Hva skal du bli når du blir stor? Hvilken utdanning skal du velge?

Dette er to spørsmål du kanskje får fra familie og venner i disse dager? Det er i hvert fall spørsmål jeg har stilt meg selv mange ganger.Jeg synes det å velge hva jeg skulle studere var et stort og neeesten uoverkommelig valg å ta. Jeg kan ikke ta valget ditt for deg, det er det bare du som kan – men jeg kan dele noen av mine erfaringer og tips med deg. Forhåpentligvis gjør det valget ditt litt lettere og mindre skummelt. 

Det å velge hvilken utdanning jeg skulle begynne på var vrient, men her sitter jeg da, noen år senere og skriver masteroppgaven min som skal leveres i juni. Innimellom skrivingen søker jeg på jobber som virker interessante, for det kan jo være en lang prosess det også, så jeg har startet tidlig. Jeg søker på mye forskjellig, med bare et semester igjen av utdanningen min er jeg ikke helt sikker på hvor jeg ender opp – og det er helt greit. Med min statsvitenskapelige bakgrunn kan jeg jobbe med mye forskjellig; arbeid innen offentlig forvaltning, i interesseorganisasjoner, innen forskning eller i privat næringsliv. Jeg har ikke en typisk profesjonsutdanning slik som de som studerer til å bli for eksempel sykepleier, barnehagelærer, politi, lege, pilot, jurist eller psykolog. De som derimot har en typisk profesjonsutdanning er ikke låst til å jobbe i det yrket de utdanner seg til hele sitt yrkesaktive liv, om de ikke ønsker det. Kanskje jobber man for eksempel som lærer i starten av sin karriere og deretter i Kunnskapsdepartementet ved et senere tidspunkt? Mulighetene er mange, jeg liker å tenke at veien blir til mens man går.

Du er, som jeg var, kanskje bekymret for om du blir fornøyd med valget ditt. Det er viktig å huske på at livet er langt, det er lov å velge “feil” utdanning. Med “feil” utdanning mener jeg at du har valgt et studie som ikke føles riktig for deg. Dette skjedde med meg, men jeg valgte å fullføre 1. året fordi jeg tenkte at jeg kunne dra nytte av det jeg lærte. Samtidig følte jeg det var lurt å gjennomføre fordi jeg i det minste “lærte å studere”, noe som kan være en kunst i seg selv. Det føles også godt å gjennomføre noe man har startet på, selv om studiet kanskje ikke var det rette. Når man etter videregående begynner på et studie går man gjennom en modningsprosess, noen ganger kan det jo ta litt tid å finne ut om man har gjort det riktige valget eller ikke. Ved å hvert fall fullføre det 1.året man har påbegynt gir man seg selv muligheten til å tenke nøye gjennom valget sitt, og eventuelt veien videre. Kanskje kommer du frem til at studiet du hadde valgt var riktig for deg likevel? Noen ganger trenger man noen å rådføre seg med angående valg av utdanning. NTNU karriere sine studieveiledere hjelper veldig gjerne kommende NTNU studenter – snakk  med dem!  Dersom du begynner på et studie, men finner du ut at du vil bytte studieretning eller begynne på nytt på et annet studie, så er det helt lov. Jeg pleier å tenke at man skal være så mange år i arbeidslivet uansett. Et ekstra år som student er kanskje ikke så verst i det lange løp?

Du tenker kanskje i disse dager innimellom på hvilken utdanning du skal søke på før søknadsfristen 15. april? Jeg har samlet noen tips som kan bidra til å gjøre valget ditt litt lettere:

  • Skriv ned interesser du har/fag du likte godt på videregående.
  • Lag en liste over hva slags type arbeidsoppgaver du kan tenke deg å ha i fremtiden.
  • Snakk med famille og venner, men husk at det til syvende og sist er DU som er sjefen over valget ditt.
  • Søk på nettet, finn informasjon om studier som virker spennende.
  • Dra på utdanningsmesser og møt opp når studenter fra universiteter og høyskoler. besøker skolen din, de svarer deg gjerne på spørsmål du har!
  • Tenk på hvor i landet du kunne tenke deg å bo som student.
  • Se intervjuet med disse studentene som har tatt et utdanningsvalg.

Det er ikke slik at du låser deg til et spesifikt yrke ved å velge en utdanning, profesjonsutdanning eller ei. Lykke til med søkeprosessen, jeg heier på deg😍 Og husk: det er DU som er sjefen!😎

Jeg ønsker deg en fin mandag og en super uke!

–Tonje, statsvitenskap, 5.år

2 thoughts on “Hva skal du bli når du blir stor? Hvilken utdanning skal du velge?

  1. Tusen takk for tips, tror de kommer til å være veldig nyttig når jeg nå skal søke på høyere utdanning😊

Leave a Reply