Fra en masterstudent til en førstiss

Snart er det din tur til å være førstiss igjen, på universitetet – så utrolig spennende, men  kanskje litt skummelt?

Jeg er snart ferdig med 5 års utdanning på NTNU og tenkte jeg kunne dele noe av det jeg har lært om å være student gjennom min tid som student. Mitt første råd er nok det absolutt viktigste, så om du skal huske en ting fra dette blogginnlegget så er det; BLI MED på fadderuka. Det kommer til å gjøre studietiden din så mye hyggeligere, lettere og mindre ensom. For det å begynne på universitetet kan føles litt ensomt om man ikke har noen å snakke med. Møter du opp i fadderuken blir du automatisk kjent med faddere som ofte er 2. års studenter og andre fadderbarn. De er jo i akkurat samme situasjon som deg. Jeg sier ikke at du absolutt må være med på alle aktivitetene, men se på programmet for fadderuken og velg ut de tingene som frister mest – jeg lover deg at det er verdt det! Det å ha studievenner som backer hverandre er gull verdt på en litt mørk torsdag eller to dager før en innlevering som føles litt uoverkommelig fordi man kaaaanskje har prokastinert litt for lenge? Det er stor sannsynlighet for at studievennene dine har de samme følelsene som deg, da er det godt å være flere om det og komme seg i mål sammen. Det er også hyggelig å ha studievenner man kan trene med når man trenger et avbrekk fra pensum, eller finne på andre hyggelige ting med. Hva med å lage middag sammen en gang i blant? Både sosialt og en fin måte å spare litt penger på.

 

Apropos mat, husk å spise mat og drikke nok vann i løpet av dagen! Nå skal jeg ikke ta hele regla med at det er så viktig å få i seg sunn og næringsrik mat altså, det får du helt sikkert høre andre steder. Men, jeg kan hvert fall tipse om at et variert og balansert kosthold er godt for både kropp og sjel. Hjernen trenger energi for at du skal orke å yte på skolen, alt blir litt enklere om man hvert fall har stabilt blodsukker – det er noe jeg har erfart. Når vi først er inne på helse; søvn er også viktig! Kanskje må du sitte litt utover kvelden før innleveringer, men om du for det meste av tiden klarer å opprettholde en noenlunde jevnt døgnrytme vil det gjøre deg godt i det lange løp. Har jeg sovet nok timer i løpet av natten får jeg en så mye bedre dag på lesesalen, enn om jeg lå oppe til sent på natt, scrollet på instagram eller så to episoder ekstra av en serie. De episodene forsvinner jo ikke, de er tilgjengelige klokken 16 neste dag også. Har jeg fått nok søvn er det også mye lettere å gjennomføre dørstokkmila og komme meg på trening. Er du som meg, som synes det til tider er litt vrient å holde seg motivert for trening? Dra på gruppetimer med en venn, en avtale pluss en instruktør som pusher deg er mitt beste tips for å få gjennomført treningen. Følelsen etterpå er så verdt det, da er det ekstra godt å belønne seg med yndlingsserien i horisontal stilling på sofaen. Men husk: det er absolutt lov å unne seg netflix på de litt mindre produktive dagene også – balance is key!

Når det kommer til fag og karakterer så er mitt beste tips å skaffe oversikt over faget før du går i dybden, tenk fugleperspektiv, hva er det viktigste å lære i dette faget? Hva er de store linjene her? Det er sjelden man rekker å lese absolutt alt før eksamen. Her kommer studievenner inn igjen, samarbeid og kolokvie er noe som kan gjøre at man kan dele litt på pensum og lære av hverandre. Kanskje forstår du noe vennen din ikke forstår og motsatt? Supert, da kan dere hjelpe hverandre. Finn ut hvordan det passer DEG å studere: hjemme, på skolen, på kafe, tidlig på dagen eller sent om kvelden? Du vet best, det er ikke et fasitsvar her. Så var det disse karakterene da, gode karakterer er både bra og viktig det. Men at du har det bra er det aller viktigste, det er veldig vrient å prestere like bra i alle fag gjennom studiet. Livet er så mye mer enn bare karakterer. Mamma pleide å si til meg: “Tonje, hva er det verste som kan skje? Jeg lover deg, du får ikke grønne ører av et dårlig eksamensresultat!”

Til slutt vil jeg ønske deg masse lykke til, du har den mest spennende, frustrerende og utviklende tiden foran deg! Klarte jeg det, så klarer du det også, det er jeg helt sikker på! Og husk: join fadderuka, eat, sleap, move, study hard but watch netflix and chill. Og kanskje det aller viktigste: du får nok heller ikke grønne ører😋

– Tonje, statsvitenskap, 5. år

Leave a Reply