Én av livets store milepæler; Flytte hjemmefra for første gang

Å flytte hjemmefra oppleves ofte som både skummelt og befriende. Hvordan skal man håndtere klesvask, middagslaging, holde styr på økonomien og samtidig få tid til studier og venner? Her har jeg laget en (lang) oversikt med tips og råd samt personlige erfaringer om det å flytte ut for første gang.

Bosituasjon
Det første spørsmålet en kanskje stiller seg selv er hvor og hvordan man skal bo? Uansett om du velger å studere i hjembyen, utlandet eller en annen norsk by så må du ta stilling til hvordan du vil bo. I kollektiv, med kjæresten, alene, med fremmede eller venner?

flyttehjemmefra1

Selv flyttet jeg ut rett etter videregående og valgte å bo alene i en hybelleilighet på 13 kvm. (se bilde) Etter noen måneder fant jeg ut at jeg ikke trivdes med å bo helt alene så jeg flyttet til et kollektiv gjennom studentskipnaden (Sit). Her bodde jeg med seks andre fremmede studenter, og fant ut at det passet bedre for meg.

Med andre ord så er det ingen skam i å prøve ulike boløsninger gjennom studietiden. Det er viktig å påpeke at det både er fordeler og ulemper med alle alternativene. For meg var det utrolig deilig å bo alene fordi det var opp til meg å holde det ryddig, og jeg ble ikke forstyrret av andres gjester eller rot. Ulempen var at det ble ensomt å ikke ha noen å snakke med da jeg var hjemme. Kollektiv var på mange måter motsatt. Så ta gjerne å skriv ned hva som betyr mest for deg og hva du kan leve med. For meg veide det sosiale mer enn å ha det ryddig og rent hele tiden.

Studentskipnaden anbefales som første utleier da dette er en sikker og ordentlig løsning. Skal du leie privat, pass opp for falske utleiere. Jeg anbefaler at du ser på hybelrating.no for å se hva tidligere leietakere av en hybel/leilighet syntes om leieforholdet ved å søke etter adresser.

Her er noen nettsider du kan bruke for å finne bolig:

Økonomien
Når man flytter for seg selv blir man også ansvarlig for egen økonomi. Hvordan skal man disponere en viss sum på husleie, mat, drikke, klær, transport, treningsmedlemsskap osv. Mange lever kun på penger fra Statens Lånekasse, som ligger på litt under 8 000,- utbetalt per måned (bortsett fra i januar og august hvor man mottar “storstipend” på rundt 21 000,-). Selv levde jeg kun på disse pengene samt noe sparepenger første studieåret mitt. I starten ble jeg overrasket over hvor mye penger det gikk til mat og drikke, men med tiden har jeg lært mye om hvordan leve mer økonomisk.

Her er noen råd som jeg har lært “the hard way”:

  • Handle inn mat for hele uken på mandager. På den måten blir du ferdig med flyttehjemmefra5ukeshandling og slipper småturene til butikken som gjerne gjør at man tar med seg to-tre ekstra ting som frister der og da, men som du fint kunne spart deg for.
  • Planlegg middager for hele uken. Lager du store porsjoner kan du enten fryse ned, eller ha til dagen etter. Ikke kast mat! Planlegger du, unngår du også å gå på en dyr take-away smell. Når det er sagt så er det helt lov å skeie ut og dra ut å spise om du lager rom for det i budsjettet.
  • Sett opp et grovbudsjett. Jeg har aldri ført regnskap eller fulgt et stramt budsjett og mener heller dette ikke er nødvendig om man har en ca anelse på hva pengene går til, og hvordan man får de til å holde til neste utbetalingsdato. Når jeg får stipendet, som er i midten av måneden, setter jeg av husleie-summen på egen konto, for å være sikker på at den blir betalt til riktig tid og at jeg ikke bruker denne summen på andre ting.
  • Handle på tilbud. Her er det mange gode apper man kan ta i bruk. Mine favoritter er “Mattilbud” og “Too-good-to-go”.
  • Sammenlign kiloprisen fra ulike leverandører når du er i butikken. Dette har jeg brent meg på mange ganger og altså ikke fått mest for pengene.
  • Ta med matpakke! Dette er noe jeg har gjort fra dag én på studiet, og jeg har enda ikke handlet i kantina (går 3. året). Her er det utrolig mye penger å spare, og om du blir lei brødskiver kan du fint variere med gårsdagens middagsrester. Jeg tar til og med matpakke på flyturer fordi mat på flyplassen er veldig overpriset.
  • Spleis på fellesvarer i kollektivet. Skriv ned om du legger ut for Zalo, dopapir eller lignende og gjør et oppgjør i slutten av måneden/semesteret. Vipps har en egen funksjon for akkurat dette.

Skaffe seg nye venner
Da jeg flyttet ut som 19-åring flyttet jeg til en fremmed by uten noen jeg kjente fra før. Turen gikk til Trondheim, og frykten for ensomhet var stor. Hvordan og hvor skal jeg skaffe meg venner? Heldigvis er det veldig gode fadderordninger ved NTNU, og to uker med sprell og fanterier førte med seg nye, gode vennskap og studiekamerater. Det var også rom for å melde seg inn i studiets linjeforening derunder såkalte “utvalg”. Utvalg kan for eksempel være en idrett, kor, revy eller være med å arrangere ulike arrangementer. Det er også gode muligheter for å engasjere seg utenfor studiet, som for eksempel å jobbe som frivillig eller delta på kurs/fritidsaktiviteter. Mulighetene er mange!

flyttehjemmefra2Fadderuka 2015

Mine beste tips for å skaffe seg nye venner er å være åpen og by på seg selv i fadderuken, i tillegg til å melde seg inn i minst ett utvalg. Er du som meg og flytter fra hjembyen uten noen kjente, så vit at det er mange i samme situasjon som deg! Med andre ord så er de fleste åpne om og ønsker å få nye venner.

Vasking og rydding
Om du ikke har det deg det enda, så be en av foreldrene dine gå gjennom ulike vaskemetoder med deg. Alt i fra hvordan de vasker klær til hvilke produkter de bruker på vinduer, gulv, toalettet osv. Dette var noe jeg egentlig ikke gjorde før jeg flyttet hjemmefra, så det ble mye Youtube-videoer og telefoner til mamma det første halvåret. Ellers er ikke husarbeid og klesvask ikke noe å grue seg til. Skal du bo i kollektiv så anbefaler jeg at dere lager en vaskeliste hvor dere vasker hver deres uke og krysser av for hver gang du tar ut av oppvaskmaskinen. På den måten slipper dere dårlig stemning fordi noen ikke bidrar, og dere holder hjemmet rent til enhver tid.

Bli din egen MasterChef
Selv har jeg aldri vært spesielt interessert eller god til å lage mat, og mitt bidrag til middagslagingen var typisk å dekke på bordet. Men utrolig nok så ordnet matlaging seg også da jeg flyttet hjemmefra. Ikke tenk at du skal lage mat verdig en michelin-stjerne den første tiden. Start enkelt og avanser matrettene etterhvert. På den måten opplever du mestring, og unngår å brenne ned kjøkkenet.

flyttehjemmefra6Jeg prøver å variere kostholdet mitt, men merker at det går mye i det samme pålegget og middagsrettene uke etter uke. Så min oppfordring til deg når du flytter ut er å kjøpe minst ett nytt matprodukt hver uke. For eksempel bytte ut salamien med leverpostei. På den måten får du variasjon i kostholdet og blir ikke så fort matlei. Ellers henter jeg mye middagsinspirasjon fra matprat.no, ulike blogger eller fra romkameratene og venner.

Det er utrolig deilig å kunne bestemme hva man skal ha til middag hver dag, men prøv ikke bare å spise grandis og burger. Jeg vet hvor lett det er å kjøpe ferdigmat når man bare skal lage middag for én, men det er mange retter som går fort å lage selv.

Her er mine favorittmiddager på under 20 minutter:

    • Omelett med masse digg. (sopp, spinat, ost, løk, paprika, pølse, tacokjøtt … Bare fantasien setter grenser)
    • Wrap. Her kan du variere mellom å bruke kylling, fisk, kjøttdeig eller vegetar-variant.
    • Wok. Jeg pleier å kjøpe strimlet svinekjøtt og frosne wokgrønnsaker. Voilá! Ferdig på 1-2-3.
    • Fiskekaker. Kjempegodt alternativ til vanlig hamburger.
    • Taco. Taco for én? Ja, takk! Selv om man får en del rester, kan tortillaene fint brukes som wrap i morgendagens lunsj eller middag, og tacokjøttet i en omelett for eksempel.

Morsom og lærerik tid 
Jeg håper du ser frem til en utrolig lærerik, morsom og til tider utfordrende studietid. Selv er jeg ferdig med bacheloren til våren, og synes det er veldig trist at studietiden snart er over.

Husk at alt ordner seg, og selv om det er mye man skal sette seg inn i og lære seg når man flytter ut, så ta én ting av gangen. Man blir ikke god over natta, og selv om jeg snart har bodd hjemmefra i tre år, lærer jeg nye ting hele tiden! Noen ganger har jeg også hjemlengsel, men det pleier alltid å hjelpe å ta en telefon til familien. Jeg synes det er utrolig deilig å bo for meg selv på grunn av selvstendigheten og frihetsfølelsen man får, men da ekstra godt å komme hjem til familien i ferier og andre anledninger.

flyttehjemmefra4
På hyttetur med Næringslivsutvalget 

Leave a Reply