Q&A 3

Hvordan velger du riktig studie? Hvordan finner du et bra sted å bo? Det og en rekke annet får du svar på i månedens Q&A!

Hvordan er studielivet i Trondheim?

De aller fleste synes studielivet er veldig bra her i Trondheim! Det finnes hundrevis av foreninger man kan bli medlem i, og NTNU har også Norges største idrettslag som tilbyr treninger og arrangementer for alle mulige idretter! I tillegg til det blir du automatisk tilbudt medlemskap i linjeforeningen til ditt studie. Denne foreningen arrangerer spesifikke turer og fester kun for de som går på ditt studie. Det er en flott mulighet til å bli kjent med folk! Det skjer så mye forskjellige ting overalt i Trondheim hver uke at det nesten er umulig å vite om alt. Med andre ord finnes det noe å drive med uansett hvor sære eller spesielle interesser du måtte ha.

I Trondheim er Samfundet et samlingspunkt for alle byens studenter, som byr på alle typer arrangementer i løpet av semesteret.

Studentersamfundet_i_Trondhjem,_front.jpeg
Studentersamfundet er et populært samlingspunkt for alle studenter i Trondheim Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20319

Jeg sliter med å bestemme meg for hva jeg vil studere, og er veldig redd for å velge feil eller noe som jeg synes er for vanskelig. Det eneste jeg er sikker på er at jeg vil studere på NTNU. Hvordan ble du sikker på ditt studievalg?

Det er selvfølgelig et stort valg, og det er sykt mange muligheter. Jeg begynte først på sosionom, men fant raskt ut at jeg savnet realfag, og byttet derfor studie etter 1 år på sosionom. Det er kanskje litt kjipt å velge feil, men du må huske at ingenting er bortkastet! Hvis du skulle velge noe du ikke liker, er det sjeldent noe problem å bytte til noe annet. Det jeg var sikker på når jeg søkte studie, var at jeg ville jobbe med folk kombinert med realfag – og valget falt da på bioingeniør, som jeg er veldig fornøyd med. Du kan aldri være sikker på at du velger helt riktig, men du må huske at veien blir til mens du går – kanskje må du endre retning underveis. Du må nesten bare finne ut hva du brenner for, og velge det som virker mest interessant!

Når det gjelder vanskelighetsgrad, vil du helt sikkert møte utfordringer og fag som er vanskelige – men man kommer seg som regel gjennom dette også. Dersom man arbeider jevnt og trutt gjennom semesteret, vil det meste gå bra.

 

Hvordan finner man et bra sted å bo? 

Mitt beste tips her er å snakke med folk du kjenner som allerede bor i byen du vil studere i. De vet som regel hvor det er bra å bo med tanke på både campus og sosiale aktiviteter. Det som ser bra ut på kartet er ikke alltid like praktisk i virkeligheten. I Trondheim havner for eksempel mange førsteårsstudenter på Tyholt eller i Byåsen, men de blir raskt lei av alle bakkene som de ikke så på kartet! Dessuten kan det fort være at du kjenner noen som skal flytte ut fra et fint sted, og da kan du plutselig få overta en super hybel på en enkel måte.

lerkendal sit
Lerkendal studentby er et fint og praktisk sted å bo! Foto: SiT

Om du tidlig bestemmer deg for studiested er det også lurt å søke studentbolig så tidlig som mulig. SiT har nemlig en rekke fine studentboliger rundt i hele byen. Ellers kan det være lurt å opprette en leietaker-profil på hybel.no, hvor utleiere lett kan finne deg som er på jakt etter en bolig. Finn.no er også et godt alternativ.

Et alternativ er selvfølgelig også å kjøpe bolig, hvis du har råd til det.

Dette svarte vi på forrige gang: sjekk ut Q&A 2

Hvordan er studiehverdagen for de som studerer medievitenskap? Og hvordan er miljøet?

Jeg synes det er veldig bra, selv! Jeg har ca 5-6 forelesninger i uka, samt gruppeøvinger og seminarer. I dette semesteret har jeg ikke obligatorisk oppmøte på noen aktiviteter, men forrige semester var det obligatorisk oppmøte på seminarene i et fag. Jeg har masse tid til å organisere hverdagen min slik jeg vil. Selv synes jeg det er mye bedre å lese hjemmefra enn å sitte på lesesalen.

Miljøet er også veldig bra! Jeg var med på fadderuken, noe som var fint for å få møtt på andre studenter som jeg skulle studere med. I tillegg er gruppeøvingene og seminarene gode muligheter til å bli kjent med andre gjennom å diskutere pensum. Jeg er medlem av NTNUI Svømming hvor jeg trener og er sosial. Og så har jeg to deltidsjobber ved siden – Så som du kan se har man masse muligheter til å skape sin egen hverdagen, enten den er svært hektisk, som min ofte er, eller mer rolig. Det er helt opp til deg.

 

Hva er egentlig greia med Indøk?

Som Indøk-student selv, vil jeg si at “greia” med Indøk er at vi får en unik kombinasjon av tekniske/ingeniør-fag, økonomi og ledelse. Det gjør at vi lærer veldig mye forskjellig i løpet av studietiden, og denne allsidigheten gjør at indøkere kan ende oppe i en rekke forskjellige bransjer etter endt utdannelse. Som Indøk-student er du også blant de mest ettertraktede studentene i det norske næringslivet. I tillegg har vi en veldig bra linjeforening, Janus, som har en rekke kule arrangementer gjennom semesteret.

wario bilde 2
TRIVES PÅ INDØK: Forrige uke intervjuet vi Indøk-student Wario Waqo Wario.

Vil du vite mer om livet som indøk-student? Sjekk ut intervjuet vi gjorde med Wario Waqo Wario som går tredjeklasse på indøk.

Hvordan er det hvis man ønsker å bytte fra bachelor (3-årig) til integrert master (5-årig) etter 1 år/ 2år? Får man alle fag godkjent, eller er man nødt til å ta opp noen fag?

Her har vi fått assistanse fra studieveileder Gry Nyseter Tingstad som svarer følgende: Ja, det er mulig å søke om internovergang, men studieopplegget er forskjellig, så jeg tror det først er mulig å oppfylle kravene for internovergang etter 2 år. Dessuten krever det også gjerne at man har tatt noen tilleggsfag, se mer her: https://www.ntnu.no/studier/opptak/overgang.

Det at Studieplanene er så vidt forskjellig gjør altså at et bytte som regel innebærer en del ekstra studietid. Hvilke fag som godkjennes avgjøres av det opptakende studieprogrammet, altså ved masterprogrammet.

__________________________________________________________________

Har du noen spørsmål til neste Q&A? Legg igjen en kommentar på dette blogginnlegget så skal vi svare så utfyllende vi kan til neste gang. Et spørsmål som haster? Vi svarer deg også på Facebook: NTNU neste stopp eller instagram @ntnustudent 😃

– Peter, indøk, 4.år

Leave a Reply