Byggingeniør: 3 eller 5 år?

Skal du begynne på bachelor eller integrert master? Hva er egentlig forskjellen på utdanningen til en ingeniør og en sivilingeniør? Stine og Ingeborg går bachelor og  integrert master i bygg på NTNU. De har svart på hva de opplever som de største forskjellene, og har tips til deg som er usikker!

43384012_884550735068312_913009600729448448_n

Stine (til høyre) er 21 år, og har nettopp begynt på sitt siste år på bacheloren i Trondheim, med fordypning i konstruksjon. På fritiden spiller hun håndball og fotball, og har verv i styret til linjeforeningen  Tim & Shænko  som bedriftsansvarlig. Hun bor sammen med to gode venninner fra hjembyen, og en av dem er Ingeborg!

Ingeborg (til venstre) er 21 år, og går nå det tredje året av den integrerte masteren Bygg- og miljøteknikk. Hun har valgt retningen bygg- og anlegg, og har foreløpig en plan om å velge prosjektledelse som hovedprofil senere. Hun bruker fritiden sin på trening og diverse sosialt som skjer, i tillegg til at hun har noen mindre verv i linjeforeningen H.M. Aarhønen.

 

Hvorfor valgte du å gå bachelor?


Stine: Først og fremst hadde jeg veldig lyst til å studere i Trondheim, og jeg hadde hørt mye bra om NTNU. Jeg visste ikke hva jeg ville bli, men hadde lyst til å prøve ingeniørstudiet. Siden jeg var litt usikker på om det ville passe meg, føltes master litt skummelt, siden man er “bundet” i 5 år. Derfor valgte jeg bachelor. Jeg valgte bygg fordi jeg tenkte det var en trygg retning som kunne passe de fleste. I tillegg liker jeg at man enkelt kan se for seg det man jobber med, sammenlignet med kjemi, hvor man studerer molekyler og partikler.

Hvorfor valgte du å gå integrert master?


Ingeborg: Jeg valgte å starte på sivilingeniør fordi jeg hele tiden har vært glad i matte, fysikk og kjemi som fag på skolen. I tillegg har jeg hørt at NTNU er den beste skolen innen realfag og teknologi i Norge, og søkte derfor utelukkende på linjer på Gløshaugen. Opprinnelig startet jeg på Produktutvikling- og produksjon (5-årig master i maskin), som har veldig likt løp som bygg de første to årene. Etter at jeg hadde mekanikk som fag i førsteklasse, fant jeg ut at dette var noe jeg heller ville drive med, og valgte å bytte til bygg. 

Hva mener du er det beste med bachelor?


Stine

 • Jeg liker godt at vi har en praktisk tilnærming til fagene. Vi lærer tidlig om byggfag og slipper de generelle fellesfagene som kjemi, fysikk og exphil, som de har på integrert master. Vi har litt økonomi, noe jeg likte godt, og som er veldig relevant for alle bedrifter. Vi har også innføring i mange dataprogrammer. Vi har vært på en del befaringer der vi får se en ordentlig byggeplass, og har hatt forelesningstimer med relevante bedrifter.
 • På bachelor får man et nært forhold til medstudenter og forelesere.  Vi er under halvparten så mange som på integrert master. Det gir mer klassefølelse og tilhørighet. Foreleserne har åpent kontor for studentene, og det er lett å gå innom om man har noen spørsmål. De har valgt å være lærere, mens på master er noen av professorene forskere ved NTNU som må undervise i tillegg til forskningen. Jeg føler dette gjør at foreleserne på bachelor er ekstra dedikerte og engasjerte.
 • Det er mange på studiet som har gått yrkesfag på videregående. De er veldig flinke i byggfagene, og har mye kunnskap som jeg ikke har, siden jeg gikk studiespesialisering. Jeg får masse god hjelp fra dem.
 • Vi har en grad etter 3 år, og kan begynne å jobbe med én gang. Så å si alle får relevant jobb.
 • Vi kan jo ta master i etterkant dersom vi vil. Da er det også mulig å velge en litt annen retning, for eksempel teknologiledelse, som er en mer økonomisk rettet master.

Hva mener du er det beste med integrert master?


Ingeborg

 • Jeg mener det beste er at du får en solid grunnmur i teorien bak det som brukes i praksis. Vi går teoretisk nøye gjennom bakgrunnen av ting, og får en god forståelse for hvorfor ting er som det er. F.eks. vet vi hvorfor en formel er slik den er, og bruker den ikke bare uten å vite bakgrunnen for den.  Det at vi har mye generell teori de første årene gjør jo også at det er lett å bytte linje, slik jeg gjorde, uten å starte i første klasse.
 • Studietiden går utrolig fort, så jeg er veldig glad for at jeg fortsatt har tre år igjen! Det at vi har mange år på studiet, gjør også at det blir enda sterkere tradisjoner og tilhørighet i linjeforeningen. Vi har for eksempel en hytte, som ble bygd på dugnad av tidligere byggstudenter, og denne er kun for masterstudenter. Jeg føler også at det er enklere å dra på utveksling, tiden blir litt “knapp” på bachelor om man vil være borte et helt år.
 • NTNU Gløshaugen har over hundre år med tradisjoner, som merkes ved at de vet hva de driver med, både faglig og sosialt. Hele opplegget rundt skolen er utrolig bra, med etablerte linjeforeninger du kan engasjere deg i på forskjellige måter, enten du liker fest, sport, eller vil spille i band.
 • Skolen og linjeforeningen har meget god kontakt med arbeidslivet, og gjennom bedriftspresentasjoner og arrangementer på skolen, blir det enklere å forstå hva som møter deg etter endt studium. 

 

Hva opplever du som utfordrende med bachelor?


Stine: Karakterpresset for å komme inn på masterstudiet her i Trondheim etter fullført bachelor. Jeg selv har lyst til å fordype meg innen konstruksjon på mastergraden, og snittet for å komme inn der er over B.

Hva opplever du som utfordrende med integrert master?


Ingeborg: Det er ofte veldig mye å gjøre på skolen og av og til kan man kjenne på at f.eks. mattefagene er litt vel teoretiske. Skulle ønske vi fikk prøve ut mer praktiske hjelpemidler man bruker i arbeidslivet, noe jeg vet bachelor er har mer av.

 

Sommerjobb


Stine: For oss på bachelor bygg, er det stor andel av studenter som får sommerjobb i 2 og 3 klasse. For de som har kun gjennomført 1. klasse er det ikke like mange.

I sommer jobbet jeg hos Statens Vegvesen hjemme i Steinkjer. Det var veldig lærerikt, og ikke minst relevant for det studiet jeg går nå. Jeg har fordypning innen konstruksjon, og var så heldig at jeg fikk jobbet med bruer, noe jeg kan tenke med å jobbe med etter studiet. Jeg var blant annet ute i felt og inspiserte både gamle og nye bruer. Jeg fikk eget cellekontor hvor jeg selv fikk prosjektere. Jeg prosjekterte for eksempel ei lita bru på 12 meter spenn som holder på å bygges nå.

Ingeborg: Med tanke på å søke sommerjobb innenfor byggebransjen de to første årene, kan dette ofte være vanskelig når man går integrert master. Jeg tror dette henger sammen med at vi har lite byggfag i starten.

I sommer jobbet jeg hos Consto AS på Steinkjer. Jobben fikk jeg gjennom BM-dagen, som er arrangert og organisert av en frivillig gruppe masterstudenter på bygg.  I sommer skrev jeg en brukermanual for feltverktøyet Dalux, som er et nytt program i byggebransjen. BIM og digitalisering er noe jeg er opptatt av og ønsker å lære mer om, som jeg da fikk en super mulighet til.

Hva mener dere er de største forskjellene mellom bachelor/master?


På master går man en ganske teoretisk utdanning, mens bachelor går mer praktisk rettet. Vi har mange av de samme temaene og fagene, men master går kanskje litt dypere inn i teorien bak, mens bachelor bruker flere programverktøy. På bachelor begynner du med byggfag med én gang, mens på master er det fellesfag og noen introduksjonsfag som vi fordyper oss i senere årskurs.

 

Har dere noen tips til de som skal velge mellom bachelor og integrert master?


Stine: Velg master dersom du er motivert og vet at du vil bli sivilingeniør. Dersom du er litt usikker, kan det være tryggere å velge bachelor heller enn master, siden det er et kortere løp, og du får tidligere teste om du liker byggfagene.

Ingeborg: Velg integrert master dersom du liker å jobbe med realfag og teori! Det krever sin innsats, så det er viktig å ha interesse med tanke på motivasjonen sin del når man tross alt skal studere i fem år.

 

Vil du vite mer? 

Her er NTNUs nettsider for bachelor i TrondheimGjøvik og Ålesund, og master i Trondheim. Vi har også et tidligere lignende blogg innlegg: Teknisk utdanning: Hva er egentlig forskjellen på tre og fem år? Og er det noe spesielt du lurer på svarer vi gjerne på kommentarer!

 • Ragna, fysikk og matematikk, 2. år
ask blackboard chalk board chalkboard
Photo by Pixabay on Pexels.com

7 thoughts on “Byggingeniør: 3 eller 5 år?

 1. Takk for et nyttig og relevant blogginnlegg! Jeg var selv usikker på om jeg skulle velge bachelor eller master i bygg, men kom inn på byggingeniør nå i sommer og tror dette passer bra for meg, noe dette innlegget var med på å bekrefte:-) Plusspoeng for at to jenter ble valgt til intervjuet;-D

 2. Hvordan er det hvis man ønsker å bytte fra bachelor til master etter 1 år/ 2år? Får man alle dag godkjente, eller er man nødt til å ta opp noen ekstrafag?

   1. Studieveileder Gry Nyseter Tingstad svarte: Ja, det er mulig å søke om internovergang, men studieopplegget er så vidt forskjellig, så tror det først er mulig å oppfylle kravene om internovergang etter 2 år, og krever gjerne at man har tatt noen tilleggs fag, se lenke https://www.ntnu.no/studier/opptak/overgang. Studieplanene er så vidt forskjellig at det som regel innebærer ekstra studietid. Hvilke fag som godkjennes avgjøres av det opptagende studieprogrammet, altså ved masterprogrammet.

Leave a Reply