Kunne studert i ti år til

Iselin Pettersen og Eirin Gjendemsjø er akkurat ferdige med utdanningene sine ved NTNU. Her holder de frem hver sin masteroppgave som er sluttresultatet av arbeidet de har gjort den siste tiden.
Iselin Pettersen og Eirin Gjendemsjø er akkurat ferdige med utdanningene sine ved NTNU. Her holder de frem hver sin masteroppgave i bokform. Foto: Tine O. Fauskanger

Man er stolt av å komme inn på NTNU, stolt av å gå på NTNU og ikke minst er man stolt når man etter noen år uteksamineres fra NTNU. Med hver sin mastergrad i sekken pakker nå Iselin Pettersen og Eirin Gjendemsjø sammen tingene sine fra lesesal og hybler før de reiser videre og tar sin plass i arbeidslivet. 

Iselin Pettersen tar med seg mange gode minner fra studietida ved NTNU. Nå gleder hun seg til å ta i bruk utdanningen sin i arbeidslivet.
Iselin tar med seg mange gode minner fra studietida ved NTNU. Nå gleder hun seg til å ta i bruk utdanningen sin i arbeidslivet. Foto: Tine O. Fauskanger

– Gratulerer med vel gjennomført masterutdanning da! Hvordan føles det å være ferdig utdannet?
– Det føles rart, svarer begge. Eirin har presentert masteroppgaven sin for sensor bare minutter før vi møtes. Hun beskriver opplevelsen av å være ferdig som en blanding av tomhet og en følelse av å sveve på en sky. For Iselin har det gått et par dager siden avslutningen, men hun sier at det likevel ikke helt har gått opp for henne at fem år ved NTNU er unnagjort, og hun er helt ferdig med sin mastergrad i kjemi.
– Det blir trist å forlate Trondheim, sier Iselin.
– Jeg er enig, sier Eirin.
– Jeg tror jeg fint kunne studert i ti år til, men det skal bli innmari deilig å slippe å drømme om metaller, fortsetter hun og ler.
Metaller har nemlig vært en del av innholdet i Eirins masteroppgave i avlsutningen av lektorutdanningen i realfag, og en gjenganger i drømmene hennes de siste ukene.

Både Eirin og Iselin har trivdes veldig godt på NTNU og i studiebyen Trondheim. De har rukket å bli godt kjent med byen etter å ha bodd her i fem år.
– Trondheim er en kjempefin by å bo i, og ikke minst er det en bra by å studere i.  Trondheim er jo en storby, men oppleves allikevel ganske liten og koselig, sier Iselin.
Begge trekker frem det gode studentmiljøet som et veldig positivt trekk ved byen, og Eirin forteller at spesielt Studentersamfundet er en institusjon det er verdt å merke seg. Hun har skaffet seg mange venner og sosiale opplevelser ved å jobbe som der som frivillig.
– Jeg tror nok jeg kan si at det er vennegaranti på Samfundet, forteller hun.
Både Iselin og Eirin gleder seg til å ta fatt på livet etter studiene og begynne å jobbe, men syns det er litt vemodig å forlate byen de har blitt så glade i.
– Jeg kommer tilbake en tur allerede i høstferien jeg, sier Eirin.

Eirin begynte på NTNU rett etter hun var ferdig på videregående, mens Iselin tok seg et friår først. Begge er enige om at det er ganske annerledes å studere enn å være elev på videregående.
– Den største forskjellen er nok at man både får og må ta mer ansvar selv, sier Iselin. Eirin syntes det var ganske tøft å være student i starten, men er rask med å påpeke at det blir bedre.
– Ja, det er det viktig å huske på hvis ting føles litt tungt og vanskelig. Men det å få bruke fem år på å lære om og arbeide med noe man er interessert i har alt i alt vært en veldig positiv opplevelse, oppsummerer Iselin.

Eirin poster et så og si obligatorisk "Jeg er ferdigutdannet"-innlegg på facebook.
Eirin poster et så og si obligatorisk “Jeg er ferdigutdannet”-innlegg på facebook. Foto: Tine O. Fauskanger

Når jeg spør hva de kommer til å savne mest med studenttilværelsen, svarer de raskt og nesten i kor:
– Friheten!
For selv om de ikke legger skjul på at det til tider er krevende å være student, er de klar over at man har en grad av frihet i hverdagen man antakeligvis ikke kommer til å oppleve senere. Mange av undervisningsaktivitetene ved NTNU er frivillig å delta på, og man styrer store deler av arbeidsuka si slik man selv vil. Man kan jobbe når det passer, og til de tidene man selv føler er best.
– Og det sosiale, skyter Eirin inn.
– Det at det alltid er noe som skjer her som man kan hive seg med på hvis man vil finne på noe.

Til slutt spør jeg dem om de har noen råd til fremtidige NTNU-studenter, og det har de mange av:

Vær sosial. Bli med på ting som skjer – spesielt i starten. Dette er en gylden mulighet til å bli kjent med nye folk. Fadderperioden, linjeforeninger, Studentersamfundet og andre studentaktiviteter er gode arenaer for å treffe nye venner.
Søk trivsel. Finn aktiviteter du liker, slik at du har andre ting å tenke på og drive med enn bare studiene – det er godt å lufte hodet litt innimellom.
Vurder å engasjere deg som frivillig. Det er ikke bare gode karakterer som betyr noe for arbeidsgivere. Noen ganger kan det å vise til at du har vært engasjert i studietida være det som gjør at du skiller deg ut i bunken, og aktiviteten du har bedrevet bør ikke nødvendigvis være direkte arbeidsrelevant. Verv på for eksempel Samfundet, i linjeforeninger eller NTNUI kan være fine bidrag på en CV.
Bruk byen. Trondheim er flere ganger kåret til Norges beste studieby, og det er veldig mye å finne på her. Både festivaler, konserter og uteliv, samt treningsfasiliteter og muligheter for friluftsliv har byen flust av.
Ikke vær redd for å be om hjelp hvis det er noe du lurer på eller strever med. Professorer, studentassistenter eller tidligere studenter kan bidra med råd og hjelp. I tillegg finnes det studieveiledere rundt om på universitetet og kurs og veiledning å få fra Studentservice for mange ulike små eller store problemer man kan støte på som student.
Men til slutt: NYT STUDIETIDA! Det er utrolig spennende og ikke minst lærerikt å studere! Det å studere skiller seg fra annen skolegang ved at man store deler av tiden jobber med ting man faktisk er veldig interessert i. Og benytt deg av tingene som skjer ved siden av studiene. Studietida er virkelig en tid i livet man kan samle masse minner!

Vil du lese flere intervjuer med tidligere studenter? Se egen fane i toppmenyen her på bloggen!

– Tine O. Fauskanger, 4. klasse kjemi

Leave a Reply