Mitt Trondheim

Solsiden. Mitt favorittsted i Trondheim. Foto: Tine O. Fauskanger
Solsiden. Mitt favorittsted i Trondheim. Foto: Tine O. Fauskanger

I forrige innlegg skrev jeg om hvordan jeg opplevde mine aller første dager i Trondheim. Nå har jeg bodd her i fem år, blitt godt kjent, funnet mine favorittplasser og ikke minst: Jeg har gått den nevnte skoleveien så mange ganger at jeg tror jeg nesten skulle klart det i blinde. Men selv om jeg er student og tilbringer ganske mye tid på Gløshaugen, så farter jeg rundt til andre plasser også. Dette innlegget skal handle om hva jeg gjør når jeg ikke er på Gløshaugen og hvilke steder i Trondheim jeg setter mest pris på. Jeg skal forsøke å gi deg et lite innblikk i MITT Trondheim.

Café Løkka. En av mine favorittkaféer. Foto: Tine O. Fauskanger
Café Løkka. En av mine favorittkaféer. Foto: Tine O. Fauskanger

La oss begynne med området hvor jeg starter og avslutter hver dag – Møllenberg. Møllenberg er et gammelt arbeiderstrøk med fine trehus fra slutten av 1800-tallet, og i dag er dette et område med mange studenter og mye liv. Jeg liker at området er sentralt – uten at det ligger i sentrum. Rett i nærheten har jeg alt jeg trenger og mer til: matbutikker, kiosker, pizzasjapper, gatekjøkken, kaféer, restauranter, utesteder, kjøpesenter, busstopp og sist men ikke minst: de beste vårrullene jeg har smakt noen gang. Mye av grunnen til at jeg trives så godt på Møllenberg er at det ligger så nært Solsiden, eller Dokkparken som det vel egentlig heter. Har du hørt om Solsiden? Hvis ikke kan jeg fortelle at dette er et område som omtales som «Trondheims Aker Brygge», og er et finfint sted for å få seg noe å drikke eller spise. Jeg tror nok jeg må si at dette er mitt absolutte favorittsted i Trondheim. Det hender jeg rusler ned hit alene bare for å se på livet med en medbrakt kaffekopp også. Litt for seg selv et steinkast unna Solsiden ligger forøvrig en av mine favorittkaféer, Café Løkka.

Selv om jeg finner det meste jeg trenger på Møllenberg og Solsiden hender det også at jeg tar turen inn til sentrum, eller Midtbyen som det heter her. For eksempel hvis jeg skal en tur på Trondheim Folkebibliotek, ha noe i en butikk som ikke finnes på kjøpesenteret på Solsiden, gå på kino eller hvis lysten på en Mc’ern-burger blir for stor.

På Bakklandet er det mange gamle og fargerike hus. Foto: Tine O. Fauskanger
Bakklandet. Fint område flittig besøkt av turister. Foto: Tine O. Fauskanger

Et annet område jeg liker veldig godt er Bakklandet. Området er pulserende og sjarmerende med sine mange serveringssteder og fargerike, gamle hus. Bakklandet er en turistattraksjon i seg selv, og i tillegg finner du sykkelheisen Trampe og Gamle Bybro her. Selv om jeg har bodd her i fem år syns jeg fortsatt det er litt stas å gå over Gamle Bybro, og jeg stopper støtt og stadig opp på vei over for å ta noen bilder.

Utsikt mot Gløshaugen fra Gamle Bybro. Foto: Tine O. Fauskanger
Utsikt mot Gløshaugen fra Gamle Bybro. Foto: Tine O. Fauskanger

Hvis jeg ikke befinner meg på noen av de stedene jeg har beskrevet til nå – hvor er jeg da? Tja, kanskje på et av byens mange grøntområder løpende etter en ball eller sittende på et pledd med en bok eller gode venner, på et av SiTtreningssentre andpusten og rød i fleisen, i en av byens klatrehaller (nå skryter jeg på meg litt – jeg har bare vært én gang, men jeg vil igjen!), på en av byens mange sandvolleybaner, langs Ladestien med en engangsgrill eller i Trondheimsmarka med enten sko eller ski på beina (og noen ganger bærplukker i hånda) alt avhengig av sesong og humør.

I tillegg til de nevnte favorittstedene mine, er jeg glad i å gå nye veier og se nye steder. Derfor har jeg en greie med at jeg går litt ulike veier hver gang jeg skal steder – med mindre det blir fryktelig upraktisk da. Har jeg god tid og skal et sted jeg har vært før, så prøver jeg en ny vei. Dette er en skikkelig fin måte å bli kjent i byen på, og jeg vil anbefale deg å prøve. Et annet tips er å gå ut og rusle uten helt å ha et bestemt mål med turen. Er du som jeg, glad i ta bilder, så ta med deg kamera på tur. Det er overraskende mange fotogene plasser i Trondheim.

Selv om jeg nå etter fem år her vil kalle meg relativt godt bevandret i Trondheimsområdet, er det fortsatt ting jeg ikke har gjort og steder jeg ikke har vært. Jeg har derfor plukket ut noen av disse og laget en liste til inspirasjon for både dere og meg selv.

Ting jeg irriterer meg litt over at jeg ikke har fått gjort i Trondheim ennå:

  • Bada. Det skal sies at dette er min aller første sommer her i byen, men det er egentlig ingen unnskyldning for jeg har ikke engang vært i Pirbadet.
  • Besøkt Munkholmen. Jeg ser den så ofte der den ligger så fint ute i fjorden, og bildene jeg har sett derfra er veldig fine. Kanskje i år?
  • Prøvd frisbeegolf. Jeg vet om hvert fall tre baner (Lade, Dragvoll og Trondheim Spektrum), og hver gang jeg går forbi får jeg lyst til å prøve.
  • Vært på toppen av Gråkallen. Hallo, det er jo så og si et must!
  • Vært på koietur. Jeg visste ikke hva en koie var før jeg kom til Trondheim, men helt siden jeg fant det ut har jeg hatt lyst til å dra på tur.
  • Prøvd Trampe. Trampe er etter hva jeg vet verdens eneste sykkelheis, og en relativt populær turistattraksjon her i byen. For å være ærlig er akkurat det siste litt av grunnen til at jeg aldri har turt å prøve. Litt flaut hvis jeg skulle gå på snørra foran en haug ivrige turister med kamera klart.
Jeg har funnet mitt Trondheim - gled deg til å finne ditt! Disse skiltene er kjekke for turister, men også ferskingene i byen. Foto: Tine O. Fauskanger
Jeg har funnet mitt Trondheim – gled deg til å finne ditt! Disse skiltene er kjekke for turister, men også for ferskingene i byen. Foto: Tine O. Fauskanger

Trondheim er Norges tredje største by, og har etter min mening alt det en storby skal ha. Bartebyen har tatt meg godt imot, men vist meg overraskende få barter og skinnvester (bortsett fra under UKAs Trønderfest da). I løpet av de fem årene jeg har bodd her har jeg opplevd mye, møtt mange supre folk og jeg er blitt fryktelig glad i denne byen. Jeg har funnet mitt Trondheim – gled deg til å finne ditt!

– Tine O. Fauskanger, 4. klasse kjemi

PS! Vil du begynne å gjøre deg kjent i Trondheim allerede i dag? Disse linkene kan være en god start: www.nyitrondheim.no og www.trondheim.no

One thought on “Mitt Trondheim

Leave a Reply