Forskjeller og overganger på min vei til master

Hva er egentlig forskjellen på å være bachelor- og masterstudent? Hvor store er forskjellene mellom folkehøgskole og videregående? I dette innlegget vil jeg ta for meg forskjellene fra grad til grad. Fra tenårenes videregående til livet som selvstendig masterstudent; hva endret seg egentlig?

Selv om jeg har studert musikk hele løpet, så har det vært flere endringer og mye lærdom for vært steg. Jeg tenkte å ta for meg hver overgang og hva som var forskjellene.

Fra VGS til FHS – ut av redet

En av de største forandringene var den å flytte ut hjemmefra. Det å komme til et nytt sted med nye mennesker og et mye mer selvstendig liv var en utrolig spennende ting. En viktig forskjell her var det å faktisk være motivert til å studere. Det å lære var ikke noe jeg gjorde for samfunnets karakterpress, men heller for å oppnå mine egne mål.

Enten det var gitarspilling eller lesing av teori, så hadde jeg skikkelig lyst til å lære nye ting. Dette kom kanskje mest av å være i et miljø hvor det var en mer motiverende kultur som i tur gjorde at jeg utviklet meg, og dermed ble motivert til et mer teoretisk studie.

Studietiden og full helomvending

Så var det på tide med NTNU Trondheim. Jeg begynte med en bachelor i musikkvitenskap. Nå var det privatlivets tur til å vokse. Det å bo for seg selv og måtte vende seg til voksnes verden. Det å få nye venner, finne min plass i byen og “bli voksen”. Hvordan skulle dette gå?

Men det var jo ikke så skummelt! Henging med venner fra folkehøgskole og studievenner i fadderuka dro meg inn på samfundet. Der ble det plutselig verv, og plutselig hadde jeg både venner, jobb og verv som ga meg nye opplevelser på daglig basis. Plutselig ble privatliv og alenetid noe man heller måtte prioritere enn noe som var styrt av timeplanen.

Studielysten fra folkehøgskolen dro meg videre til master. I likhet med bachelor ble det enda mer selvstendighet. Timeplanen blir stadig mindre og friere, men arbeidsmengden blir større. Den viktigste kunnskapen nå er definitivt balanse og struktur, som alltid har vært litt gresk for meg. Det å stå opp tidlig har begynt å handle mer om å rekke alt enn timeplanens tvang. Høres kanskje rart ut hvis du leser dette i halvsøvne som 3. klassing på vei til dobbeltime i norsk.

Oppfatningen min av livet og skole har altså endret seg en del etter at jeg ble ferdig på videregående. Så til deg som snart er ferdig på videregående, enten du har lyst til å gå folkehøgskole eller vil gå rett på studiene, har jeg et par tips:

  • Engasjer deg ved siden av studiene dine! Finn deg en jobb, et verv eller kanskje bare et uvant valgfag på folkehøgskole. Kanskje det er her du finner din lidenskap?
  • Prøv alltid å lære noe nytt! Om det betyr at du må prøve ut mye forskjellig, så gjør det. Husk: det er aldri for sent å lære deg et instrument, et nytt språk eller historien til Zimbabwe!
  • Vær åpen! Det å flytte ut og entre de voksnes verden blir mye mindre skummelt når du åpner deg for nye inntrykk og folk.

– Sondre, musikkvitenskap, 4.år

 

Leave a Reply