Q&A – Jobbmuligheter

Da er det endelig tid for månedens Q&A, hurra! Denne gangen er det spørsmål om jobbmuligheter etter at man er ferdig på studiene – Så spennende! Da kjør vi Q&A vol. 2!

Det å finne seg jobb etter studiene er det mange som er opptatt av – Og selvfølgelig er vi det! Det er jo faktisk en av hovedgrunnene til at vi vil studere, for å få oss en jobb i fremtiden. Men, det kan også være litt skummelt! Så la oss ta en titt på noen av spørsmålene deres, og se om vi kan roe nervene litt.

Får jeg jobb som nyutdannet?

Jeg synes bioingeniør studiet virker veldig spennende! Men flere bioingeniører jeg kjenner har fortalt meg at det er vanskelig å få seg jobb. Hvor stor sjanse er det for å få seg jobb når man er nyutdannet?

Så gøy at du vurderer bioingeniør. Jeg går første året på bioingeniørstudiet i Trondheim, og har inntrykk av at det er veldig lett å få seg jobb. Som du selv sier er prognosene for yrket svært gode, man tror at behovet øker mer og mer i de kommende år. Har kontakt med flere 3. årsstudenter som allerede har fått seg jobb, men da som sommervikar eller andre vikariater. Disse vikariatene fører ofte til fast stilling etterhvert.

Lærerne våre sier at man som nyutdannet må starte et sted og ta det man får, også får man heller jobbe seg oppover – man kan altså ikke forvente drømmejobben rett etter endt utdanning. Når det er sagt, anbefaler jeg virkelig studiet. Det er variert ift. teori og praksis, i tillegg er vi ganske få på studiet – noe som fører til et godt læringsmiljø

Har jeg gode jobbmuligheter etter kun en bachelor?

Jeg har et spørsmål angående studiet økonomi og administrasjon ved NTNU Trondheim. Jeg ser at dette er et bachelor-studie, og mitt spørsmål er da hvilke jobbmuligheter har man etter kun bachelor?

Det finnes dessverre ingen fasit på jobbmuligheter. Med en bachelorgrad i økonomi og administrasjon kan du for eksempel bli revisor, regnskapsfører, controller, selger, produktutvikler, innkjøper, prosjektleder, konsulent, økonom, rådgiver, eller kundebehandler.

Det er mange muligheter! NTNU tilbyr en stor tverrfaglighet, så man kan ta mange valgfag innen studiet også. Dette betyr at du kan velge mellom mange ulike fagfelt i løpet av din tid som student

Hvor finner jeg eksempler på jobber jeg kan ha?

Hei! Vurderer å søke bevegelsesvitenskap og så eventuelt ta master i det også. Men jobbmulighetene som sto nevnt var litt vanskelige å forstå da de bare «skrapa overflaten». Har dere eksempler på konkrete jobber?

Ser at under master i bevegelsesvitenskap skriver de blant annet dette som konkrete eksempler:

“Eksempler på noen stillinger tidligere studenter har fått er frisklivs- eller fysisk aktivitetskoordinator, treningsfysiolog, ledere i treningssentre eller lab-ingeniør i idrettssenter, sykehus eller rehabiliteringssenter, og det er mange andre type stillinger og arbeid hvor kunnskap og ferdigheter fra master i bevegelsesvitenskap er nyttig og relevant. Med bakgrunn som lærer, fysioterapeut eller annen helsearbeider kan du i tillegg anvende kunnskap og ferdigheter til å bli enda bedre i jobben din.”

På denne linken finner du ulike videoer av tidligere studenter som også kan være verdt å sjekke ut! 

Jeg er bekymret for å ende opp uten jobb!

Jeg tenker mye over hva jeg skal velge når jeg er ferdig på videregående. Jeg vil gå byggingeniør, men det som bekymrer meg mest er hvis jeg ender opp til slutt som arbeidssøker i årevis etter å ha studert og jobbet hardt.

Det er en vanlig frykt det der!

Akkurat byggingeniør er veldig ettertraktet, så det med jobb vil som regel gå greit.Det er også lagt opp til at man har relevant sommerjobb igjennom studieløpet, så de fleste jeg kjenner som går/har gått bygg får som regel jobb før de er ferdig eller rett etter.

Noen gode råd:

 • Delta på bedpress og karrieredager! Her kommer bedrifter til campus for å tiltrekke seg søkere, så det er jo en fin situasjon
 • Engasjer deg i både studie og ting utenom! Arbeidsgivere ser som regel like mye på hva du har på CVen som hva du har gjort på skolen, og det å jobbe frivillig er et STORT pluss!
 • Skaff deg deltidsjobb i studietiden! Det er supergod trening på jobbsøking, arbeidslivet og gir litt ekstra lommepenger (og ser bra ut på en CV)

Hva jobber tidligere studenter som?

Hei, jeg lurer på hva slags yrke man ha etter en psykologiutdanning? 

Når du søker opp studier på NTNU sine nettsider, er det en veldig kjekk underside som heter “Jobbmuligheter” hvor det står en del informasjon om hvilke jobber det er vanlig å gå inn i etter endt studie. For psykologiutdanning finner du videre jobbmuligheter her. 

Noen studier har også en “Hva gjør tidligere studenter?” seksjon på denne siden, hvor du kan klikke deg inn på hver enkelt alumni og lese deres historie. Dette finner du for eksempel på medievitenskap her.

For tiden har vi også en kampanje gående på Facebook hvor vi viser frem hva tidligere studenter jobber som. Disse videoene kan du sjekke ut her. 

Kan man jobbe med andre ting en det man får grad i?

Har hørt at det er vanskelig å få jobb som skipsmegler dersom du ikke kjenner noen innad i bransjen. Stemmer dette, eller får de fleste som går ut jobb som skipsmegler? Hvis ikke, hva jobber de med?

Skipsmegler som å kjøpe og selge skip er jo drømmejobben til mange i bransjen, så skipsmegler er vanligvis jobb for de som har vært i bransjen en stund og har både gode kontakter og god erfaring. Andre jobber kan for eksempel være befraktningsmegler. Her representerer man enten skipet som skal føre lasten eller eier som skal sende lasten, og man sørger for å få riktig pris for dette osv. Logistikkordinator for diverse selskaper kan man også drive med. Da prøver man å finne ut av hvilke måter som optimaliserer det man driver med, om det er transport, fasiliteter for produksjon av noe, lager osv.

Man er heller ikke låst til å jobbe med akkurat det man studerte. Man lærer utrolig mye nyttige, mer generelle ferdigheter som kan brukes i alle mulige jobber!

 

Det var alt for denne gangen! Er det noe mer du lurer på? Kanskje vi har svart på det i en tidligere Q&A allerede! Sjekk ut flere av disse innleggene her. 

Du kan også alltids sende oss en melding! Vi er tilgjengelige på Facebook, Instagram og selvfølgelig i kommentarfeltet her på bloggen.

-Signe, medievitenskap, 2. år.

3 thoughts on “Q&A – Jobbmuligheter

 1. Hei! Jeg syns det er kjekt å lese disse studentinnleggene, men jeg skulle så gjerne lest litt om hvordan studiedagen er for medisinstudentene en gang 😊

  1. Hei Kristine! Så fint å høre 😊
   Vi har ingen medisinstudenter i redaksjonen akkurat nå, men jobbet med en innleggserie om «min studieuke», så følg med der 👌🏻
   I tillegg har vi «følg en student» på Instagram hver tirsdag, så kanskje det dukker opp noender snart 😉
   – Sondre, musikkvitenskap, 4.år

Leave a Reply