Arkitekt – noe for deg? Q&A del 1

Vurderer du å studere arkitektur, og vil vite mer om hvordan det er? Arkitektstudiet er en av de eldste studiene ved NTNU, og den eldste arkitektutdanningen i Norge.

Vi har fått inn mange spørsmål om livet som arkitektstudent, og derfor kjører vi blogginnlegg i 2 deler! Check it out.

I del 1 starter vi med de mest grunnleggende spørsmålene om arkitektstudiet, som opptakskrav og tegneferdigheter – det første først. Vi har samlet inn svar fra forskjellige arkitekstudenter.

1. Hvilke fag kreves fra vgs?

For å komme inn på studiet kreves det generell studiekompetanse pluss matte R1 + R2 og Fysikk 1.

3. Hvordan skjer inntaket, er det opptaksprøve?

Ved NTNU er det ikke opptaksprøve til arkitekturstudiet, du søker bare gjennom Samordna opptak. På arkitekthøyskolen i Oslo er det derimot det, og på arkitektstudiet i Bergen er det søknad og intervju.

Bildet er fra rekkehusprosjektet andreårsstudentene hadde i arkitektur 4 tidligere dette semesteret.

3. Er det vanskelig å komme inn? Er det noen som kommer inn med under 59 poeng?

Her er en oversikt over poenggrensen for å komme inn de siste 5 årene:

Opptak20182017201620152014
Førstegangsvitnemål54,054,254,053,653,0
Ordinært vitnemål59,559,959,258,456,9

Som du ser har grensen på førstegangsvitnemål steget fra 53 til 54 poeng, mens ordinært vitnemål har steget fra 56,9 til 59,5 poeng. Det vil nok variere litt fra år til år, og det er vanskelig å si nøyaktig hva grensen blir for opptaket i år.

4. Er det mye matematikk og vanskelige digitale verktøy?

Det er ikke særlig mye matte, og de digitale verktøyene lærer du i løpet av studiet. Noen programmer som brukes er InDesign, Illustrator, Photoshop og AutoCAD. Vi lærer også å bruke laserkutter, som vi bruker til modellene vi lager. Men ikke la det hindre deg i å søke, for det er ikke krav om å kunne det på forhånd!

Bildet er fra et masterposjekt hvor de laget forslag til paviljong som skal plasseres Trondheim kunstmuseum

5. Har dere historiefag, som f.eks kunsthistorie?

Det er ikke kunsthistorie direkte, men det er flere fag i løpet av studiet om arkitekturhistorie. Det er 3 hele fag om dette: Arkitekturens historie A, B og C. I tillegg er det noe arkitekturhistorie i fagene arkitektur 1 og 2.

6. Er studiet veldig teknisk i forhold til andre arkitekturstudier i Norge?

Arkitektur er noe helt annet enn sivilingeniør (med tanke om teknisk innhold), og selv om det kan være ulike perspektiver på de forskjellige arkitektutdanningene i Norge, så er det ikke så altfor store forskjeller. Det sies jo at arkitekt fra NTNU er mer teknisk enn i Oslo. At i Oslo fokuserer de mer på materialkunnskap, og i Bergen på estetikken. Det er litt vanskelig å si uten å ha prøvd flere selv, men det har blitt gjort en studie på akkurat dette. Trykk her for å lese om hvordan studentene oppfatter de forskjellige utdanningene.

Du kan også tilpasse studiene med valgfag og ut fra hvilke prosjektfag du velger. Liker du den tekniske biten, så kan du velge mer av det, og omvendt.

7. Er det mye tegning på studiet, må man være god til å tegne for å gå arkitekt?

Man trenger ikke være spesielt flink til å tegne på forhånd. Du lærer teknikker på studiet, og det hjelper deg! Sjekk ut fagene som heter Form & Farge 1 og Form & farge 2. Det er en del tegning for hånd det første året, og etter det lærer man mer digital tegning. Men som sagt, det er ikke noe du trenger å kunne før du starter. Det er jo derfor du studerer 🙂 Hvert trinn har sine egne tegnesaler, så forholdene er lagt til rette for å bli god!

8. Er det faktisk slik at dere drar på studietur hvert semester?

Det er ikke studietur hvert eneste semester, men det blir 5-6 turer i løpet av studiet. De siste årene har ekskursjonene vært i Wien, Paris, Berlin, i Norge og Skandinavia. Som arkitekt er det viktig å kunne litt om hvordan arkitekturen er i ulike land og hvordan den er forskjellig ut fra historie, kultur osv. Det er spennende å se en by med arkitektens øyne!

Studietur til Wien i 2016

Her kan du lese om arkitektsstudiets oppbygging, og klikke deg inn på hvert enkelt fag.

Vi har også skrevet litt om arkitektstudiet tidligere, trykk her for å lese mer.  (fra 2013)

Følg også med for flere spørsmål og svar! Det kommer flere innlegg med spørsmål og svar om  studiehverdagen på arkitektur.

Takk til Hanna, 3. klasse arkitekt, og Juni, 2. klasse arkitekt, for svar til innlegget!

-Stine, Eiendomsutvikling og -forvaltning, 4. år

3 thoughts on “Arkitekt – noe for deg? Q&A del 1

  1. Hei, hvordan man kan studere master i arkitektur, om det finnes ikke noe bachelor studiene i hele Norge??

    1. Hei! Arkitektur ved NTNU er et integrert 5-årig masterstudie. Det betyr at du kan søke deg inn på dette studiet rett fra videregående. Isteden for å ta en bachelor på 3 år og så en master på 2, tar du på en integrert master hele studiet i ett. Så hvis du er interessert i å studere arkitektur kan du søke deg inn på NTNU sin integrerte master rett fra videregående 🙂 Du kan lese mer om opptak her: https://www.ntnu.no/studier/maar/opptak

Leave a Reply