Studentbudsjett – er det mulig?

“Er studielånet nok å leve på? Hvor store utgifter har en student i måneden? Hva kan jeg forvente meg?” Det var mange tanker rundt disse spørsmålene før jeg skulle begynne å studere! I dette innlegget skal jeg vise deg budsjettet mitt slik at du kan se eksempel på hvordan et studentbudsjett kan se ut.

 

Takk og lov for studielån!

Etter å ha bodd alle mine 18 år hos mor og far var det på tide å bli selvstendig! Jeg husker jeg grua meg til å flytte ut, men mest fordi jeg lurte på om jeg hadde råd til mat og å leve! Frykt ikke, heldigvis får man jo studielån! Ved semesterstart, i august og januar, får du 21 650,- og hver måned får du 8 118,- (per dags dato). Det er veldig, veldig lurt å spare store deler av studielånet du får ved semesterstart, selvom det fort kan gå litt ekstra mye til fadderuka i august eller til Åre-turen i januar. Det vil også gå noen lapper bort til pensumbøker ved semesterstart. Anbefaler deg å kjøpe brukte pensumbøker. Spør fadderen din eller sjekk ut ibok.no og finn.no!

Hvordan sette opp et budsjett?

Jeg prøver å være flink til å sette opp et budsjett hver måned, men det er ikke alltid like lett å holde seg til den. Som student bør man ha kontroll over forbruket, slik at man ikke går på en smell. Jeg jobber ved siden av studiene, så jeg får heldigvis litt mer inn på konto hver måned enn bare studielånet. Innimellom er det viktig å feire at man fårstipend eller lønn med et bedre måltid 😉

Jeg har mange faste utgifter i måneden, men plutselig kan det skje noe uforutsigbart og da er det alltid greit å kunne spare noen ekstra kroner i måneden! Under kan du se eksempel på budsjettet mitt for februar.

 

INNTEKTER
Studiestøtte 8118,75,-
Annen inntekt 4500,-
UTGIFTER:
Husleie (inkl. strøm, internett) 6000,-
Mat, drikke 2500,-
Klær og sko 0
Personlig pleie 0
Trening 299,-
Månedskort 475,-
Fritid 1000,-
Telefon 600,-
Sum utgifter 10 874,-

Det handler om prioriteringer

Jeg sitter igjen med ca. 2000,- etter å ha betalt regninger og mat. Neste måned trenger jeg ikke å bruke penger på månedskort for buss siden jeg ikke skal i praksis, men vil ha andre utgifter da jeg må spare til en ferie jeg skal i april! Som du ser så hadde jeg ikke klart meg på studielånet, med tanke på at husleia mi er på 6000,-. Men det handler om prioriteringer! Jeg kunne valgt å bo lenger unna byen, hatt mindre plass, osv. og jeg elsker å reise, så da velger jeg heller å jobbe ved studiene.

Skjermbilde 2019-02-21 kl. 11.28.16Over ser du screenshot av hvor mye jeg har brukt på mat denne måneden.  Jeg har brukt mindre på mat denne måneden enn forventa siden jeg har hatt spis-ut-av-fryseren-måned!

Som du kanskje forstår så varierer det veldig, men alt handler om prioriteringer. Jeg kjenner mange som ikke jobber ved studiene, men som heller velger å bruke feriene sine på å jobbe slik at de kan fordele det over studieåret. De første månedene kan være vanskelig, men du lærer deg å prioritere etterhvert! Lykke til 🙂

 

 

– Silya, grunnskolelærer 5-10, 4.året

9 thoughts on “Studentbudsjett – er det mulig?

  1. Fikk utrolig mye utbytte av dette innlegget! Håper det kommer flere lignende innlegg. Denne bloggen har gjort forberedningen til universitetet mye bedre og det er fint å ha innsikt i studentenes hverdag.

    1. Hei, Anne! Så fint å høre at bloggen er til hjelp for deg! 😀 Er det noe du savner som du kunne tenkt deg at vi bør skrive om?

      Ha en fin dag!

      – Silya, grunnskolelærer 5.-10

Leave a Reply