Studentfrivillighet for en hver smak

Hva vil det si å være med i studentfrivillighet? Hvorfor skal man jobbe frivillig? Hva kan man gjøre som frivillig? Dette er spørsmål som jeg stilte meg selv da jeg første gang hørte om frivillighetskulturen i Trondheim. Fire år senere tenkte jeg å svare deg på litt av det!

Jeg har i løpet av studietiden min jobbet ganske mye frivillig på studentersamfundet og studentfestivaler, men jeg har også vært innom andre muligheter. Jeg skal nå ta for meg én og én av de, sånn at kanskje du finner det som passer for deg.

 

For deg som vil få etablere deg – Studentersamfundet

Jeg begynner med den eldste og største: Samfundet. Her finnes noe for en hver smak, alt fra musikk, radio og teater til bartending, markedsføring og konsertarrangering. Et vanlig verv her vil ta rundt 8 timer i uka, men det er masse rom for å engasjere seg langt forbi dette. Du kommer inn i et miljø hvor vennelista på Facebook eksploderer og du møter folk fra hele Trondheim. Som ny student uten mange kjente i Trondheim, så var dette en snarvei til å raskt få venner og et favorittsted i byen. Samfundet er for alle studenter, men får en spesiell plass i hjertet til de som jobber der..

For deg som er litt usikker – ISFiT og UKA

Disse to festivalene er underdeler av samfundet, men passer ekstra fint for deg som liker kortere prosjekter. Skal du bare ta et årsstudium, eller er litt usikker på hvor mye du vil jobbe? Da er et verv i enten ISFiT eller UKA helt perfekt. Arbeidsmengden er ganske lik Samfundet, men du jobber bare en kortere periode fram til festivalen er ferdig. Her er også mulighetene store for å prøve ut mye forskjellig, med det utrolig varierte programmet til UKA og ISFiT sitt internasjonale og politiske engasjement. Du kan altså servere capuccino på samfundet, planlegge byggeprosjekt under UKA og arrangere fredsprisutdeling og seremoni under ISFiT. Alt dette på tiden du tar  en bachelorgrad!

Det finnes mange veier mellom første gang på samfundet og å sitte ved lederbordet under Samfundsmøter.

For deg som ikke vil binde deg – Annen frivillighet

Om du liker frivillighet, men er en rastløs sjel som vil gjøre alt mulig, så finnes det noe for deg og. Festivaler som Trondheim Calling, Jazzfest og Pstereo går over 3-5 dager og gir deg en intens smakebit på frivilligheten. Det finnes også linjeforeninger for de fleste studier, som går på semesterbasis og gir deg muligheten til å forme kulturen på ditt studie. I tillegg finnes det mange muligheter innenfor idéele organisasjoner som Amnesty, Røde Kors og Norsk Start. Det er utrolig hvor gode vennskap som kan etableres av en helg med konserterigging, bartending eller et semester med planlegging av fest og hytteturer!

Er du fortsatt usikker – Husk at:

  • Det er lov å ombestemme seg, så prøv før du vet om du har tid. Plutselig er det så gøy at du faktisk vil lage tid til vervet.
  • Mange finner ikke drømmejobben i studie, men fra frivillige verv.
  • “Kjærestegarantien” til NTNU og frivilligheten går ofte hånd i hånd 😉
  • Psykologi har rundt 400 studenter på første studieår. Kanskje vervet ditt er det som skiller deg ut når du søker jobb om 3 år?
  • Studietiden er til for å lære, både akademisk og personlig. Utnytt muligheten når du har den!

Håper dette ga deg litt tanker om frivillighet og lyst til å prøve det ut når du trår inn på NTNU. Er du nysgjerrig på mer om frivillighet, så sjekk ut oss ut på Facebook og Instagram, så kommer det stadig noe spennende rett til telefonen din!

– Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply