Visste du at det er et stort miljø for gründere ved NTNU?

Har du lyst til å starte egen bedrift, eller allerede har gjort det – så er Trondheim stedet for deg.

Det er et stort miljø for unge entreprenører ved NTNU, og du trenger ikke studere entreprenørskap for å starte egen bedrift. Vil du studere entreprenørskap er det også mulig: Master i Entreprenørskap ved NTNUs Entreprenørskole er et veldig populært studie.

 

Ny teknologi med Birdsview

Jeg møtte Simen Husøy for å høre om hvordan det er å være student og samtidig ha sin egen bedrift. Simen er teknisk ansvarlig i oppstartsbedriften Birdsview. Kort fortalt er Birdsview et teknologiselskap som utvikler dataanalyseverktøy for å finne råte i tremaster. SINTEF anslår at det norske markedet kan spare opp til 3 milliarder kroner i året ved å utsette utskiftningen av mastene, og med Birdsviews teknologi vil de kunne hjelpe til å måle når disse stolpene bør skiftes ut.

52109948_2128900057423330_6829268106838278144_n.png

 

Innovasjon Norge på banen

Simen startet Birdsview sammen med kameraten, Olav Skogen, i 2017. Våren 2017 tok de faget Venture Cup. Dette er et fag om entreprenørskap som tilbys til studenter ved NTNU. Da laget de forretningsplan for Birdsview, og høsten 2017 fikk bedriften 100 000 kr av Innovasjon Norge. Dette ga dem muligheten til å ansette flere, og bedriften vokste med 3 nye ansatte. Senere har de mottatt innskudd fra flere aktører, blant annet fra TrønderEnergi. Etter sommeren 2018 ble det 2 ansatte til. I dag er de 7 personer som jobber, og alle er medeiere i bedriften.

21587177_2122418531117020_3374707265947199901_o.jpg

Birdsview vant konkurransen som ble arrangert gjennom faget Venture Cup.

 

Mange timer på Gründerbrakka

Bedriften holder til på Gründerbrakka som ligger på campus Gløshaugen. Gründerbrakka tilbyr gratis lokaler til oppstartsbedrifter, og skaper dermed en felles arena og et miljø hvor bedriftene kan lære av hverandre. Gutta i Birdsview jobber mellom 12 og 20 timer i uka, men i perioder blir det også mer. De studerer fulltid på NTNU ved siden av – innen kybernitikk og robotikk, datateknologi, fysikk og matematikk, industriell økonomi og teknologiledelse og industriell design. Det kan derfor bli mange lange dager, men teamet er flinke til å ha fokus på å ha det sosialt sammen og å jobbe sammen i teamet. Birdsview hjelper også Simen til å få et nytt perspektiv på ting – mange av problemstillingene han møter på i Birdsview kan han løse ved hjelp av ting som han har lært fra studiene.

Skjermbilde 2019-02-15 kl. 17.31.48

 

Tør å hoppe i det!

Til slutt spurte jeg Simen om tips til unge som vurderer å starte egen bedrift:

– Et firma er et prosjekt satt i system, så hvis man har en idé eller en tema man syns er gøy å jobbe med, så burde man bare prøve, og tørre å gjøre noe mer seriøst ut av det. Du må ikke være redd for å gjøre ting du ikke kan. Du vet ikke hvordan du skriver en søknad før du skriver en søknad, og du vet ikke hvordan du oppretter et aksjeselskap før du har gjort det. Og søk Spark NTNU – de hjelper deg veldig mye.

 

Kom i gang- informasjon

Hvis du vil ha mer informasjon om Entreprenørskolen, Venture Cup, Gründerbrakka og Spark NTNU, sjekk ut:

Entreprenørskolen: https://www.ntnu.no/studier/mientre

Venture Cup: https://www.ntnu.no/studier/emner/TIØ4250#tab=omEmnet

Gründerbrakka: https://www.grunderbrakka.no

Spark NTNU: https://www.sparkntnu.no

For flere studier innen entreprenørskap ved NTNU: https://www.ntnu.no/studier/alle?admissions=1&search=entre

 

-Stine, Eiendomsutvikling og -forvaltning, 4. år

Leave a Reply