Q&A 5

Hvordan får man jobb etter endt studie? Er det helt umulig å komme inn på indøk? Hva er egentlig forskjellen på integrert master og bachelor + master? Dette og mer får du svar på i månedens Q&A!

Jobb etter endt studie?

Jeg tenker mye over hva jeg skal velge når jeg er ferdig på videregående. Jeg vil gå byggingeniør, men det som bekymrer meg mest er hvis jeg ender opp til slutt som arbeidssøker i årevis etter å ha studert og jobbet hardt.

Det er en vanlig frykt det der!

Akkurat byggingeniør er veldig ettertraktet, så det med jobb vil som regel gå greit.Det er også lagt opp til at man har relevant sommerjobb igjennom studieløpet, så de fleste jeg kjenner som går/har gått bygg får som regel jobb før de er ferdig eller rett etter.

Noen gode råd:

  • Delta på bedpress og karrieredager! Her kommer bedrifter til campus for å tiltrekke seg søkere, så det er jo en fin situasjon
  • Engasjer deg i både studie og ting utenom! Arbeidsgivere ser som regel like mye på hva du har på CVen som hva du har gjort på skolen, og det å jobbe frivillig er et STORT pluss!
  • Skaff deg deltidsjobb i studietiden! Det er supergod trening på jobbsøking, arbeidslivet og gir litt ekstra lommepenger (og ser bra ut på en CV)

Arbeidsmuligheter som skipsmegler?

Har hørt at det er vanskelig å få jobb som skipsmegler dersom du ikke kjenner noen innad i bransjen. Stemmer dette, eller får de fleste som går ut jobb som skipsmegler? Hvis ikke, hva jobber de med?

Skipsmegler som å kjøpe og selge skip er jo drømmejobben til mange i bransjen, så skipsmegler er vanligvis jobb for de som har vært i bransjen en stund og har både gode kontakter og god erfaring.

Andre jobber kan for eksempel være befraktningsmegler. Her representerer man enten skipet som skal føre lasten eller eier som skal sende lasten, og man sørger for å få riktig pris for dette osv.

Logistikkordinator for diverse selskaper kan man også drive med. Da prøver man å finne ut av hvilke måter som optimaliserer det man driver med, om det er transport, fasiliteter for produksjon av noe, lager osv.

Man er heller ikke låst til å jobbe innen maritim bransje etter man er ferdig med utdannelsen. Selvfølgelig er det noen fag som kun er maritimt, men mange av de er brukbare for logistikk på land, økonomi og mye annet.

Komme inn på indøk?

Hei! Jeg bare lurer på om dere tror det er realistisk for meg å komme inn på indøk til høsten neste år når jeg har 5,93 i snitt (Førstegangsvitnemål)? Jeg er litt usikker på om jeg skal gidde å søke om det er veldig usannsynlig.

Jeg ville absolutt søkt om jeg var deg!

Snittet har pleid å ligge rett under 60 poeng på førstegangsopptaket de siste årene (59,4-59,6-59,8), men dette går litt opp og ned. Plutselig har det gått litt ned og da er det veldig kjipt å ikke ha søkt!

Selv gjorde jeg som mange andre på Indøk, nemlig at jeg begynte på enn annen Siv.ing-linje (Produktutvikling og produksjon for min del) før jeg søkte meg over til Indøk når jeg hadde fått ekstra alderspoeng og studiepoeng. Det funker veldig fint i og med at man stort sett har de samme fagene på alle siv.ing-linjer de første årene.

Integrert master eller bachelor + master?

Jeg har lyst til å ta master i teknologi ved NTNU, men lurer litt på hva som er forskjellen på å ta et masterprogram kontra bachelor + master. Jeg har sett særlig på masterprogrammene datateknologi og kybernetikk og robotikk. Og da bachelor i dataingeniør og så datateknologi

Så spennende!

Vi har et blogginnlegg som tar for seg forskjeller på datateknologi, dataingeniør og informatikk, så det anbefaler jeg å lese Du finner det her.

Ellers kan jeg si at som sivilingeniør (5-årig master) søker du plass en gang og beholder denne gjennom hele studietiden. Skal du gå bachelor og så master må du få gode nok karakterer på bacheloren for å så søke om å komme inn på masteren. Det siste jeg har fått med meg er at snittet for datateknologi ligger på rundt B, men dette vil endre seg fra år til år

Vi som går 5-årig datateknologi får en mye bredere grunnkompetanse. Vi har flere ulike mattefag, fysikk og statistikk de første årene, samtidig som vi lærer ulike programmeringsspråk som Python og Java, og litt om databaser, algoritmer og søk. Det er flere prosjektfag de første årene hvor man jobber i grupper for å utvikle en app eller programmere en robot! Så det er en god blanding av både teori og praksis.

Jeg har ikke selv gått 3-årig bachelor i dataingeniør, men kjenner en del som har gjort dette og så søkt seg over til master i datateknologi. Mitt inntrykk er at de går litt mer inn på “datadelen” tidligere og utforsker flere områder her på et litt mer overfladisk nivå. Altså har de kanskje brukt flere programmeringsspråk enn oss som går 5-årig. De har imidlertid ikke like solid grunnlag i de tradisjonelle ingeniørfagene som det vi får, og vi har en dypere teoretisk forståelse for alt vi gjør.

Om du går rett på 5-årig datateknologi, eller 3+2 datateknologi vil du generelt ende opp i de samme jobbene med omtrent den samme kompetansen. Derfor blir de avgjørende faktoren hva som passer deg best. Om du er sikker på at du vil gå 5 år er det veldig deilig å være sikret plass hele veien, men om du er litt usikker og kanskje kan tenke deg å starte i jobb etter 3 år er bachelor en bedre vei. I tillegg er 3-årig bachelor ofte litt mer klassefølelse og færre studenter som undervises samtidig, men dette varierer fra fag til fag

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

– Signe, medievitenskap, 2. år

 

 

Leave a Reply