Ukas handlepose

 

Som student kan det være litt utfordrende å gå på butikken. Først må man finne ut hva man vil spise, så må man finne ut hva man trenger, og så skal det helst ikke koste så mye. Etter snart fem år ute av huset til mamma og pappa har jeg begynt å få litt dreisen på handlingen, og håper jeg har noen gode tips dere kan få bruk for!

Hvor stort matbudsjettet er for en student varierer veldig. Første året mitt på studiet lå matbudsjettet på rundt 1500 kr. Jeg bodde i kollektiv med to venninner, vi spiste en del middag sammen, men ellers var maten ganske enkel. Det ble mye Rugsprø, havregryn, og ferdige gryte-poser. Ordentlige middagsretter ble støtt og stadig glemt eller hoppet over, da det er middagen som koster, og jeg brukte mer penger enn nødvendig på ferdigretter som gikk fort. Mat ble ikke helt prioritert, det var jo så mye annet gøy jeg måtte gjøre!! Hvis du virkelig vil kan man spare ganske mye penger på å kjøpe billig mat, men det lønner seg sjeldent i lengden.

Andre året mitt på studiet flyttet jeg sammen med kjæresten min, og nå ligger budsjettet på ca 2500 kr i mnd. Det er nok litt over gjennomsnittet, men vi synes det er verdt å bruke litt ekstra penger på mat. Vi ble mer glad i å lage mat begge to, og flinkere til å lage gode middager fra bunnen av. Men det er fullt mulig å spise godt for mindre enn 2500 kr i mnd.

 

For å sette opp et eget budsjett må man finne ut hvor mye penger man har til overs etter at de faste utgiftene er betalt, og så bestemme seg for hva man vil bruke på byen, konserter, klær, mat og eventuelt litt sparing. Det er fort gjort at det blir litt mye penger til øl, og litt lite til middag.

Vi prøver å planlegge litt retter og handle hver mandag. Det går mye mer penger hvis man drar på butikken hver dag. En typisk handlepose består blant annet av:

 • Salat og frukt.
 • Poteter og andre rotgrønnsaker.
 • En kjøttdeig, og kjøtt av kylling eller svin.
 • Mel og frø til å bake knekkebrød, brød og pizzadeig.
 • Ost, egg og melk.
 • Havregryn og rosiner.
 • Pasta, både macaroni, spagetti, lasagneplater og penne.
 • Diverse hermetikk som tomater, kikerter, tunfisk, mais, bønner, kokosmelk..
 • Og det du trenger til taco.
 • (Og så går det fort litt ekstra penger fordi vi noen ganger unner oss friske urter, parmesan, litt desserter og annet godt)

 

Vi liker å kjøpe forskjellige basisvarer, og så kan man variere ut i fra det. Med rotgrønnsaker, kikerter, og litt krydder kan man lage en indisk gryte, som også gjør seg utmerket som restelunsj. Og så kan man ha kylling, ris og en enkel salat en dag, og nakkekoteletter og båtpoteter i ovnen en annen. Og taco så klart. Og hjemmelaget tomatsuppe er en slager! Og vi baker ofte eget brød og knekkebrød, mest fordi jeg synes det er koselig og smaker ekstra godt.

Det er viktig å prioritere å spise godt, og bruker du litt tid på planlegging kan man gjøre det ganske billig også. Her kommer noen gode tips du kan ta med deg inn i studiehverdagen:

 • Finn noen å lage middag sammen med, avtal en fast dag ellet to i uken.
 • Lag ekstra mye, og ta med deg middagsrester til lunsj.
 • Lag mat fra bunnen av. Ferdige retter er ofte dyrere, og ikke like sunne.
 • Lag mye og frys ned i porsjoner, så har du til dager med dårlig tid.
 • Se etter gode tilbud i apper!
 • Handle en gang i uka, planlegg sånn ca hva du vil spise.
 • Se hva du har i kjøleskapet, vær kreativ med rester.
 • Selv om en pakke kjøttdeig består av 400 g MÅ du ikke bruke hele på en gang!
 • Kutt ned på kjøtt og ost, da kan du spare en del penger 🙂

Lykke til med handlingen!

– Nelly, lærerutdanning 5.år

 

Leave a Reply