Studere musikk – Hva bør jeg velge?

NTNU har lenge vært et anerkjent navn blant ivrige unge musikere som ønsker å ta en utdanning innenfor musikk. Men det er ikke lenger bare snakk om utøvende musikk i Trondheim, men også to andre musikkstudier som har kommet mer og mer fram. Jeg skal nå snakke om forskjellen på å studere utøvende musikk, musikkteknologi og musikkvitenskap.

Man snakker ofte om å la de eldste komme først, så vi begynner på “konsen”. Det som tidligere var kjent som musikkonservatoriet kalles i dag utøvende musikk, og består i hovedsak av tre retninger: Jazz, klassisk og kirkemusikk. Her ligger fokuset i all hovedsak på å spille musikk.

Studieplanen består av både samspill, gehørtrening og komposisjon, som i tur er lagt opp for å utvikle deg som musiker. I tillegg til dette har du noen generelle fag, som perspektivemner og Ex.phil, for å gi deg en velrundet universitetsutdannelse. Ønsker du derimot å gå veien mot å bli lærer, så tilbys det også programmer med integrert PPU (praktisk-pedagogisk utdannelse) som forbereder deg på dette.

Utøvende

Men hva om du ikke spiller orgel eller saksofon, men produserer hip-hop og electronica? Eller kanskje du er mer interessert i akustikk eller elektronikk i lydsammenheng? Eller kanskje du spiller både orgel og saksofon, men så er du interessert i elektronikk også? Da er nok musikkteknologi tingen for deg!

Dette studiet er utrolig variert og har vokst stort de siste årene. Her får du en god blanding av studioteknikk, musikkhistorie, programmering og komposisjon som har fostret alt fra Matoma til akustikere i store konsulentfirma. Er du usikker på om du vil studere siv.ing. eller musikk, så er dette definitivt noe du burde sjekke ut.

MusTek

Men hva om du ikke klarer å velge mellom sosiologi, sosialantropologi, filosofi eller historie, og på toppen av det hele ønsker du ikke legge celloen på hylla? Er du kanskje interessert i å skrive musikk framfor å spille? Da burde du sjekke ut musikkvitenskap! Med sine røtter i musikkhistorie og musikkteori, har dette fagområdet virkelig skutt fart. Med noe så universelt som musikk, så er det klart at vi trenger musikkvitere til å forske på det.

Studiet gir deg en god blanding av praksis med hovedinstrument, improvisasjon og gehørtrening, så vel som de mer forskende fagene musikkhistorie og etnomusikologi. I tillegg tilbyr de forskjellige fordypningsfag fra semester til semester, innenfor alt mellom Rn´B og Beethoven. Hvis du også lurer på hvordan musikk påvirker oss mennesker, så har musikkvitenskap ved NTNU et stort fokus på sub-fagfelt som musikkpsykologi og musikksosiologi. Alt dette gjør studiet til det kanskje mest varierte på lista, og gir deg store valgmuligheter i bachelor- og masterskriving.

Musvit

Ble du nysgjerrig på et av studiene? Sjekk de ut på NTNU.no da vel!
Utøvende: https://www.ntnu.no/studier/bmusp
Musikkteknologi: https://www.ntnu.no/studier/bmust
Musikkvitenskap: https://www.ntnu.no/studier/bmusv

– Sondre, musikkvitenskap, 4. år

Leave a Reply