Møt en foreleser: Nora B. Kulset

En av de tingene jeg visste lite om da jeg begynte å studere var foreleserne. Jeg tenkte at de bare kom til å være skumle forskere som skulle stryke meg på eksamen, men skjønte raskt at dette var langt fra sannheten.

En foreleser kan være en utrolig viktig ressurs for studenter. Jeg tok en prat med en av mine forelesere for å gi et innblikk i hvem disse menneskene er.

5 kjappe med Nora

Hvem er du?
Nora Bilalovic Kulset, postdoktor i musikk.

Hvilken bakgrunn har du fra utdanning og jobb?
Jeg gikk det som da het Musikkonservatoriet med sang som hovedinstrument. Dette var i 1991-1994 i Stavanger. Etter noen år freelance, med turneer for blant annet daværende Rikskonsertene, flyttet jeg etter hvert hjem til vakre Trondhjem igjen og startet min egen private kulturinstitusjon som het “Musikkmanesjen”. Vi hadde musikkgrupper for foreldre og barn, for barnehager, og produserte en hel rekke forestillinger for de aller yngste. Da snakker vi 0-1 og 1-3-åringer. Men alltid med de voksne også. Kunst for de aller yngste er også alltid kunst for de voksne.

mikael2

Men så kom akademia og tok meg: i 2010 fant jeg ut at jeg skulle ta en mastergrad i musikk, og etter det så ballet det i grunnen bare på seg her på universitetet. Jeg kom meg aldri ut igjen, kan man si.

Hvorfor jobber du på NTNU?
Her får jeg formidlet kunnskapen min og engasjementet mitt for faget mitt på en annen måte enn da jeg jobbet «på gølvet», altså ute i praksis. Jeg kan forske på sider ved musikk som jeg undret meg over i alle mine år ute i praksis som musiker. Jeg får formidlet og diskutert dette videre med studenter og faglige kollegaer.

Etter 20 år med å være god for faget mitt «på gølvet», er jeg nå i en posisjon der jeg kan være god for faget mitt i utdannings- og forskningssektoren. Det er givende, og det føles riktig å kombinere erfaringen jeg har fra praksis med den vitenskapelige tilnærmingen jeg nå lever med. Institutt for musikk ved NTNU er unik i skandinavisk sammenheng med å være så tverrfaglig som det er, og derfor er det spesielt fint for meg å jobbe nettopp her.

Hva liker du best ved å undervise?
Jeg ikke bare liker, men elsker å være i faglig dialog med studentene. Å få lov til å fortelle om noe fra fagfeltet mitt, aktualisere det for studentenes i forhold til deres ønskede kompetansemål, personlige interesser og faglige dannelse – det er rett og slett aldri kjedelig. Og aldri plankekjøring.

Nora har også gitt ut to anerkjente fagbøker

Hva er ditt beste tips til nye studenter?

  1. Les! Ikke bare stol på at foreleseren forteller deg alt du trenger å vite. Spør foreleseren om ting som du synes er vanskelig å forstå. Ikke tenk at du er dum som ikke forstår det. Jeg bruker å si til studentene mine at “det finnes ikke dumme spørsmål, det er bare den dumme som ikke spør.”
  2. Gå på forelesning!
  3. Sørg for å bli med på sosiale ting så du kan få venner og ha det fint mens du studerer!

Tre kjappe på tampen:

Byferie eller sydenferie?
Byferie

Pizza eller sushi?
Italiensk pizza, ellers sushi

Film eller serie?
Umulig å svare på! Elsker begge deler like mye. En god serie er som en film som nesten aldri slutter. En god film er et kunstverk en serie aldri kan sidestille seg med.

– Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply