Q&A – Bolig

I denne månedens Q&A innlegg handler det om bolig! Hvordan er det å bo sammen med noen? Hvordan finner man et bra sted å bo?

Det å finne seg et sted å bo som man trives med er utrolig viktig for studietiden, og for å finne et sted akkurat du har det bra må du tenke på hva du verdsetter. Liker du å bo med andre, sånn at det alltid er noen å snakke med? Eller er du den som gjerne skulle hatt din egen lille hule?

Selv er jeg av den siste typen, og bruker kanskje liiiitt for mye av stipendet på bolig sånn at jeg kan bo alene. La oss ta en titt på hva dere er opptatt av i deres spørsmål!

Bo sammen

Hvordan er det å bo sammen med noen?

Nå har jeg bodd både i kollektiv og sammen med kjæresten, og synes kollektiv til tider kan bli litt slitsomt – spesielt hvis du ikke kjenner de du bor med fra før av. For min del er det bedre å bo sammen med folk jeg kjenner godt fra før, da vet man mer om hverandres behov og rutiner. Et stort pluss ved å bo sammen med andre er at man deler på utgiftene og kan finne på sosiale ting sammen – f.eks. lage middager, ha filmkvelder osv.

Finne et bra sted

Hvordan finner man et bra sted å bo?

Mitt beste tips her er å snakke med folk du kjenner som allerede bor i byen du vil studere i. De vet som regel hvor det er bra å bo med tanke på både campus og sosiale aktiviteter. Det som ser bra ut på kartet er ikke alltid like praktisk i virkeligheten. I Trondheim havner for eksempel mange førsteårsstudenter på Tyholt eller i Byåsen, men de blir raskt lei av alle bakkene som de ikke så på kartet! Dessuten kan det fort være at du kjenner noen som skal flytte ut fra et fint sted, og da kan du plutselig få overta en super hybel på en enkel måte.

Om du tidlig bestemmer deg for studiested er det også lurt å søke studentbolig så tidlig som mulig. SiT har nemlig en rekke fine studentboliger rundt i hele byen. Ellers kan det være lurt å opprette en leietaker-profil på hybel.no, hvor utleiere lett kan finne deg som er på jakt etter en bolig. Finn.no er også et godt alternativ.

Et alternativ er selvfølgelig også å kjøpe bolig, hvis du har råd til det.

Søke sammen om kollektiv

Hei! Jeg og to venninner vil gjerne bo sammen i kollektiv den kommende høsten, men vi finner ingen SIT boliger som har tre soverom. Leste at man kunne søke om å bo sammen dersom alle søker samme leilighet eller noe sånt, men skjønner da ikke helt hvilke vi kan søke? Skal man da søke på samme 1- roms hybel eller hvordan blir det?

Om du har mulighet til å søke på en 1-roms eller 2-roms hybel med tre stykker sammen er jeg litt usikker på, jeg vet du kan søke om å bo med partner i 2-rom hybelen, det gjør jeg selv, men usikker på hvordan det blir med tre.

Det Sit refererer til når det kommer til å søke sammen om kollektiv handler mer om at dere alle kan søke om å bo eksempelvis i kollektivene på Moholt hvor 15 stykker deler stue og kjøkken, og be om å få komme i samme kollektiv. Altså vil det fortsatt være 12 andre dere ikke kjenner i kollektive, men dere tre har muligheten til å bo sammen allikevel.

Om du ønsker å sjekke nærmere om dere kan bo alene bare dere tre ville jeg anbefalt å sende Sit en mail på bolig@sit.no.

Hva om jeg skal søke om bolig til flere byer samtidig?

Er det sånn at hvis jeg skal studere i Trondheim og har søkt om studentbolig, men har fått plass i Gjøvik, må jeg betale en sum eller lignende for å avbryte kontrakten/søknaden på studentboligen i Trondheim?

Når du får tilbud om bolig fra Sit har du et par dager til å takke ja eller nei til tilbudet. Ofte kan man få tilbud før man vet hva man kommer inn på, og da må man nesten bare satse og takke ja. Takker du ja må du betale depositum og begynne å betale leie fra kontraktstart, ofte er dette 1. juli. Om du kommer inn i Gjøvik må du melde fra til Sit om at du ønsker å avslutte kontrakten din – Du må fortsatt betale leie i 2 måneder etter at du melder ifra. Også får du selvfølgelig tilbake depositum!

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

– Signe, medievitenskap, 2. år

 

 

One thought on “Q&A – Bolig

Leave a Reply