Fra feil til riktig studie på 1-2-3

Det å velge studie er ikke alltid like lett. Noen har visst hva de vil siden de var 5 år, mens andre tar en råsjanse når søknadsfristen går ut. Jeg tok en prat med Jenny, som har opplevd akkurat det å velge feil studie, om hvordan hun kom seg over til drømmestudiet.

Jenny begynte rett etter videregående på Fornybar energi, men ombestemte seg og tok ett år på folkehøgskole. Etter det gikk hun et årsstudium i psykologi før hun til slutt landet på arkitektur.

Korttenkt avgjørelse etter videregående

“Jeg rakk aldri tenke så nøye gjennom studievalget mitt. Valget falt på et ingeniørstudie med en tittel som appellerte til meg, et studie jeg tenkte var «fornuftig» med tanke på lønn og framtidsutsikter.” 
Slik beskriver Jenny tankene hennes rett fra videregående. Dette skjønte hun snart at var korttenkt, som førte til at den demotiverte og skoleleie følelsen fra videregående fort dukket opp igjen. Hun opplevde også at hun hadde satt seg for lite inn i studiet på forhånd, og avsluttet studieåret da hun ikke interesserte seg nok for studiet til at dette kunne være et karrierealternativ.

Ett år med folkehøgskole gjorde mye

Året etter begynte hun på Valdres folkehøgskole, som ble et fint avbrekk fra karakterer og eksamen. Hun lærte allikevel utrolig mye om seg selv og andre, som gjorde henne tryggere på hva hun faktisk ville gjøre senere.

Året var fullspekket med opplevelser, uforglemmelige turer i både innland og utland, og jeg fikk venner for livet. På toppen av alt dette fikk jeg også to tilleggspoeng for året, noe som skulle vise seg å bli akkurat det jeg trengte for å senere komme inn på drømmestudiet.”

Etter folkehøgskole året var motivasjonen for studietiden på topp, på tross av at hun hadde fryktet at det skulle bli tungt etter et mer avslappende år. Hun kaller det selv hennes “lureste avgjørelse så langt i livet”.

49409531_135375657350028_3734546154898063360_n


Ingen sak å avbryte studiet

“Å avbryte studiet var en tung avgjørelse å ta, men da det først var gjort var det ikke særlig vanskelig å ordne opp i det praktiske rundt det.”

Selv om det kan virke skummelt og komplisert å slutte på studiet, så ble løsningen lettere en forventet for Jenny. Det eneste som hun måtte gjøre var å ordne opp med omgjøringslånet fra lånekassen, som vil si at studiegjeld gjøres om til stipend når du består semesterets eksamener.

Det eneste «problematiske» var at jeg fikk utbetalt for mye støtte fra lånekassen det semesteret jeg sluttet, og at dette beløpet måtte trekkes fra utbetalingene mine det neste semesteret. I tillegg mistet jeg retten til omgjøringslån, siden jeg ikke fullførte eksamenene mine. Heldigvis har lånekassen en ordning for dette, så jeg får reddet omgjøringslånet mitt ved å bestå eksamener nå i etterkant, som tilsvarer de poengene jeg mistet det semesteret jeg sluttet.”

Det å bytte studie er noe mange må igjennom av både den ene og den andre grunnen, men som du kan se løser det seg ofte og resulterer i en bedre situasjon for deg selv. Så selv om du er litt usikker på hva du vil til våren, så er det du velger på ingen måte avgjørende for resten av livet.

 – Sondre, musikkvitenskap, 4.år

One thought on “Fra feil til riktig studie på 1-2-3

Leave a Reply