NTNUs Studentblogg

En kort guide til poengberegning

Hvordan gjør man det? Hva er jentepoeng? Hva er forskjellen på ordinær kvote og førstegangskvote? Og kommer du inn på det du vil når snittet var høyt i fjor?

Søknadsfristen til Samordna opptak nærmer seg, og du lurer kanskje på hvordan karakterene dine faktisk brukes til beregning av poengsum? Fortvil ikke, vi har satt sammen en liten guide til poengberegning, både førstegangsvitnemål og ordinærkvote!

Karaktersnittet fra videregående regnes om til karakterpoeng, og andre poeng blir plusset på denne summen for utregning av endelig sum.

Poengsummen regnes ut slik:

Disse poengene er det vi kaller skolepoengene.

I tillegg kan man få poeng for:

De siste poengene lagt til skolepoengene utgjør konkurransepoeng.

Skolepoengene brukes i kvoten for førstegangsvitnemål, mens konkurransepoengene brukes i den ordinære kvoten. Har du førstegangsvitnemål konkurrerer du i begge kvotene. Har du tatt opp fag, tatt nye fag eller fylt 21 år i fjor, konkurrerer du bare i ordinær kvote.

Poenggrensen på ulike studier styres av antall søkere, antall studieplasser og poengene til søkerne. Noen studier har en jevn høyere poenggrense, mens andre varierer noe. Man kan derfor ha flaks, slik at poenggrensen senkes i forhold til året før, men den kan også gå andre veien. Det er altså umulig å spå hvilken vei det vil gå i år.

Kjønnspoeng blir gitt automatisk, og teller bare med til studiene som er nevnt under. Er du kvinne får du 2 kjønnspoeng hvis du søker:

Bioingeniør er en helsefaglig utdanning og gir ikke kjønnspoeng.

All denne informasjonen er hentet fra http://www.samordnaopptak.no/info/opptak/poenggrenser/

Håper dette hjalp! Lykke til med videre studier, håper vi sees på NTNU 🙂

– Emma Martine, bioteknologi, 3. år

Nidarosdomen en januarkveld.