Kaffe, lesesal, engasjement og venner – Erfaringer fra gamle til nye studenter

11357153_10206532401527126_1382058002160246784_o
Foto: Privat

Hvorfor velge å studere på NTNU? Hva gjør man i Trondheim på en søndag?
Denne og neste uke møter du 4 studenter som enten er nesten eller helt ferdig med en grad på NTNU. De ser tilbake på tiden som ny student i Trondheim, og deler tips og triks med deg som skal begynne på NTNU til høsten. Her møter du Ida Marie og Martin.

Ida Marie
Foto: Privat

Navn: Ida Marie Mørk
Alder: 27
Studie: Profesjonsstudiet i medisin

Hvorfor valgte du å studere på NTNU?
Jeg var i Trondheim ved flere anledninger gjennom oppveksten og husker jeg tenkte tidlig at dette var en by jeg gjerne ville bo i senere. Siden jeg ønsket å studere medisin, satte jeg meg inn i hvordan medisinstudiet var lagt opp i de forskjellige byene. Jeg kom frem til at NTNUs modell var en jeg sannsynligvis ville trives med, i tillegg til at jeg hadde hørt mye positivt om medisinstudiet her. Jeg hadde også flere venner som allerede hadde begynt på NTNU, som anbefalte meg å starte her.

Hva husker du best fra den første tiden som student?
Det jeg kanskje husker best er hvor gøy det var å flytte inn i kollektiv. Vi lagde mat sammen, inviterte venner, vekte hverandre med sang når det var bursdag og passet rett og slett på hverandre. Det var en god, trygg og morsom start på studietiden.

Hvilke utfordringer har du møtt som student?
På medisinstudiet er det kun én eksamen i året, nemlig på våren. Da kan man bli eksaminert i alt man har lært det skoleåret. Da blir utfordringen å fordele lesingen utover året og kanskje også å stole på at man gjør en god nok jobb, selv når mye gjenstår. Når det er sagt, er jo lesesalen full av andre i akkurat samme situasjon, så eksamensperiodene er også veldig hyggelige. Det har blitt utallige ispauser og fellesmiddager i løpet av disse årene.

Hva er det første du tenker når du ser tilbake på studietiden på NTNU?
Det første jeg tenker på er alle de gode vennene jeg har fått gjennom studiet. De jeg har gått sammen med på medisin er blitt mine aller nærmeste venner, og det er rart å tenke på at flere av oss kommer til å bo i ulike byer i fremtiden.

Tips til en god søndag i Trondheim?
Trondheim har mange hyggelige kaféer, og er man glad i god kaffe er mulighetene mange for en trivelig søndag på kafé! Ellers er jeg selv veldig glad i å gå turer i Trondheim – både i Bymarka, langs Nidelven og andre steder. I tillegg er søndag en flott dag å dra på teater på, gjerne på Samfundet.

Hva er dine 3 beste råd til nye studenter på NTNU?
1. Prøv å bli kjent med de andre på studiet, det gjør både arbeidsdagene og eksamensperioden til hyggelige opplevelser.
2. Skill studier og fritid så godt det lar seg gjøre – mitt tips er å jobbe når du er på universitetet og ha fri når du er hjemme.
3. Trondheim er en sykkelby! Så om du har sykkel – ta den med.

Martin
Foto: Privat

Navn: Martin Scheiene
Alder: 29
Studie: Profesjonsstudiet i psykologi

Hvorfor valgte du å studere på NTNU?
Etter tre år i forsvaret tenkte jeg at det var på tide med noe nytt. Jeg visste ikke helt hva, men syntes psykologi hørtes litt spennende ut. Ryktene om Trondheim som Norges beste studentby hadde heldigvis spredd seg ned til Elverum, hvor jeg bodde var på den tiden. Det var det som gjorde at jeg tok en råsjans, pakket sakene og flyttet for å studere på NTNU.

Hva husker du best fra den første tiden som student?
Jeg husker reisen opp og første møte med byen veldig godt. Jeg hadde en gammel Opel som jeg kjørte med fra hjemme i Stavanger. Motoren tok en pause og stoppet en stund annenhver time over Dovre. Jeg kom endelig frem til et kollektiv jeg hadde leid usett. Det var ikke så fint, men det var bra folk der og jeg hadde det jeg trengte. Første tiden på universitetet var råbra. Jeg fikk nye venner på studiet og fant ut at en gammel barndomskamerat bodde et steinkast unna der jeg bodde. I tillegg fant jeg raskt ut at jeg ville bli psykolog da jeg gikk på årsstudium i psykologi. Jeg hadde heldigvis disiplinen fra forsvaret ferskt i minnet slik at jeg valgte bruke den tiden som skulle til for å komme inn på studiet. Kaffekoppen ble GODT brukt det året.

Hvilke utfordringer har du møtt som student?
Jeg har møtt mange utfordringer gjennom studietiden. En av dem er å balansere forskjellige arenaer i livet. Jeg er kanskje litt for ambisiøs til tider, så på et tidspunkt hadde jeg tre jobber utenom studiet. På et senere tidspunkt hadde jeg et stort verv, to jobber, studier, squashtreninger, kjæreste og et forskningsprosjekt på samme tid. Det var ofte en utfordring å bremse litt opp og være realistisk med hva man har tid til, noe jeg lærte gradvis gjennom studietiden. Det kan også være en utfordring at de forskjellige arenaene påvirker hverandre. Av og til bruker man mye tid på den ene tingen, og da blir det mindre tid til andre ting.
En annen utfordring var å lære å studere. Det første året på profesjonsstudiet var litt spesielt fordi det var en helt ny måte å arbeide på. Jeg fikk ikke så veldig bra karakterer og tenkte at jeg kanskje bare ikke mestret det. Men etter litt utprøving fant jeg ut at det heller har med måten man angriper faget på, og hvor mye tid man investerer i det som forklarer hvor godt utfallet blir.

Hva er det første du tenker når du ser tilbake på studietiden på NTNU?
At jeg hadde gjort det igjen hvis jeg måtte velge. Det har blitt både oppturer og nedturer. Men jeg føler liksom at studietiden er det som gjør meg klar til å starte et langt arbeidsliv uten å skulle ønske at jeg egentlig burde ha gjort noe annet.

Tips til en god søndag i Trondheim?
Dra opp i bymarka på vinteren og grill ved Nidelven om sommeren.

Hva er dine 3 beste råd til nye studenter på NTNU?
1. Bli med i studentfrivilligheten. Finn ut en ting du har lyst å lære mer om. Det kan være hva som helt, alt fra ledelse til lydteknikk. Deretter velger du et verv som passer til det du har lyst å gjøre. Frivilligheten er såpass stor at vervet du ønsker sannsynligvis finnes. Dette kommer til å gjøre studietiden din helt rå.
2. Finn ut hvordan du bør studere. Knekk koden på hvordan du studerer på en effektiv måte, det kan være alt fra å finne din egen måte å arbeide på, til hvordan en eksamen bør skrives. Og husk at resultatene ofte handler om hvor mye tid du investerer heller en evnene dine.
3. Ha det gøy.

Vil du lese mer om NTNU-studenters erfaringer og hvorfor de valgte å studere akkurat her? Les dette: http://www.ntnu.no/studier/studiemiljo/studenterfaringer

– Vilde, bachelor psykologi

Leave a Reply