Ukas student: Informatikk

Marie var «Ukas student» på Instagram tidligere i måneden, og vi fikk inn så mye fine spørsmål på instastory, så vi har snekret sammen et lengre intervju med Marie! For de av dere som ikke så storyen, så studerer Marie informatikk og er nå på sitt 4. år. Hun tar hele året på utveksling i San Diego!

Fortell litt kort om deg selv

Jeg er 22 år, selv om jeg allerede har begynt å si jeg er 23 til de fleste, og jeg kommer fra Ålesund!

Hvorfor valgte du Trondheim som studieby?

Jeg hadde egentlig bestemt meg når jeg gikk på videregående at jeg skulle gå på NTNU i Trondheim. Jeg tok realfag og likte det veldig godt, og NTNU er bra skole. Jeg var også fast bestemt på å flytte til en større by, og ikke studere hjemme i Ålesund.

42565143_248698012488308_8711670827210244096_n

INFORMATIKK

Hvorfor valgte du informatikk?

Jeg valgte informatikk fordi jeg synes det virket gøy! Jeg var faktisk innom Gløshaugen og snakket med en rådgiver der. Det var bare ett pluss at alle sier man er garantert jobb som jente på et slikt studie.

Hvordan er det å gå informatikk?

Jeg trives kjempegodt på studiet mitt, mange av fagene vi har er gruppearbeid, og det er de jeg synes er de morsomste. Når man går informatikk har man litt friere valgmuligheter når det gjelder fag enn hvis man for eksempel går datateknologi, så man kan egentlig gjøre studiet til det man selv vil. Hvis du heller har lyst å ta økonomifag eller psykologifag så er det fullt mulig når man begynner med valgfagene.

Hvordan er det å være jente og studere informatikk? Føler du deg alene?

Å gå informatikk som jente kan kanskje virke litt ensomt fra utsiden, men NTNU har jenteprosjektet ADA, hvor man blir invitert på filmkvelder og har egne rom på skolen etc. En av mine nærmeste venninner på skolen ble jeg kjent med under en jentedag med ADA helt i begynnelsen av fadderukene. Jeg har ikke utnyttet ADA sine tilbud så mye, i og med at mine aller beste venner på skolen er gutter. Jeg føler meg ikke spesielt ensom, mine venner er hvert fall veldig inkluderende og jeg savner dem masse når jeg er på utveksling <3

Hva er det mest spennende faget du har i år?

Det mest spennende faget jeg tar i år er Advanced Object Oriented Programming and Design. Jeg tar dette faget fordi jeg har lyst å bli flinkere til å skrive testkode, og jeg får virkelig utfordret meg selv. Det er vel kanskje det beste og verste faget jeg har dette semesteret.

Jobber du med prosjekter eller er det mye lesing?

Dette semesteret har jeg nesten ingen prosjektfag, noe som er litt kjipt. Jeg synes prosjektfagene er litt enklere for når man jobber i grupper er det alltids noen som får til det noen andre ikke klarer. En ting som er deilig er at jeg ikke trenger å kjøpe så mange pensumbøker. Jeg måtte bare kjøpe bok i ett av fagene mine, resten av de er ganske praktiske fag, og hvis det er noe vi trenger å kunne legger professoren ut dokumenter på blackboard. Et av fagene mine fant jeg boka i pdf, så det er et protip for alle dere som tenker å studere informatikk. Mange av bøkene er i pdf!

42591590_1905226243118493_7201142219460313088_n    42543874_242190966641302_4951776204827918336_n

UTVEKSLING

Hva er det beste med å dra på utveksling?

Det beste med å dra på utveksling er at man blir kjent med så mange nye mennesker, både norske og ikke-norske. Man får se og gjøre så mye nytt, og det er deilig å ta en slags ferie fra Norge. I tillegg til det, så har jeg valgt meg en plass med sol og strand, så det er et stort pluss.

Er det vanskelig på utveksling?

Jeg synes ikke det var spesielt vanskelig å reise på utveksling. Det hjalp veldig å vite at en venninne fra skolen også skulle dra til samme skole som meg, men jeg tror jeg hadde klart meg fint hvis jeg hadde dratt alene også. Det er sikkert forskjellig fra person til person, men det skjer så utrolig mye hele tiden når man er på utveksling. Alltid nye mennesker og inntrykk, jeg tror rett og slett ikke man rekker å få hjemlengsel.

Legger NTNU godt til rette for å dra på utveksling?

Det er veldig mange linker og nettsider og rådgivere og alt man skal innom for å komme seg på utveksling med NTNU, så vil kanskje ikke si det er den mest effektive prosessen. Man må gjøre det meste selv, det er ikke som å dra på utveksling på VGs. På denne linken er det masse info om utenlandsstudier med NTNU. Man må lage en liste med alle fag man vil ta på det nye studiestedet, og få den godkjent av personen som er ansvarlig for det på NTNU. Her er en liste med fag som er godkjent på min skole. Deretter må man sende en søknad til skolen du vil gå på, med liste over fag og informasjon om deg selv etc. Det kan være lurt å gå innom rådgiveren for utveksling til USA (eller landet du skal til), så kan h*n hjelpe deg med alt. De har blant annet kontor på internasjonalt hus på Gløshaugen. Og det er veldig lurt å være tidlig ute. Rett før fristen er det enormt med kø på det kontoret.

Hvor lenge er du på utveksling?

Jeg skal være på utveksling et år, og er ferdig på SDSU den 17. mai. Det er mulig å være på utveksling i alt fra 3 mnd, 6 mnd og 12 mnd, og det går sikkert ann å være lengre også. Hvis du skal søke med Erasmus er det max 12. mnd.

Hvorfor valgte du San Diego? Hvilke andre steder kunne du velge?

Jeg var egentlig fast bestemt på at jeg skulle til Australia på utveksling, men jeg følte det var så utrolig mange som skulle dit, og helt ærlig så vil jeg på utveksling for å bli kjent med nye, ikke for å henge med en stor gjeng som jeg kjenner godt fra før. Så da valgte jeg USA, og bare lette etter noe som hadde sol, strand og passet for meg. Hawaii var et alternativ helt til jeg forsto hvor utrolig dyrt det var å gå/bo der. Man kan dra på utveksling nesten hvor som helst!

Hvordan bor du i San Diego?

Jeg bor på campus i en leilighet i et fraternity. Jeg deler rom med en italiensk jente. Hun er ganske kul, og vi har blitt gode venner! Vi har eget kjøkken, bad og stue, OG her er aircondition, noe som er et must. Resten av bygget er for det meste amerikanske gutter. Hun jeg reiste med hit bor to etasjer under meg, noe som passer ganske bra. Vi er ferdig på skolen samtidig hver dag, så etter det pleier vi å studere, se ex on the beach, spise middag etc.

42484858_107906526775080_4728464418269036544_n
42639685_536693676784860_5523224425354231808_n

ØKONOMI

Hvor mye ekstra koster det å utveksle i forhold til å bare studere i Norge?

Det er ganske mye dyrere å dra på utveksling enn å være i Norge. Vi betaler vel bare 580 kr for semesteret i Norge, her betaler jeg 56 000 kr per semester. Vi får så klart utbetalt mer penger fra lånekassa. Det man ikke tenker på er alt annet man plutselig bruker penger på her borte, som er alt fra events, uber, kamper, utflukter, etc. Når man først er så langt hjemmefra vil jo man utforske og gjør morsomme ting og det koster vanligvis penger, så det er greit å ha tjent opp litt over sommeren.

Hvordan er økonomien som utvekslingsstudent?

I startfasen som utvekslingsstudent går det utrolig mye penger. Man må jo kjøpe inn alt fra mat, sengetøy, bil(hvis man skal ha det), klær(hvert fall i mitt tilfelle), skolebøker, alt annet man trenger som man vanligvis har liggende hjemme.

42659948_179987522893486_6515397884031008768_n
42640220_567483433684859_6035937653847752704_n

FRITID

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen gjør jeg skolearbeid, eller så drar jeg til bassenget som er ved skolen, drar på trening, drar på stranda, drar ut på byen eller på fester, besøker plasser i området. Vi har gratis billetter til de fotballkampene til laget vårt Aztecs, og det er nesten hver lørdag, og skikkelig god stemning, så vi kommer vel til å gjøre det også en del. Og vi skal faktisk på tur til Potato Chip Rock om ikke alt for lenge, og jeg håper det er like kult som det ser ut.

Er det vanskelig å få seg venner?

Det er ikke vanskelig å få seg venner, som jeg sa på instagram, nordmenn elsker andre nordmenn, og amerikanere er veldig utadvendte, så det er ganske lett å komme i prat med dem. De internasjonale er også kjempe lett å bli venn med. De er jo alle i samme situasjon.

Er det mange fra NTNU i San Diego? Henger du med de?

Det er ganske mange fra NTNU i San Diego, og vi henger en del med dem. De fleste fra Norge/Skandinavia bor på Pacific Beach, så vi pleier å være en del på besøk hos dem, enten om vi tenker å dra på stranda eller på byen eller hva som helst.

Vil du anbefale andre å studere informatikk, og vurdere et år på utveksling?

JA!! <3

– Nelly, lærerutdanning 5.år

Leave a Reply