Flere kilder enn pensumboka du kan bruke for å forstå pensum

På universitetet får man gjerne utdelt en pensumliste på starten av semesteret, denne består ofte av lærebøker og artikler. Det virker kanskje uoverkommelig? Ikke fortvil, jeg har noen triks som kan gjøre det litt lettere å forstå pensum dersom boka til tider er tung og vrien å forstå seg på!

En definisjon på pensum: lærestoff som skal være gjennomgått i løpet av en viss periode

Er det et viktig begrep eller fenomen som virker helt gresk for deg? Google it! Som regel kommer Wikipedia opp, og som en foreleser sa til oss en gang: Wikipedia – ikke referer til det i oppgavene deres, men for å skaffe oversikt over et tema så er det “a great place to start!” Noen ganger trenger man en lettfattet oversikt, Wikipedia er god på det.

Er øynene trette etter side opp og side ned? Youtube er din venn, det er laget filmer om så utrolig mye forskjellig! Og de er ofte litt morsommere og mulignes en smule mer inspirerende enn pensumboka. Da jeg skulle ha eksamen i exphil så jeg på mange informative klipp om de ulike filosofene, utrolig nyttig! Skal du skrive en bokomtale? Det er stor sannsynlighet for at forfatteren har hatt et foredrag om boken som noen har lastet opp på youtube. PS: ikke glem å lese boken også da!

Har du mark i rumpa etter en lang dag på lesesalen, men trenger fortsatt mer informasjon eller input om et tema? Sjekk ut om det finnes en podkast der noen prater om det. Ta deg en velfortjent gåtur eller joggetur mens du får noen til å forklare deg det du skal lære om rett i ørene, smart ikke sant?

Vil du kanskje ligge langstrak på sofaen samtidig som du lærer noe? Da har jeg løsningen for deg: dokumentarer! Det lages dokumentarer om det aller meste, sjekk ut NRK.no, HBO eller Netflix – det er utrolig hvor man kan finne faglig input.

Er du glad i å lese, men gjerne noe annet enn den engelske pensumboka noen ganger? Aviser kan være et godt supplement, søk og du vil finne! Aviser dekker de utroligste ting, og det er god sjans for at du finner en artikkel om det du har på pensum. Viktig å ha i bakhodet er likevel kildekritikk – ikke alt du vil finne er objektivt.

Til sist, men ikke minst – du har jo dine medstudenter, forsto de kanskje noe du ikke skjønte og omvendt? Perfekt, lær av hverandre. Du lærer også av å gjenfortelle ting og lære bort. Vinn-vinn situasjon der altså. Er både du og medelevene dine fortsatt usikre? Jaja, da finnes jo heldigvis de fantastiske foreleserne og professorene – de har noe som kalles “kontortid” hver uke. Dette er tid de setter av for å svare på spørsmål fra studenter, supert ikke sant? De biter ikke, absolutt verdt det å ta turen innom, engasjerte og spørrende studenter er noe de setter pris på!

Lykke til med å forstå pensum folkens – you got this!😎

-Tonje, statsvitenskap, 5.år 💕

Leave a Reply