Student med barn – Hvordan er det?

Hvordan er det egentlig å være student med barn? Hvilke støttetilbud finnes det? Dette og mer til får du vite i dagens blogginnlegg!

Marit, fra Trondheim, er alenemor for 3 år gamle Kasper. Hun studenter til en bachelor i medievitenskap på NTNU samtidig som hun også har studert mye forskjellig som sosiologi, psykologi, pedagogikk, og kunst tidligere. I dette blogginnlegget tar vi en prat med Marit om hennes hverdag og ser på noen av de tilbudene som finnes for studenter med barn.

Økonomi og boligIMG_0837

Økonomien er aldri på topp når du er student, men for Marit er økonomien ekstra krevende når hun skal dekke kostnadene til både seg selv og Kasper. Leiligheten på Rosendal leier hun privat.

“Jeg fant leiligheten på Finn, og har ikke brukt Sit. Jeg hadde allerede barnehageplass før jeg begynte å studere, så det var viktig å finne leilighet i nærheten av den.” 

“Husleia er på 10.000kr i måneden”, sier Marit. Hvor mye husleia er fra student til student er svært forskjellig, men for Marit ble det viktigere å finne leilighet i sentrum når hun fikk jobb som servitør, enn å finne den billigste.

“Jeg får 9300kr fra Lånekassen, litt ekstra på grunn av at jeg har barn”. Du kan lese mer om foreldrestipend her. “Stipendet er ikke nok til å dekke kostnadene, så jeg har to jobber ved siden av studiene for å klare meg. Jeg jobber fast 3 dager i uka, pluss at jeg jobber dobbelt på tirsdager (da jeg ikke har Kasper på kvelden), det betyr at jeg og Kasper har ca 4500kr å leve for hver måned”.

Hvis du er på jakt etter barnehageplass for ditt barn kan du lese mer om Sit sine barnehagetilbud her.  Sit har også tilbud til studentforeldre uavhengig av om du får barnehageplass hos dem eller ei. Disse tilbudene kan du lese mer om her.

Disponering av tidIMG_3039

Marit har hovedomsorgen for Kasper, men deler fortsatt noe av ansvaret med faren.

“Jeg har Kasper fra onsdag til søndag hver uke, da faren hans jobber som kjøkkensjef de dagene. Når jeg har Kasper får jeg ikke vært særlig sosial, eller vært mye på skolen, da må jeg eventuelt ordne barnepass.”

Ren studietid blir det lite av ifølge Marit, det blir mest på søndager og mandager. Forelesninger får hun heller ikke dratt mye på. “Det er bra jeg har klisterhjerne og har studert mye før!”

Den erfaringen hun har opparbeidet seg på tidligere årsstudium er gull verdt nå som hun har mindre tid til studiene. I tillegg vektlegger Marit at det nok hjelper med livserfaring og en stor interesse for det hun studerer, samtidig som hun får god hjelp av familie og venner.

“Man bør ha besteforeldre eventuelt andre som kan hjelpe til når det nærmer seg eksamensperioden. Det var derfor jeg valgte å flytte hjem til Trondheim i terminen.”

Men det blir ikke bare jobb, barnepass og studering på Marit: “På søndagskveldene er jeg ofte sosial sammen med andre i restaurantbransjen. Også har jeg Pikenes pokerforening på mandager – Der er vi flere jenter med barn!”

Det å ha barn som student er altså tidkrevende, og Marit påpeker at det ikke alltid er tid til å være den ‘perfekte’ mamma: “Prinsippene om å lage all mat fra bunn og ingen tv har måttet utgå, for å si det sånn”, smiler hun. Men, som vi ser, finnes det mange muligheter og hjelpetilbud får å hjelpe både Marit og andre studenter med sine barn.

– Signe, medievitenskap, 2. år

 

 

Leave a Reply