Jeg har det jo ikke så kjipt

Livet som student kan by på utfordringer. Du skal flytte hjemmefra, få nye venner, takle studiehverdagen, lage middag og ha det fint samtidig. Ikke noe hokus pokus tenker du kanskje, alle andre får det jo til å fint. Så da skal jeg klare det selv jeg også. Det er jo bare å ta seg sammen hvis hverdagen blir litt tung. Jeg vet jo hva jeg må gjøre.

Kanskje er du sykt flink til å få nye venner, har meldt deg inn i linjeforeningen til studiet ditt, koser deg masse på Samfundet, og lager deilige middager til venner hver fredag. Du kjenner at dette er jo helt topp! Jeg er god på å være student!

Men så kommer eksamensperioden, og stresset tar overhånd. Du drukner i ting som skulle vært gjort og skjønner ikke hvordan du har havnet her. Det gikk jo så fint?

man in white shirt using macbook pro
Photo by Tim Gouw on Pexels.com

Eller kanskje  du er en racer på skolen, innleveringene flyr av gårde, du koser deg med pensum og kjenner på en skikkelig mestringsfølelse. Men så kjennes det så ensomt. Selv om du snakker med de andre i forelesning, og har en del venner, så er hverdagen ellers litt tom. Hvordan håndterer jeg dette?

Eller så går hverdagen rett og slett bra, du har akkurat så mange gode venner som du trenger, skolen går greit og du koser deg på hånballtrening, men når du skal hjem og lage middag sitter du litt fast. Er det ok å spise nudler fire dager på rad? Teller grandis som variert kost siden det er paprika på?

person holding a chopsticks and picking a noodles in black bowl
Photo by Tookapic on Pexels.com

Eller er du litt nedfor om dagen? Tør ikke helt sette ord på det, er jo hvert fall ikke deprimert, bare litt lei. Du har jo egentlig ingen ting å være trist over, alt går jo så fint. Men du er allikevel så sliten, og det er ikke så kult å dra på byen lengre. Ligger helst hjemme under dyna. Det går vel over snart.

Alle disse eksemplene høres kjent ut for en som har studert noen år. Vi har vært der alle sammen. Og de aller fleste sliter seg gjennom det. Tenker at nei, jeg får til det her selv. Jeg har det jo ikke så kjipt at jeg trenger hjelp. Er jo ikke diagnostisert med depresjon liksom. Da har man vel kanskje ikke rett på noe hjelp?

SiT logo

Men da kommer gladnyheten; jo, det har du. Vi som studerer på NTNU er så heldige at Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund (Sit) arrangerer ulike kurs, helt gratis, som alle får delta på. Og når jeg skriver alle, så mener jeg alle.

Du må ikke ha strøket på de tre siste eksamenene for å melde deg på Stressmestringskurs. Det er ikke et krav å ha mindre enn to venner for å melde seg på Ensom? Du trenger ikke ha slitt med spiseforstyrrelser før du melder deg på Passe Sunn. Du trenger ikke være diagnostisert med depresjon av fastlegen din for å melde deg på Depresjonsmestringskurs. Det holder at hverdagen kanskje ikke er akkurat sånn du skulle ønske den var, og så får du hjelp av fagpersoner og medstudenter i samme båt til å få det bedre.

group hand fist bump
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Det jeg liker best med kursene er at du får møte studenter som kjenner på noe av det samme som deg. Jøss, var det 14 andre helt vanlige studenter på Depresjonsmestringskurset? Det går jo ikke an å se at de er nedfor? Vi kunne jo vært en vanlig klasse! Ofte er det litt skummelt å fortelle nære og kjære at du kanskje ikke har det helt topp om dagen, og da er det godt å ha en gjeng studenter som kjenner på det samme, og har mange gode erfaringer å dele.

Alle kursene arrangert av Sit er lavterskelkurs, det skal være enkelt å melde seg på og delta. Og er det vanskelig å få tak i problemet på kurs, kan kursholderne hjelpe deg å få videre hjelp. Under har jeg listet opp alle kursene Sit tilbyr per i dag. Hvis du vil lese mer om kursene kan du gå inn på SiT sine sider her https://www.sit.no/kurs/mestringskurs, eller klikke deg inn på hvert av kursene under.

– Nelly, lærerutdanning, 5.år 

 

Leave a Reply