Min studieuke – Fysikk & Matematikk

Hva gjør egentlig en student? Har man mye fritid? Blir det sene kvelder på skolen? Og hva er forskjell på øvingstimer og forelesninger? Studentlivet er ikke alltid så lett å forstå, men her får du et lite innblikk i min uke som student ved NTNU!

Jeg heter Ragna, er 21 år og studerer andreåret på fysikk og matematikk.  Jeg holder altså til på Gløshaugen i Trondheim. Dette semesteret har jeg fire fag: fluidmekanikk, termisk fysikk, matte 4k og teknologiledelse. I tillegg jobber jeg her, for NTNU neste stopp!

Forelesningene er frivillige, men jeg liker godt å få ting forklart muntlig i tillegg til å lese selv. I år har jeg valgt å se matteforelesninger på video på nettet for å få en litt mer fleksibel timeplan. Det er utrolig deilig å ha muligheten til dette. Slike videoer er tilgjengelig for mange fag på Gløshaugen!

Hvor lenge jeg sitter på skolen varierer. Noen ganger går jeg hjem klokka 15 med god samvittighet, andre dager kan jeg sitte til 20, men som regel er jeg på skolen mellom 6-10 timer hver dag. Det blir naturligvis mer og mer mot eksamensperioden.

Timeplan

timeplann

Mandag


Mandag er en ganske heftig dag. Etter to timer fluidforelesning er det øvingstime. Her er det også frivillig oppmøte, men jeg velger å dra nesten hver uke. Studentassistenter hjelper oss med innleveringer eller andre ting man lurer på. Hver uke har vi obligatorisk innlevering, kalt øving, både i fluid og matte.  Etterpå bruker jeg og noen venner i klassen å ta en god lunsjpause før vi stikker i forelesning for termisk.

Jeg liker å få gjort så mye som mulig på mandager, motivasjonen er så enkel som at jo mere jeg får gjort i dag desto mindre blir det senere i uka. Derfor har jeg ingenting imot å bruke litt tid på kvelden til å se videoforelesninger i matte og kanskje prøve meg litt på ukens øving.

blogg2
Bilde fra forelesning i termisk fysikk

Tirsdag


Første forelesning starter ikke før 1015! Så her er det lov å sove litt ekstra lenge om det trengs. Ellers er dagen fri til å bestemme opplegg selv, denne uken har jeg jobbet med matte ved å lese i boka, se videoforelesning og gjøre øving. På tirsdager er det også alltid kaffe og noen godsaker på “kontoret” til linjeforeninga! Det er en fin, liten sosial pause innimellom lesinga. Jeg bruker ikke å sitte så lenge på skolen på tirsdager, jeg drar heller hjem lager meg en god middag og slapper av litt før jeg drar på dansetrening på kvelden. Dette er gjennom SiT og er for og av studenter. Det har jeg begynt med dette semesteret og synes det er kjempegøy!

Onsdag


Ingenting før klokken 1415… Som du ser er det ganske stor frihet og det kreves en god del selvdisiplin. Jeg liker å planlegge med venner, slik at vi møtes på skolen tidlig for å sitte sammen å jobbe. Da har jeg en ekstra motivasjon for å komme i gang. Noen ganger sitter vi på grupperom hvor vi kan diskutere og jobbe sammen, andre ganger sitter vi på lesesaler hvor man er stille.

Hver uke er det kanelbolle-onsdag på skolen, da er det ofte vi unner oss en god kaffepause i en av kafeene på campus. Denne uken ble onsdag brukt til å skrive labrapport sammen med labpartneren min.

blogg3
Labpartnern min og meg

Torsdag


På torsdager er det tre timer lange forelesninger i faget teknologiledelse. Det kan være litt heftig, men det er forfriskende med et fag som skiller seg litt ut fra matten og fysikken. Etterpå er det øvingstime i termisk, der spør jeg om de tingene jeg ikke har skjønt eller fått til siden forrige uke. Det hjelper utrolig mye å få ting forklart av en studentassistent, de tenker mer på samme måte som oss enn professoren gjør.

I termisk fysikk er det nesten ikke noe obligatorisk, annet enn 2×4 timer med forsøk og én labrapport. Det er ganske annerledes fra videregående, her er jeg min egen sjef, noe som kan være rimelig utfordrende.

thumbnail_image1
Vinterstemning på skoleveien min

Fredag & Helg


Nok en dag hvor jeg bestemmer selv! Det er spesielt digg på fredager. Da kan jeg ta tidlig helg om jeg vil! Denne uka utnytter jeg friheten ved å starte dagen med yoga (på SiT) klokken 8.  Noen ganger jobber jeg lenge, og har som motivasjon at jeg skal ha en sen fredagstaco med kollektivet og slappe av med dem når jeg kommer hjem.

Det er utrolig mye man skal lære seg i løpet av semesteret og det er nye temaer hver uke, så man må jobbe jevnt for å henge med. Jeg jobber heller litt lenger på ukedagene slik at jeg kan ta mest mulig fri i helgene. I helga bruker jeg mye tid med venner, enten på trening, konsert, fest, tur eller godt plantet i sofaen. Linjeforeningen har også ofte masse opplegg i løpet av semesteret, denne uka er det for eksempel julebord!


Dette er kun et eksempel på hvordan en uke for en andreklassing på fysmat kan se ut . Om du velger å gå dette studiet, er det ikke nødvendigvis akkurat slik din uke vil bli. For ikke å glemme at alle er forskjellige og foretrekker ulike studiemetoder. Legg gjerne igjen en kommentar om det er noe du lurer på 😊

– Ragna, fysikk og matematikk, 2. år

Processed with VSCO with c1 preset
Søndagstur til Festningen

One thought on “Min studieuke – Fysikk & Matematikk

Leave a Reply