Variasjon? Ja, takk! Et innblikk i byggingeniørstudiet

Mary synes det virket spennende å kunne kombinere de praktiske fagene med matte og realfag, slik at jobboppgavene ble mer varierte. – En dag i hæler, en dag i vernesko.

Byggingeniørstudiet lærer deg å konstruere, planlegge og lede byggearbeid. I tillegg handler det om infrastruktur, energi, vann og miljø. Høres det spennende ut? Det synes i alle fall Mary.

Veien til det rette studiet

Mary er 22 år, fra Oslo og begynte å studere ved NTNU i Ålesund i fjor. Hun har alltid interessert seg for hvordan bygninger er utformet. Hun tenkte først å studere arkitektur, men likte ikke tanken på å jobbe dag etter dag på et kontor. Hun hadde lyst på noe mer variert, slik at hun kunne bruke både teoretiske og praktiske fag.

Bilde1
Mary

Veien til Ålesund begynte i Trondheim. Der studerte Mary petroleumingeniør, men det var ikke “heeeelt” Mary. Hun måtte tenke nytt. Etter en grundig undersøkelse, fant hun byggingeniørstudiet på NTNU i Ålesund. Hun leste studiets oppbygning og beskrivelsen av fagene som studiet er bygd på. Da var valget enkelt: -Byggingeniør skulle hun bli!

Studiets oppbygning og praksis

Første året av studiet besto mest av teoretiske fag (mye matte og fysikk).

Matte var ikke lett, synes Mary.

“Det er krevende, men det er bare å jobbe gjennom alle anbefalte oppgaver fra foreleser, møte opp på alle undervisning- og øvingstimer. Løse eksamensoppgaver. Spør etter hjelp fra lærer. Slik kom jeg meg gjennom.”

Andre året, som hun går på nå, har en del praksis, som i fagene ”Byggteknikk og materiallære” og ”Vann- og miljøteknikk”. Da drar de ofte til byggeplasser og vannanlegg. De bruker også lab-bygget, der de blant annet tar drikkevannsundersøkelser.

blogg
“Leker”, som byggingeniørene leker seg med i praksisen. Her er pH-meter og pH-elektrode for å måle pH-verdien og temperaturen av vann.

På byggeplassene pleier klassen å få omvisning av en prosjektleder. Da er det mulig å stille spørsmål om alt man lurer på (selv om det ikke alltid er enkelt å spørre). Etterpå skriver de rapporter fra besøkene.

Mary sier praksis er viktig. Da får de se hvordan teorier fra forelesninger faktisk blir brukt. Det gjør det lettere å forstå faget, og få et innblikk i hvordan arbeidsdagene kan være. Og ikke minst: – det er gøy å komme seg ut av klasserommet!

byggeplass
Her er bilde som Mary har tatt i praksisen

Studiet handler ikke bare om teori, studentene skal også lære å bruke digitale verktøy. F.eks lærer de å tegne et hus ved hjelp av 3D-program, fra fundament til tak.

Mary er veldig glad for at hun har valgt dette studiet. Som hun selv sier- «Det er som å drive med en hobby».

NTNU tilbyr Byggingeniørstudiet i Ålesund, Gjøvik og  Trondheim.
Her kan du sjekke ut mer om byggingeniørstudiene ved NTNU

– Lena, markedsføring og ledelse, 4 år

 

Leave a Reply