Mitt siste semester på grafisk design i Gjøvik

Godt klassemiljø, stress og mye koffein! Det er oppskriften på å komme seg gjennom siste innspurt på bacheloren.

I dette blogginnlegget kan du lese hvordan jeg jobber meg mot en bacheloroppgave litt utenom det vanlige. Jeg beskriver hvordan de siste månedene føles, samt gir deg mine beste tips til å komme seg igjennom en 3 årig bachelor. 

 

Siste semester har kommet

Tre år har gått, og jeg er snart ferdig med en bachelor i grafisk design på NTNU i Gjøvik. Disse årene har være utrolig lærerike og spennende, og jeg angrer ikke et sekund på valget jeg gjorde. Jeg fulgte magefølelsen til dette studiet, og det har vært noe av det beste jeg har gjort. Men nå er jeg på mitt siste semester. Bacheloroppgaven står for tur og stresset begynner å ta over hverdagen. På grafisk design har vi en litt annerledes bacheloroppgave enn det normale. Vi studenter skal nemlig lage en porteføljemappe og en avgangsutstilling.

 

Porteføljemappe
Her er noen eksempler på hvordan våres bacheloroppgave ser ut på Grafisk Design ved NTNU i Gjøvik. For de som er ekstra interesserte så er dette i en størrelse på A3 med ulike omslag og innbinding.

 

Studentdrevet

Gjennom studiet har du rundt 15 designprosjekter. I siste semester skal du velge 10 prosjekter som skal være med i denne porteføljen. Vi får heldigvis tre veiledninger med tre forelesere som hjelper oss i å velge de beste prosjektene. Du har ansvar for å bli ferdig med din egen mappe før fristen, og alt av arbeid er studentdrevet. Det vil si at foreleserne ikke involveres med selve arbeidet, men selvfølgelig får man hjelp dersom du spør. I tillegg må arbeidet gjøres ved siden av studiet, så ja… det blir en del helgejobbing på universitetet.

 

Oversikt over pulten
Her er blant annet min måte å organisere ukene mine på. Jeg har altså fargekodet hvert fag og setter som oftest av en dag til ett fag.

Gleder meg til å være stolt

Selv om dette er stressende, så gleder jeg meg veldig til utstillingen. Å stå foran prosjektene dine og porteføljemappa, og være stolte av dem, ja det blir helt utrolig å få oppleve. Selvfølgelig kommer jeg til å være nervøs, fordi allerede dagen etter utstilling vil vi få sensur, altså karakter på mappen. De siste dagene blir rett og slett en berg-og-dal-bane med følelser.

 

Avgangsstudentene har selv ansvar for å planlegge og arrangere avgangsutstillingen vår. Her diskuterer vi blant annet hvordan vi ønsker at våres grafiske profil til utstillingen skal se ut.

 

Nytt kapittel står for dør

Jeg har nå gått på Gjøvik i tre år, og jeg er nå snart ferdig med bacheloren min. Jeg skal flytte til sommeren og flytteboksene er allerede plassert i hybelen min. Ja, det begynner å synke inn hvor fort disse årene har gått og helt ærlig, så føler jeg at de har gått så fort at jeg ikke er helt klar til å være ferdig. Men et nytt kapittel står for dør, og jeg har valgt å ikke gå videre på skole fordi jeg rett og slett ønsker å prøve litt annet. Å komme rett fra videregående til universitet er noe jeg ikke har angret på, men nå kjenner jeg meg litt skolelei. Jeg ønsker å få praktisert det jeg har studert og jeg vil derfor se etter jobb som grafisk designer. MEN, skjer det ikke noe på et år, så har jeg planlagt å søke meg inn på en Master i enten England eller Danmark neste år. Så ja, planen ligger der og jeg er positiv til å følge den.

 

Mine beste tips til å komme seg gjennom en bachelor:

 

  1. Få et godt forhold til medstudentene dine. De vil bli din beste ressurs i usikre tider og dere kan hjelpe hverandre med deres ulike kompetanser. Bruk tiden i fadderuka til å bli kjent.
  2. Sett deg noen realistiske mål og jobb deg mot dem! Det vil hjelpe deg med å tenke klarere og mer effektivt.
  3. Det er lov å be om hjelp. Jeg er den personen i klassen som spør de dumme spørsmålene, i tillegg til hun som stiller et spørsmål for mye enn et for lite. Du vil av og til føle deg plagsom, men jeg lover deg at du vil sette pris på det seinere.
  4. Skaff deg jobb ved siden av studiet. Å få arbeidserfaring ved siden av studiet gjør deg mer effektiv. Selv med en jobb uten relevans innenfor ditt studiet, vil du vise at du både har livs- og arbeidserfaring. Som oftest vet du når du har en jobbdag, og da klarer du å disponere tiden din riktig i forhold til skola.
  5. Sett storstipendet inn på sparekontoen. Er det en ting medstudentene mine var enig i så var det å legge storstipendet inn på sparekontoen med en gang. Da passer du på at du ikke bruker det opp med en gang, og da har man litt penger ved siden av du kan bruke i nødstilfelle.
  6. Planlegg maten. Du skal vite at du trenger ikke å leve på knekkebrød og nudler hele studenttiden. Sett av en dag i uka hvor du planlegger frokost, lunsj og middag. Kanskje ha et tema ut uka. Ta med restemiddagen til lunsj neste dag, og planlegg å ta med middag på skola dersom du vet du skal sitte seint. Bor du med andre så kan dere planlegge middager sammen, og bor du aleine så skal du vite at en oppskrift for 4 porsjoner gir deg middag i flere dager etterpå.
  7. Skaff deg headset. Enda en ting mine medstudenter nevnte var å skaffe deg gode headset. Du veit aldri når du må koble av og bare være i din egen verden.

 

Så ja, dette er hva min hverdag består av frem til bacheloren skal leveres inn 1.mai. Som tidlig skrevet så er et godt studentmiljø, stress og mye koffein oppskriften for å overleve siste innspurt. Jeg håper dette blogginnlegget hjalp deg til å se litt mer inn i en students siste semester, og at tipsene hjelper deg i å forberede studentlivet. Men hvis du kan ha meg unnskyldt, så må jeg gå å ha en liten påfyll med kaffe.

 

– Therese, grafisk design, 3. år

2 thoughts on “Mitt siste semester på grafisk design i Gjøvik

Leave a Reply