Velkommen nye studenter!

Foto: Thor Nielsen

Endelig er tiden kommet; studenttilværelsen begynner for fullt! I ukene fremover er det mye som skjer, mange nye inntrykk og ting å huske på. Forsøk å ikke stresse, men nyt heller tilværelsen som førstiss, bruk tiden på å bli kjent med medstudenter, campus  og studieby. Selv om ting kan virke overveldende nå så skal jeg love deg at alt kommer til å ordne seg😊

Nå er det en stund siden jeg var i din situasjon, men jeg tenkte jeg skulle skrive et innlegg om min første tid som student. Jeg husker selv hvor spent jeg var da jeg fløy opp til Trondheim for å begynne og studere. Starten på et nytt kapittel i livet. Jeg dro omtrent rett fra Værnes til immatrikuleringen. Deretter gikk dagene i ett, inndeling i faddergruppe, omvisning på campus og masse morsomme aktiviteter under fadderuka. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: BLI MED på fadderuka😃 Jeg ble kjent med mange hyggelige medstudenter som jeg har hatt glede av gjennom årene. Om du gruer deg litt til fadderuka eller finner ut at det er noen aktiviteter som ikke frister så mye, ikke stress med det – bli med på det du føler deg komfortabel med! Det gjorde jeg, og det funket helt fint – jeg fikk meg venner selv om jeg ikke var med på absolutt alt. Tenker du at det kan bli litt mye fyll og fest? Husk at man kan dra på vors med brus også. Det folk bryr seg om er om du er en hyggelig og imøtekommende person, ikke hva slags drikke du holder i hånda😊

Etter noen dager kom pappa opp for å hjelpe meg å flytte ordentlig inn, og da var selvfølgelig turen på IKEA et must. Det ble mye ferdigpizza og skruing av møbler de neste dagene… Jeg viste pappa rundt på campus og vi utforsket byen sammen. Han hadde studert på NTH da han var ung og synes det var artig å gjenoppleve fine Trondheim.

Pappa dro og fadderuka var på hell, jeg var alene igjen i en ny by og kjente litt på at det kunne bli ensomt til tider. Jeg bodde alene – det var ingen hjemme da jeg kom hjem fra skolen. Hvis jeg kan benytte anledningen til være litt etterpå-klok så ville jeg sagt til meg selv: “engasjer deg i noe, meld deg inn i en forening eller bli frivillig”. Jeg forsøkte meg på en trening på NTNUI håndball fordi jeg har vært aktiv håndballspiller tidligere, men på grunn av en liten skade akkurat da ble det ikke til at jeg begynte. Det var nok litt dumt av meg og ikke være liiitt mer tålmodig, og når jeg tenker tilbake så burde jeg da i hvert fall sett meg om etter andre muligheter. Jeg hadde jo venner på skolen og det skjedde ofte ting jeg kunne bli med på gjennom f.eks linjeforeningen, men likevel – jeg skulle nok ønske jeg forsøkte litt hardere å få flere nye venner og ting å holde på med på fritiden. Når jeg tenker tilbake burde jeg kanskje heller bodd i et kollektiv eller i en studentbolig i starten, slik at det var noen hjemme jeg kunne henge med i blant. Uansett, ting gikk seg til – jeg fikk et større nettverk etter hvert og 2. året dro jeg på utveksling og opplevde masse gøy (et helt innlegg om dette kommer om ikke lenge😎).

Den nye hverdagen som student var spennende, men også krevende. Det var mye pensum som skulle leses og nye ting som skulle forstås. Hver dag stilte jeg meg selv det store spørsmålet: hva skal jeg ha til middag? For jeg kunne jo velge helt selv nå. Det viste seg at dette ikke alltid var like lett, for hva lager man egentlig til kun 1 person?😆 I det første studieåret dro vi på studietur til London. Jeg er glad jeg meldte meg på turen, for det var en fin anledning til å bli bedre kjent med de andre på studiet. Så om du får muligheten til noe lignende – ikke nøl med å melde deg på, man blir godt kjent på studietur😃

Da den første eksamensperioden nærmet seg husker jeg at jeg var spent og stressa. Det var litt skummelt, kommer jeg til å lykkes eller mislykkes? Heldigvis gikk det fint og jeg har kommet meg gjennom hele 5 år med eksamensperioder, tenk det…😅 Nå er det august, det er fortsatt leeenge igjen til din første eksamensperiode, så ikke stress – men jevn jobbing lønner seg alltid. Så når fadderuka er over anbefaler jeg deg å ta pensumbøkene fatt!

Til slutt vil jeg ønske deg lykke til – min tid som student går mot slutten, nå er det DIN tur! En litt små-klein quote på slutten av dette blogginnlegget må være lov: this is your time, make the best out of it 😃

-Tonje, statsvitenskap, 5.år

Leave a Reply