Bli kjent med tidligere leder for Samfundet, Tale Bærland

Den 17.mai i år (2018) ga Tale Bærland stafettpinnen videre til Samfundets påtroppende leder. I dette intervjuet får du bli bedre kjent med henne, om livet med et stort lederverv samt hva Studentersamfundet egentlig er.

NTNU2-FG
Foto: foto.samfundet.no

Fortell litt om deg selv
Jeg heter Tale Bærland, og er ei 26 år gammel student fra Mjøndalen. Studieretningen jeg har valgt er Energi og Miljø ved NTNU. Her kunne jeg vært ferdig utdannet hadde det ikke vært for alt det spennende man kan ta seg til på fritiden i Trondheim.

Jeg har vært leder for en komité i linjeforeningen, vært med å lage internasjonal studentfestival i Trondheim, og brukt utallige timer ved hjertet av studiebyen: Studentersamfunet i Trondhjem.

Hva er samfundet?
Det kan være vanskelig å beskrive akkurat hva Samfundet er. For de 1700 frivillige studentene, blir Samfundet fort deres andre hjem i byen. For resten av Trondheims studenter er Samfundet et samlingssted med uttallige ting å ta seg til. Det er av og for studenter, og de frivillige sørger for at resten av byens studenter har et sted de kan komme uansett hvilken dag det er, eller hva de vil gjøre. Samfundet har kafé, restaurant, fotballpub, coctailbar, tre ulike scener – og en haug av arrangementer. Det er noe å finne på for de fleste hver dag under semesteret.

quote-512Samfundet er ikke noe som lett kan beskrives sort på hvitt, det er rett og slett noe som må oppleves for å skjønne hva det virkelig er. 

Hvem finner du der?
Her finner du virkelig alle mulige typer av byens studenter. I fadderukene er det fort gjort å finne noen som har forvilla seg inn i et av Samfundets utallige rom, og som ikke helt vet hvordan de skal komme seg ut. Samfundet er som en labyrint, og frem til en har vært der en del ganger er det ikke alltid like lett å finne frem.

Du finner også de som hver fredag og lørdag dukker opp på Samfundets minste scene, Knaus, for å undersøke hva som er nytt i musikk-Norge. Her spiller nemlig norske, usignerte band gratiskonsert hver helg.

Kanskje du er så heldig at en av Samfundets kunstneriske gjenger har bestemt seg for å fremføre litt for gjestene. Det er alltid like koselig når spelemanslaget tropper opp i kafeen, Edgar, på en onsdag og bidrar med litt ekstra god stemning.

Hvorfor bør man engasjere seg på Samfundet?
Her finnes det like mange grunner som det er studenter i Trondheim. Hver frivillig hadde en egen motivasjon bak det å engasjere seg for hjertet av studiebyen. For noen er det et ønske om utfordringer, andre vil lære noe helt nytt, og noen ønsker seg venner som ikke studerer det samme som de.

samfundet_fasade
Foto: foto.samfundet.no

Jeg valgte å engasjere meg rett og slett fordi jeg hadde forelsket meg i Samfundet, og ønsket å bidra til at byens studenter kunne oppleve alt det herlige det har å by på. Det å kunne bidra til et sted som er åpent for alle, som har et tilbud for alle, det er for meg noe av det beste.

quote-512For oss på Samfundet spiller det ingen rolle om du er frivillig, medlem av Samfundet, eller ingen av delene – du er velkommen uansett.

Hvordan føles det å være ferdig med ledervervet?
Jeg sitter jo selvsagt igjen med blandede følelser rundt det å være ferdig, men mest av alt sitter jeg igjen med en følelse av å være takknemlig for å ha fått tilliten til å kunne være leder. Jeg fikk ikke gjort alt jeg håpet å gjøre, men likevel tror jeg Samfundet kan ha blitt litt annerledes, litt åpnere og litt mer klar for vanskelige debatter etter det året jeg var leder.

Med tanke på at det er en så herlig fyr som Eirik Sande som skal sitte det kommende året, er det lettere å være ferdig. Han og styret sitt kommer til å gjøre en utrolig god jobb, og da står jeg igjen med en følelse av at det er deilig at mitt år er ferdig. Det er et fantastisk verv, men det tar mye tid og fokus fra alt annet. Så det blir fint å kunne komme tilbake til hverdagen igjen. Selv om det blir et tomrom der som må fylles med et eller annet. Heldigvis er Trondheim en studieby det er veldig vanskelig å kjede seg i!

Fortell om den morsomste opplevelsen din som Samfundet-leder.

NTNU1-FG
Foto: foto.samfundet.no

Hm, her kan det være vanskelig å velge ut bare én ting. Det er så mye forskjellig man får oppleve. Om jeg skal velge noe annet enn ting som har skjedd da jeg har vært rundt om i Norden og Norge for å besøke andre studentersamfunn, blir det nok fort noe som skjedde da en av innlederne våre fra Samfundsmøtene ble med på festen videre på kvelden. Hver lørdag arrangerer styret møter i Storsalen med politiske temaer, og innimellom blir de inviterte innlederne med videre ut på Samfundet etter møtet.

quote-512Det å stå på et bord å danse med en av Norges toppolitikere, er noe man sent vil glemme.

Hva har vært mest utfordrende med vervet?
Det er, og bør være, utfordrende å ta avgjørelser som kan påvirke så mange andre. Som leder er man representant for Samfundets rundt 13 500 medlemmer, og må sørge for at disse stemmene blir hørt i alt av byens fora for studenter. Dette er utrolig viktig, og ikke noe man kan ta lett på.

3 dilemmaer:

1.Musikk eller podcast?

Podcast på øret, men helt klart musikk live.

2.Sushi eller taco?

Taco

3.Roadtrip eller all inclusive?

Roadtrip

-Eva, økonomi og administrasjon, 3. år

Leave a Reply