Hvordan velge studie?

I disse dager kommer våren krypende og plutselig er sommeren her. Det betyr også at det er tid for å bestemme seg for hva man skal gjøre til høsten. Det å velge studie kan virke helt umulig, og det kan derfor være greit å høre andres erfaringer og tips. 

De fleste som er eller har vært i den fasen der du må ta et studievalg, kjenner til den stressende og håpløse følelsen. Men slapp av, du er ikke alene!

Noen tips og erfaringer

Forhåpentligvis kan kanskje noen av mine erfaringer og tips hjelpe deg med å komme frem til et endelig valg. Eller i alle fall roe nervene dine litt, det ordner seg til slutt!

53737187_966077300448943_756438951660617728_n

Lag en liste over ting du interesserer deg for

Det er lurt å prøve å velge et studie du interesserer deg for, i og med at du sannsynligvis skal jobbe med dette i mange år fremover. Prøv å tenk på hva du syntes er gøy og hvilke interesser du har, og se etter studieretninger som kan passe. Eventuelt kan du lage en oversikt over ting du absolutt ikke ønsker å studere. Da blir det kanskje litt lettere å finne ut av hva du faktisk ønsker å gjøre videre.

Snakk med venner, bekjente og familie

Det kan være godt å få luftet tankene dine med folk du kjenner. Sannsynligvis har mange av disse også gode råd og erfaringer som kan være nyttig for deg når du skal velge studie. Men husk at det til syvende og sist er du som skal ta valget!

Ta kontakt med veiledere og studenter på universiteter

Da jeg skulle velge studie for et par år siden, var jeg i tvil om både hvilken studieretning og hvilket studiested som passet for meg. Jeg søkte da en del på nettet og fant ut at det står mye god informasjon på de ulike universitetenes nettsider. Etter hvert ønsket jeg et grundigere og mer utfyllende svar, noe som førte til at jeg tok kontakt med en rådgiver på NTNU. Her fikk jeg den hjelpen jeg trengte, og var enda et skritt nærmere det endelige valget jeg skulle ta. Mitt tips er derfor å ta kontakt med veiledere dersom du ikke finner den informasjonen du leter etter på universitetets hjemmesider, eller snakk med oss her i redaksjonen!

Ikke vær redd for å feile- hopp i det!

Uansett hva du velger, er det å studere noe nytt og spennende. Det vil sannsynligvis være litt skummelt i starten, men sånn er det jo med alt nytt. Det å bytte studie eller studieretning senere, lar seg også gjøre dersom du finner ut at dette ikke var noe for deg. Studiepoeng er bare positivt å ha, og kanskje du får bruk for de senere i en annen anledning. Du vet ikke om du liker noe før du har prøvd det!

Til slutt vil jeg minne om søknadsfristen 15. april. Masse lykke til!!

                                                                                                                        – Åsne, pedagogikk, 3. år

2 thoughts on “Hvordan velge studie?

    1. Et studie er kort for et studieprogram 😀 Et studieprogram er en utdanning som er bygget opp av emner, også kjent som fag. Studier kan enten være årsstudium, bachelor eller master.

Leave a Reply