Kort guide til 5 sivilingeniørstudier innen IT

Er du interessert i både realfag og IT? Har du lyst til å studere noe spennende og fremtidsrettet, men vet ikke helt hva? Da kan et sivilingeniørstudie være noe for nettopp deg! 

På NTNU finnes det utrolig mange ulike sivilingeniørlinjer man kan velge mellom, men hvordan skal du klare å velge den som er riktig for akkurat deg? Her kommer en kort guide til de 5 sivilingeniørstudiene som handler om IT 🤓

Datateknologi

Du skulle kanskje tro at datateknologi kun handler om å sitte bak en skjerm og programmere? På datateknologi lærer du nemlig om alt fra å komme opp med en idé til å gjennomføre og levere et ferdig utviklet produkt, hvordan ulike algoritmer fungerer, fancy ord som big data, kunstig intelligens og skybaserte tjenester. Om du er nysgjerrig på teknologi og liker å finne løsninger på ting kan dette være studiet for deg! Etter å ha spesialisert deg innen en av de fire fordypningene går du ut fra NTNU med utrolig mange muligheter på jobbmarkedet.

A41Z9947_Sumo robot_1200px
Foto: Geir Mogen/NTNU (https://www.ntnu.no/studier/mtdt/om)

 

HER KAN DU LESE OM STUDIETS OPPBYGNING

Fordypninger på Datateknologi:

 • Kunstig intelligens
 • Databaser og søk
 • Programvaresystemer
 • Algoritmer og datamaskiner

Elektronisk systemdesign og innovasjon

Kombinasjonen av matte, fysikk og datateknologi er det som møter studentene på Elektronisk systemdesign og innovasjon. Om du vil være med å løse spennende utfordringer i dagens samfunn ved å kombinere teori og innovasjon til å lage nye kommersielle produkter, er dette noe for deg! Selvkjørende biler, utstyr som kobler elektronikk og nerver slik at døve kan “høre” og kunstig intelligens er bare noen av stikkordene for dette studiet. Som student på Elektronisk systemdesign og innovasjon kan du kombinere interessen for teknologi med andre spennende fagområder som medisin, lyd og språk ved å velge de blant de ulike fordypningene.

Elsys-forside-VR
Foto: https://www.ntnu.no/studier/mtelsys/

HER KAN DU LESE OM STUDIETS OPPBYGNING

Fordypninger på Elektronisk systemdesign og innovasjon:

 • Innvevde system
 • Design av digitale system
 • Analog kretsdesign og radioteknikk
 • Signalbehandling og kommunikasjon
 • Akustikk, nanoelektronikk og fotonikk

Kommunikasjonsteknologi

Hva er egentlig kommunikasjonsteknologi tenker du? I dagens samfunn er vi mer og mer på nett, og studentene på Kommunikasjonsteknologi lærer hvordan alt dette henger sammen og fungerer best mulig. I fremtiden vil sivilingeniører innen kommunikasjonsteknologi for eksempel kunne jobbe med smarte hus og smarte byer, automatisere og kontrollere energisystemer og generelt se på samhandlingen mellom de tekniske, økonomiske og samfunnsbaserte aspektene ved et problem. Dette er et spennende studievalg hvor du vil lære om informasjonssikkerhet, hvordan internett er bygd opp og hvordan ulike teknologier kommuniserer med hverandre.

A41Z2109-Edit_photo_Geir_Mogen1000pxl
Foto: https://www.ntnu.no/studier/mtkom/om

HER KAN DU LESE OM STUDIETS OPPBYGNING

Fordypninger på Kommunikasjonsteknologi:

 • Nett, tjenester og applikasjoner
 • Informasjonssikkerhet
 • Digital økonomi

Kybernetikk og robotikk

Er du glad i litt mer praktisk arbeid og liker å jobbe på lab? Kybernetikk og robotikk er kanskje det studiet som har mest praktiske laboratoriearbeid. Studenter her utvikler og tar praktisk i bruk informasjonsteknologi i virkelige oppgaver. Kybernetikk handler nemlig om å kombinere matematikk, naturvitenskap, reguleringsteknikk og datateknologi for å styre og overvåke dynamiske systemer. Kort forklart kan du lære om hvordan du styrer alt fra autonome undervannsbåter til medisinske proteser, og jobbe med alt fra bittesmå mikrokontrollere til store fabrikkanlegg!

A41Z9451-Edit_photo_Geir_Mogen-600p
Foto: https://www.ntnu.no/studier/mttk/om

HER KAN DU LESE OM STUDIETS OPPBYGNING

Fordypninger på Kybernetikk og robotikk:

 • Tilpassede datasystemer
 • Energi og prosesstyring
 • Roboter og fartøystyring
 • Medisinske og biologiske systemer

Ingeniørvitenskap og IKT

Dette studiet er for deg som kanskje ikke helt vet hva du vil. Liker du matte og fysikk, men er samtidig nysgjerrig på IT og vil lære litt av det også? Da kan I&IKT passe for deg! På tredje året velger du hvilken ingeniørretning du vil fordype deg i, slik at du får en god blanding ingeniørfag og IKT-fag. Som ferdigutdannet blir du veldig allsidig og kan jobbe innen både IT-bransjen, den mer tradisjonelle ingeniørbransjen du har spesialisert deg i eller i skjæringspunktet mellom IKT og ingeniør!

karusellIPT_education computer room 2
Foto: https://www.ntnu.no/studier/mting

HER KAN DU LESE OM STUDIETS OPPBYGNING

Fordypninger på Ingeniørvitenskap og IKT:

 • Geomatikk
 • IKT og konstruksjonsteknikk
 • IKT og marin teknikk
 • IKT og petroleumsfag
 • IKT og produksjonsledelse
 • IKT og maskinteknikk

 

Om noen av disse studiene vekker interessen din anbefaler jeg å trykke på linkene og lese om studiets oppbygning. Her finner du oversikt over alle fag du må ta, og de ulike retningene og valgfagene du kan velge mellom etterhvert.

Sitter du fortsatt igjen med flere spørsmål enn svar er det bare å sende oss en melding på Facebook eller ta kontakt med chatteboten vår Nintu ved å trykke her: m.me/NTNUogdu 

 

– Tora, datateknologi, 4.år

 

5 thoughts on “Kort guide til 5 sivilingeniørstudier innen IT

 1. Hei!
  Jeg ønsker gjerne å studere Elektronisk Systemdesign og Innovasjon til høsten, men vet ikke om jeg kommer inn på dette. Lurer på hvilken siving linje som ligner mest, med kanskje lavere snitt? Akkurat nå har jeg Produktutvikling og Produksjon på andreplass.

  1. Hei!

   Det er vanskelig å si hvilke linjer som ligner mest, for flere av linjene har mye til felles. Det er nok kanskje Kybernetikk og Robotikk som er nærmest Elektronisk Systemdesign og Innovasjon rent faglig, og ellers er det de andre linjene i dette blogginnlegget som kan gi deg en fot innenfor samme bransje.

   NTNU har også mange bachelorgrader i ingeniørfag, som du finner her: https://www.ntnu.no/studier/ingenior
   Der kan for eksempel elektroingeniør være verdt å sjekke ut: https://www.ntnu.no/studier/bielektro

   Når det gjelder Produktutvikling og produksjon er dette også en linje med fokus på kreativitet og det å skape noe, men mer i form av produkter og med fokus på materialene i bruk enn Elektronisk Systemdesign og Innovasjon som handler mer om de elektriske komponentene og er mer rettet mot IT.

   – Tora, datateknologi, 4.år

 2. Hvilke valgfag kan du velge dersom du ønsker å studere digital infrastruktur og cybersikkerhet?

  1. Heisann! Her finner du link til studiets oppbygning i Gjøvik: https://www.ntnu.no/studier/bdigsec/oppbygning#year=2020&programmeCode=BDIGSEC&dir=BDIGSEC-20-GJ%C3%98VIK

   Her ser du altså alle fag på studiet. Om du blar litt ned til “2.år” og “Valgemner” ser du en liste over fag som du kan velge fra, og du skal altså velge ett av dem. Slik det står i dag kan du velge mellom Datamodellering og databasesystemer
   IMT3691 Campusnettverk og internettarkitektur, IMT4116 Reverse Engineering and Malware Analysis, SMF3085 Kvalitetsledelse, BMA1020 Matematikk for Programmering om du studerer ved NTNU Gjøvik.

   Du kan enkelt velge Trondheim som studiested i menyen for å se fagene de har der, men der står det foreløpig kun ett valgfag, nemlig Databaser.

   Håper dette var til hjelp, ellers er det bare sende oss en DM på @ntnustudent på Instagram eller ta kontakt via chatteboten vår også om du vil ha mer veiledning 🥰

   – Tora, datateknologi, 5.klasse

Leave a Reply