Ukas student: Lektorstudent i tysk

Denne uka fikk vi følge en lektorstudent i tysk, Paula, på Instagrammen vår (@ntnustudent)! Det var spennende å følge med på hennes hverdag, der vi fikk se noe fra studiet og livet ved siden av studiet. I dette innlegget får du enda mer informasjon om Paula og studiet hennes.

Husk at du også kan finne igjen storyen om Paula og de andre studentene på Instagrammen vår ved å sjekke ut historiene som er lagret!

Om Paula

Hvem er du?

Jeg heter Paula Friedericke Hartmann, er 23 år gammel og kommer fra Lierne.

Hva studerer du?

Jeg studerer mitt første år på lektor med tysk som hovedfag, hva jeg velger som fag to er jeg fortsatt litt usikker på.

Hvordan bor du?

I fjor flyttet samboeren min, våre to hunder og jeg til Sjetnemarka. Her bor vi i vår egen bolig. Med bilen bruker vi omtrent 10 min til sentrumet herifra, mens det tar ca. 30-40 min å komme seg med bussen til Dragvoll.

Hva gjør du på fritiden?

Jeg er meget glad i å være ute i det fri, dra på fjell- og randoneeturer, generelt det å være aktiv gjør meg meget glad. I tillegg er jeg veldig glad i å reise, men nøyer meg og med å bare kunne slappe av med ei bok.

Om studiet

Hvorfor valgte du å studere lektor?

Før jeg begynte på lektorstudiet skrev jeg en bachelor i idrett, noe jeg egentlig ønsket å fortsette med, men en skade gjorde at jeg måtte slutte med toppidrett og da var studiet ikke like givende lengre. Etter videregående fikk jeg ved siden av studiet muligheten til å jobbe som vikar, og syntes at dette var meget gøy. Denne muligheten åpnet også øynene mine for hvor artig det var å jobbe sammen med barn og at man hver dag møter nye utfordringer, dette syntes jeg var veldig spennende. Dessuten har jeg alltid syntes at språk er utrolig gøy. Muligheten til å kunne velge et fag nummer to, eller i mitt tilfelle nummer tre er jo også helt supert. Ikke nok med det så har jeg møtt mange lærere gjennom skolen og studiet. Alle disse lærerne har fått meg til å tenke, og jeg håper at jeg som framtidig lærer kan gjøre en forskjell en dag.

Du kan lese mer om lektor med språkfag her 

Hvorfor valgte du NTNU?

NTNU har et godt ryktet i hele Norge og et studentmiljø som gjør det lett å trives som student. Dessuten har jeg alltid syntes at Trondheim er en meget fin by, som ligger passende langt unna heimen.

Hvor mye tysk kunne du fra før?

Jeg har selv bodd i Tyskland de første årene av oppveksten min, så jeg har nok språket i meg fra ung alder, men det er alltid mulig å bli bedre og det er akkurat dette jeg ønsker med tyskstudiet, jeg har lyst til å kunne tysk perfekt. Men dette betyr likevel ikke at man må kunne tysk for å starte på tyskstudier ved NTNU. Alle sammen har fått en fin progresjon i fagene, det viktigste er at man er motivert!

Hva er de største utfordringene ved å gå lektor i tysk?

Jeg personlig synes at grammatikken, spesielt i det første semesteret var mest utfordrende, men dette løsnet veldig fint i løpet av året for meg og mange andre. Ellers så synes jeg ikke at selve studiet byr på så mange utfordringer. Tvert imot, jeg synes at det er toppers å kunne kombinere språkfagene med pedagogikk i tillegg til å få velge et fag to. Hvis studiet fortsetter slikt tror jeg at jeg kan møte arbeidslivet en dag som en godt forberedt lærer.

Studentlivet

Hvordan ser en typisk uke for deg?

I en typisk uke har jeg forelesning på fire dager. Jeg prøver å møte på alle forelesningene i tillegg til å lese pensumet som er satt opp før hver time. Også prøver jeg å jobbe på de dagene jeg har fri og finne på noe morsomt i fritiden.

Hvordan er linjeforeningen på studiet deres?

Linjeforeningen for tysk heter Sturm und Drang. De arrangerer flere happeninger gjennom semesteret, som for eksempel bowling, karnevalfest, sommeravslutning, samt spontane Stammtische i løpet av dette semesteret. Linjeforeningen for lektorstudentene er Erudio og er kanskje et hakk større enn Sturm und Drang. Erudio arrangerer mange sosiale og faglige arrangementer, som for eksempel quizer, tur til åre, ball eller faglige foredrag. Dette gjør de med mål om å samle lektorstudentene på tvers av kull og hovedfag.

Har du noen gode studietips?

Prøv å være à jour med studieplanen, kanskje ved hjelp av en egen leseplan i tillegg til å møte så godt forberedt som mulig til timene, man får nok best mulig ut av forelesningene da. Og heller ikke begynn med de obligatoriske oppgavene i siste liten. Ved å unngå skippertak blir studenttilværelsen mye mer avslappet.

Fortell litt om overgangen din fra VGS til universitetet, hva synes du og hvordan gikk det?

Jeg begynte å studere med en gang jeg var ferdig på VGS. Da kombinerte jeg studiene først med toppidrett og etter hvert med enda et annet studiet. Jeg syns at det er fantastisk givende å kunne være student og planlegge dagene mine stort sett selv. Dette gir rom for å lære seg å prioritere. På en måte blir det mer fritid enn det var på VGS, samtidig som man må lære seg å ta litt mer ansvar.

Hvor ser du deg selv om 5 år?

Jeg tror at jeg fortsatt bor i Trondheim ettersom jeg trives så godt her også har vi som mål at leiligheten er ferdig oppusset senest da, så vi får se.

Forhåpentligvis er jeg ferdig med lektorutdanningen og i jobb som lærer. Også krysser jeg fingrene og håper at jeg kanskje også er ferdig med en master i idrett eller i hvert fall godt i gang med den. For dette har jeg meget lyst til.

– Silya, grunnskolelærer 5.-10.trinn, 4.året

Leave a Reply