Årsstudium: 5 gode grunner

Det er så mange muligheter når du skal begynne å studere! Er du usikker på akkurat hva du vil er kanskje årsstudium noe for deg. Her har jeg samlet fem gode grunner til å ta et årsstudium, så sjekk det ut! 

1. Test noe som interesserer deg

Det er få som vet hva de vil studere med én gang etter videregående, men frykt ikke! Hvis du er ivrig på å begynne å studere, men synes det er litt skremmende å “låse” deg til en bachelor eller integrert master er et årsstudium en fin mulighet til å prøve deg fram.

Når du først blir student får du sett ting fra et nytt ståsted, du blir kjent med andre studenter som kan fortelle deg hvordan deres studie er og du får bedre innblikk i hvilke jobber man egentlig kan få gjennom karrieredager og lignende. Kanskje er det akkurat dét som skal til for at du skjønner hva du vil bli!

2. Begynn rett på andreåret av bacheloren

La oss si at du begynner på et årsstudium for å teste om det er noe for deg, og så treffer du midt i blinken! Må du da begynne helt fra scratch??

Det er flere årsstudier som har akkurat de samme fagene som det første året av en bachelor. Da er det mulig å søke internovergang for å bytte eller søke på bacheloren gjennom sammordna opptak og deretter få fagene godkjent slik at du kan begynne rett i andreklasse. Dette kan du lese mer om på denne linken. 

3. TO bachelorer på kun fire år?

Hvis du ikke traff blinken 100 % er det på ingen måte et bortkastet år. Du kan nemlig bruke det som et breddeår i en bachelor! Noen bachelorer er lagt opp slik at du skal ha et breddeår, hvor du spesialiserer deg i hva du vil, ved å ta et årsstudium eller valgfrie enkeltemner. Har du et årsstudium fra før kan det telle som dette breddeåret! Da er du plutselig bare to år unna en bachelorgrad.

På samme måte kan du altså ta TO bachelorer på kun fire år!

48375477_296907407605701_1463649615239708672_n

4. To ekstra skolepoeng som hever snittet ditt!

Kom du ikke inn på drømmestudiet? Da finnes det mange årsstudier som fortsatt kan være relevant for utdanningen din. Psykologi og økonomi er eksempel på årsstudier som er relevante for mange jobber. Du får 2 skolepoeng for årsstudiet (og 2 alderspoeng! ) Da har snittet ditt økt med 0.4, kanskje akkurat nok for å komme inn?

For mer info les vårt tidligere blogginnlegg: En kort guide til poengberegning

48383960_2195465294028529_2594348748603654144_n.jpg

5. En fordel hvis du skal bli lærer

Vurderer du å gå lektorstudiet? Eller har begynt, men er ikke helt klar for å slutte å være student etter kun 5 år? Med et årsstudium i tillegg til PPU (Praktisk-pedagogisk utdanning) har du undervisningskompetanse i et ekstra fag som betyr:

  • Du kan få en mer variert jobbhverdag
  • Du blir en mer attraktiv jobbsøker siden du er mer allsidig.
  • Du har krav på høyere lønn

 

Oversikt over alle årsstudier på NTNU


Husk: Det er viktig å sjekke hva som gjelder for akkurat de studiene du vurderer, siden det ikke er helt likt for alle. I tillegg kan du spørre oss i redaksjonen i kommentarfeltet her eller på facebook om du lurer på noe 🙂

– Ragna, fysikk og matematikk, 2. år

2 thoughts on “Årsstudium: 5 gode grunner

  1. Veldig nyttig artikkel! Føler jeg fikk en større oversikt og forståelse for årstudium 🙌🏼

Leave a Reply