Q&A – Opptakskrav

I denne månedens Q&A innlegg tar vi for oss opptakskrav! Hvor høyt snitt må man ha for å komme inn på indøk? Gjelder alle karakterene mine på opptakskravet? Kan man bytte fra en bachelor til integrert master?

Opptakskrav kan være vanskelig. Man må ha høyt nok snitt, riktige fag, og ikke minst få med seg alt sammen! La oss ta en titt på deres spørsmål om opptakskrav.

Snitt på Industriell økonomi og teknologiledelse

Hei! Jeg bare lurer på om dere tror det er realistisk for meg å komme inn på indøk til høsten neste år når jeg har 5,93 i snitt (Førstegangsvitnemål)? Jeg er litt usikker på om jeg skal gidde å søke om det er veldig usannsynlig.

Jeg ville absolutt søkt om jeg var deg!

Snittet har pleid å ligge rett under 60 poeng på førstegangsopptaket de siste årene (59,4-59,6-59,8), men dette går litt opp og ned. Plutselig har det gått litt ned og da er det veldig kjipt å ikke ha søkt!

Selv gjorde jeg som mange andre på Indøk, nemlig at jeg begynte på enn annen Siv.ing-linje (Produktutvikling og produksjon for min del) før jeg søkte meg over til Indøk når jeg hadde fått ekstra alderspoeng og studiepoeng. Det funker veldig fint i og med at man stort sett har de samme fagene på alle siv.ing-linjer de første årene.

Gjennomsnittskarakter eller eksamenskarakter?

Jeg har hørt at man må ha minimum 3 som mattekarakter for å komme inn på sykepleien (fra 2019). Gjelder dette kun mattekarakter eller gjelder det eksamenskarakteren også?

For å komme inn på sykepleierutdanningen er det gjennomsnittskarakteren du får i P- eller T-matte som gjelder. Om man består S eller R1-matte er det bra nok. For mer info besøk denne siden: https://www.samordnaopptak.no/info/om/lover-og-regler/kommende-endringer/ og les under «Karakterkrav i norsk og matematikk for opptak til sykepleierutdanning»

Krav om koding?

Jeg sitter å ser på linjer ved ntnu også kom jeg over studiet “Digital infrastruktur og cybersikkerhet”. jeg synes det virker veldig interessant men har aldri gjort noe koding, har du noen tips om hvordan jeg kan finne ut om dette er noe for meg?

Så kult at du kunne tenke deg å gå det studiet! Tror det finnes, og kommer til å bli, veldig mange jobber innenfor det området.Det er ikke noe krav om erfaring innen koding, men om du har R1 (eller S1+S2) i matte, og høyt nok snitt skal du hvertfall klare å komme deg inn. Hvis ikke finnes det forkurs du kan ta for å oppnå de kravene. Det beste tipset jeg kan gi deg for å finne ut om studiet passer for deg er å sjekke ut nettsiden til studiet.

Her står det meste av det du trenger å vite, og hvis du har noen konkrete spørsmål kan du sende mail til studieveileder, som du også finner inne på den siden. Dette studiet har visst også en veldig aktiv og bra linjeforening, og det er mye lettere å studere når man er flere sammen om det. Også får du lettere venner da, og det er jo selvfølgelig ålreit!

Bytte fra bachelor til integrert master?

Hvordan er det hvis man ønsker å bytte fra bachelor (3-årig) til integrert master (5-årig) etter 1 år/ 2år? Får man alle fag godkjent, eller er man nødt til å ta opp noen fag?

Her har vi fått assistanse fra studieveileder Gry Nyseter Tingstad som svarer følgende: Ja, det er mulig å søke om internovergang, men studieopplegget er forskjellig, så jeg tror det først er mulig å oppfylle kravene for internovergang etter 2 år. Dessuten krever det også gjerne at man har tatt noen tilleggsfag, se mer her: https://www.ntnu.no/studier/opptak/overgang.

Det at Studieplanene er så vidt forskjellig gjør altså at et bytte som regel innebærer en del ekstra studietid. Hvilke fag som godkjennes avgjøres av det opptakende studieprogrammet, altså ved masterprogrammet.

S-matte-kompetanse for økonomi?

Jeg lurer på hvilken kompetanse man må ha i matematikk for å studere diverse tema innenfor økonomi, krever de fleste S-matte-kompetanse?

Så hyggelig at du er interessert i økonomistudiene på NTNU! Det finnes ulike økonomi-studier på NTNU. På bachelor i økonomi og administrasjon og samfunnsøkonomi er opptakskravet generell studiekompetanse (altså ikke et spesifikt mattekrav). De anbefaler likevel på studiet økonomi og admistrasjon at du har matematikkkunnskaper tilsvarende S1+S2 / R1 før du starter studiet.

På Industriell økonomi og teknologiledelse er opptakskravet generell studiekompetanse med R1+R2 og FYS1 (tidligere 3MX og 2FY) med karakterkrav 4 eller bedre i R2 (3MX) se link her.denne siden kan du finne informasjon (blant annet om opptakskrav og studiets oppbygning) om alle studier som tilbys innen økonomi, ledelse og administrasjon på NTNU Trondheim, Ålesund & Gjøvik.

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

-Signe, medievitenskap, 2. år.

Leave a Reply