelder veldig mange andre også. Kan de ikke svare selv, kjenner de kanskje noen som kan. Det er så store mengder informasjon tilgjengelig, personlig så holdt jeg på å lese meg grønn uten at det ga noen store utslag på magefølelsen av hva som var rett for meg. Til slutt turte jeg og kontakte noen gamle venner, og det var her jeg fikk de rådene som hjalp meg å fatte en beslutning. Husk at vi også svarer på spørsmål på vår facebookside NTNU neste stopp, instagram @ntnustudent eller her på bloggen. 

Studietur til Singapore

… så kan man jo undre helt til slutt om jeg egentlig skulle ønske at jeg visste alt dette.

Eller om jeg skal se sjarmen i å vandre litt i blinde, surre litt rundt og av og til gå feil – ikke vet jeg, men dette er hvert fall noe av min livsvisdom til deg😉 

-Marte, Industriell økonomi og teknologiledelse, 4. år

Leave a Reply