Ut i jobb – fra europastudier til våpenforvaltning

Hva slags jobb kan man få av en grad i europastudier? Vibeke har studert ved NTNU i Trondheim i flere år, og er nå sivilt ansatt hos politiet.

I dette intervjuet får du vite mer om hennes utdanning, erfaringer og hvilke tips hun har til deg som ønsker å begynne å studere.

Fra studier til jobb

Det har tatt noen år fra Vibeke begynte å studere til hun fikk seg jobb hos politiet. Hun forteller litt om hvordan prosessen har vært: 

Jeg har studert i totalt fem år, så jeg har en bachelor i europastudier med engelsk som fremmedspråk i tillegg til toårig master i Europastudier.

Har du hatt noen andre jobber på veien dit du er nå?

Ja, jeg har jobbet mest i NAV. Det var som vikar i omtrent to år, hvor jeg hovedsakelig jobbet som saksbehandler.
Men nå jobber jeg for politietaten! Der er jeg også saksbehandler, så jeg er sivilt ansatt i våpenavsnittet der vi bevilger tillatelser til å eie og bruke våpen.

Europastudier gir nyttig kompetanse på flere områder

Mange kan sikkert lure på hvordan en utdannelse innen europastudier kan være relevant for en slik jobb, men Vibeke vet å bruke kompetansen sin i jobben:

IMG_1141 kopi

Jeg får bruk for utdannelsen min hver dag, men på helt forskjellige måter. Hovedsakelig som saksbehandler må man sette seg inn i veldig mye stoff og man må være mottakelig for endringer som skjer hele tiden, og da er det en fordel å ha tatt mange eksamener på NTNU! I tillegg kan jeg mye om EU og EØS-avtalen som er nyttig kunnskap å ha med seg når vi jobber med våpenforvaltning.

Studiets oppbygning har også vist seg å gi henne visse fordeler:

Europastudier tilbyr også praksis under studiene slik at du får arbeidserfaring, til og med i et annet land! Noe som, om ikke annet, er en stor fordel inn i arbeidslivet.

Nyttige erfaringer fra frivillig arbeid

Har du erfaring fra noen verv som du får nytte av i jobben?

Ikke direkte, men jeg har vært engasjert i Amnesty International her i Trondheim i tre-fire år,IMG_1142-kopi.jpghvor jeg var prosjektleder, medlemsansvarlig og litt diverse.

Å forholde seg til mange forskjellige mennesker, og frivilligheten, er en kjempefordel å ta med seg inn i arbeidslivet. Samtidig mener jeg at det å være samfunnsengasjert er en fordel uansett. De fleste synes jo det er fint med en kollega som bryr seg om det som foregår ute i verden og er oppdatert!

Velg noe du interesserer deg for og by på deg selv !

Til slutt spør vi Vibeke om hun har noen tips til dere som vurderer å studere ved NTNU:

Når man er student så har man hele livet foran seg, så et tips vil være å studere noe du er interessert i. Det blir et veldig langt arbeidsliv hvis du skal jobbe med noe du synes er kjedelig, spesielt hvis du da i tillegg syntes det var kjedelig i studietiden. Så hvis du studerer noe du liker, er engasjert i og synes er ålreit, så er du allerede på en god vei inn i arbeidslivet.

Vibeke har også noen gode poeng om overgangen fra studie til arbeidsliv:

Samtidig er det viktig å være klar over overgangen fra å være student til å begynne å se etter jobb, at det da ikke nødvendigvis er sånn at du får jobben du ønsker deg med en gang. Det skjedde jo med meg, og, at det var en prosess.

IMG_1140 kopi
Så da handler det litt om å selge inn studiet sitt og å stå for de valgene du har tatt, for det har gitt deg erfaringer som du kan bruke. Husk også på å ta med ting som du selv mener du er god på, og gjør deg synlig og attraktiv for arbeidsgiver. Fordi på noen studier, for eksempel det jeg har gått, så er det ikke sånn at arbeidsgiver kommer til deg, så da må du ta ansvar for å selv nå ut til arbeidsgiver. Det er også viktig å ikke undervurdere kontaktnettverket ditt, de kan muligens hjelpe deg.

Vibekes historie om veien fra fullført studie til jobb er en av mange, så kanskje din historie blir helt annerledes? For å finne ut av det blir første steget å søke studieplass! Husk at søknadsfristen er 15. april, så du har ingen tid å miste. Kanskje du til og med vil vite mer om europastudier ved NTNU? – Da kan du lese om det her. 

– Ingrid, medievitenskap, 3. år

One thought on “Ut i jobb – fra europastudier til våpenforvaltning

Leave a Reply