Intervju med tidligere filmproduksjonstudent

Foto: Thomas Lind
Foto: Thomas Lind

Astrid Thorvaldsen (24) er en tidligere student på masterstudiet film- og videoproduksjon. Våren 2014 ble hun uteksaminert som regissør med spillefilmen Utburd – myten våkner som sin masteroppgave sammen med 8 andre medstudenter.

Astrid er deleier av Ninjafilm, som er et produksjonsselskap som jobber med fiksjon- og oppdragsfilm, og i 2013 vant hun Filmpolitiets Kortfilmpris for bidraget Festen. Det er ingen tvil om at Astrid puster og lever for film, og som tidligere student på NTNU skal vi få høre hvordan hun opplevde studietiden sin her.

Kan du fortelle hvordan det var å studere filmproduksjon?
– Det å studere film- og videoproduksjon ved NTNU har vært utrolig givende. Det er en både praktisk og teoretisk rettet linje, noe jeg har opplevd som svært verdifullt. Det er fint å få sin dose filmhistorie samtidig som man får mulighet til å eksperimentere med filmproduksjon. Man blir på bachelornivå utdannet til å bli en potet – man får prøve seg innenfor ulike felter tilknyttet filmproduksjon som manus, klipp, foto, lys, lyd, osv. Dette er fint for å få en forståelse for hele prosessen fra idé til ferdig film, og det kan også være greit å ha med seg en allsidig erfaring ut i arbeidslivet. Hvis man ønsker å spesialisere seg ytterligere innenfor én funksjon kan det være en mulighet å ta en mastergrad.

Hva likte du best med studiet?
– Det å få den unike muligheten til å lage en spillefilm med kunstnerisk frihet så tidlig. Det var en fantastisk opplevelse! En annen flott ting ved studiet er selve klassemiljøet. Klassene på film- og videoproduksjon er små, så man blir godt kjent med alle og vår klasse ble veldig sammensveiset. I tillegg har jeg fått noen sterke, både vennskapelige og yrkesmessige, relasjoner til flere klassekamerater som jeg vet vil vare livet ut.

Hva var det mest krevende med studiet?
– Det andre året på bachelorgraden var krevende. Da hadde vi ingen produksjonsfag, kun teorifag, noe jeg tror flere i klassen opplevde som tungt. Det ble desto viktigere å engasjere seg i produksjoner ved siden av studiene. Flere ble med i Student-TV og noen ble med i Prosjektor.

Student-TV er en frivillig organisasjon under Studentmediene i Trondheim. Her kan man bli med å lage reportasjer, kulturstoff, underholdning, med mer. I lokalene som holder til ved Studentersamfundet tilbys bland annet datamaskiner med redigeringsverktøy, et studio, samt kamera-, lyd- og lysutstyr. Prosjektor drives av studenter og er et tilbud for de som vil lage filmer innenfor fiksjon og dokumentar. I 2012 produserte de blant annet en kortfilm med Game of Thrones-aktuelle Kristofer Hivju. Både Student-TV og Prosjektor er et godt tilbud for studenter som vil få erfaring innenfor filmproduksjon utenom studiet.

Hvordan var det å være student ved NTNU?
– Det er flott å være student ved NTNU! Det er uten tvil en sammenheng mellom NTNU og det at Trondheim er Norges beste studieby. Studentersamfundet har også en finger med i spillet her. Punktum.

Hva er det beste minnet ditt fra studietiden?
– Det er vanskelig å velge kun ett, men de aller beste minnene er nok knyttet til tiden i Student-TV og innspillingsperioden under masterfilmproduksjonen. Under sistenevnte hadde vi en fantastisk flott innspillingsdag på fjellet; det var strålende sol, vi arbeidet i 17 timer og vi fanget noen utrolig fine scener på film. Premierevisningen av Utburd – myten våkner under Kosmorama i mai er heller ikke et minne jeg kan klage på.

Foto: Thomas Lind

Hvordan er Trondheim som filmby?
– Trondheim er en filmby på vei opp! Det etableres stadig nye produksjonsselskaper og det produseres både fiksjonsfilm og oppdragsfilm på høyt nivå. Det blir mer konkurranse og det er bra. Heia Trondheimsbølgen!

Hva er det artigste med å lage film?
– Det må være å følge hele prosessen fra idé til ferdig film; det popper kanskje opp en vag, men spennende idé ned i hodet ditt helt tilfeldig mens du er på vei hjem fra butikken, og noen måneder senere har det blitt en FILM. Det er kult. Det fellesskapet som oppstår mellom cast og crew under innspilling er også noe av det mest givende ved filmproduksjon – man blir som en stor familie, på godt og vondt. Mest godt.

Foto: Ulrik Wigenstad Astrid og crewet på settet til masterfilmen Utburd.
Foto: Ulrik Wigenstad
Astrid og crewet på settet til masterfilmen Utburd.

Hva er det mest krevende med å lage film?
– Det er når den idéen som poppet ned i hodet ditt krever at du står midt ute i en kald skog med bløte sko klokken 04:00 en novembernatt. Du er sliten etter å ha holdt på i ti timer, dere ligger langt bak skjema og det verker i musklene etter du har båret det tunge aggregatet én kilometer inn i ingenmannsland. Så begynner det å regne. Og du er tom for kaffe i termosen. Så du lover deg selv at du aldri skal produsere film som krever disse forholdene som denne filmen krever denne ene helvetesnatta. To år senere står du der igjen. Denne gangen skal du lage en spillefilm. Flertallet av innspillingsdagene under den fem uker lange perioden foregår ute i skogen. På nattestid. Og det går opp for deg at du aldri lærer, men at det er verdt det hver gang.

Foto: Erik Paulsen Premiere på Utburd.
Foto: Erik Paulsen
Premiere på Utburd.

Hva er planene dine for framtiden?
– Drømmen er å kunne leve av fiksjonsfilm, så det er vel planen. Jeg har lyst til å lage masse film! Jeg er deleier i produksjonsselskapet Ninjafilm og vi har en del prosjekter på gang, i første omgang kortfilmer, men vi er i startgropen på noen lengre prosjekter også.

Har du noen tips til aspirerende filmstudenter?
– Er det ikke Nike som har “Just Do It”? Det er en kjempegod frase generelt, men spesielt for filmskapere. Man må bare gjøre det, man må bare lage film. Den første filmen din vil mest sannsynlig ikke bli noe mesterverk og det er helt greit. Øvelse gjør mester! En annen god frase. Jeg er helt sikker på at Stanley Kubrick tenkte det da han tok tagning nr. 103 den dagen på hvilket som helst av settene hans.

Foto: Ulrik Wigenstad
Foto: Ulrik Wigenstad

Er du interessert i å lese mer om bachelorprogrammet i film- og videoproduksjon kan du trykke her, og masterprogrammet kan du lese om herOm du lurer på hvordan du søker opptak til film- og videoproduksjon bachelor, kan du lese mer om dette her

– Lena Sæternes, medievitenskap, 3.år

Leave a Reply