En Europaviter – jeg?

Hvordan kombinere en interesse for språk, historie og samfunnet? Hvordan ha en morsom og innholdsrik studietid? NTNU og Trondheim gav meg svaret.

Overgangen mellom videregående og universitet kan gjøre at man fylles med en tomhet. For meg var det enkelt. Som gutt skulle jeg inn i førstegangstjeneste. Mitt store problem, var at jeg først skulle ha et halvt år fri. Derfor troppet jeg opp på Forsvarets opptak og seleksjon til befalsskolene sommeren 2010, i god tro om å flytte min innrykksdato. Det førte til to år i Kirkenes, og et år i Troms. 7. Juni 2013, er kanskje en vanlig dato for deg, men for meg var det dagen jeg dimitterte etter tre år i Forsvaret. Etter sommeren skulle jeg begynne å studere.

Navnet mitt er Olav, jeg er 22 år og går første året på studiet europastudier med fransk. Etter et noen år utenfor skolesystemet forstod jeg at jeg var klar for å ta til meg mer kunnskap.

Etter tre år nord for polarsirkelen, utenfor det norske skolesystemet, må jeg innrømme at jeg var spent første skoledag. Ville jeg klare å snakke med «vanlige» mennesker, ville jeg trives på studiet og IKKE minst «hva skulle jeg ha på meg, når jeg ikke gikk i uniform?» Du vil ikke tro hva tre år med uniform gjør med klesskapet. Etter å ha innsett skuffelsen over mitt eget klesskap, troppet jeg opp på immatrikulering, og innskriving som student. Etter å ha blitt gjennomvåt i det herlige trønderske været, var det på tide å finne sin faddergruppe. Fadderuke, er noe helt særegent og spesielt, som man i all hovedsak finner kun ved norske universiteter. Det gir enhver ny student muligheten til å sosialisere seg og skaffe nye bekjentskaper. Selv om det er to slitsomme uker, er det to uker med mye fart og moro! Og start tidlig med boligjakt (hvis du har en formening om at du kommer inn på studiet), det er lite morsomt å kombinere fadderuke med boligjakt.

Olav Mydland, student ved europastudier (Foto: Olav Mydland).
Olav Mydland, student ved europastudier (Foto: Olav Mydland).

Europastudier med fremmedspråk er et treårig bachelorprogram. Det gir et innblikk i den europeiske integrasjonsprosessen, nyere europeisk historie og en innføring i politikk. I tillegg suppleres dette med et språkfag. Man kan velge mellom engelsk, spansk, tysk, eller som jeg har gjort, fransk. Dette gir meg en innføring i fransk litteratur, historie og sivilisasjon. Dette slik at jeg i tillegg til å forbedre mine språkkunnskaper, bedre kan forstå den franske kulturen og Frankrikes unike plass i Europa. Denne tverrfagligheten er på mange måter studiet sin store styrke, ettersom det gir deg gode valgmuligheter når man skal søke master.

Norge er i en særstilling ovenfor EU. Vi er en viktig handelspartner, samtidig som den norske økonomien er avhengig av investeringer fra EU, og det er behov for mer kunnskap om våre relasjoner til EU. Dette gjør at man med en diversifisert utdanningsbakgrunn har en rekke muligheter. Man kan jobbe innenfor diplomatiet, i departement, media, jobbe i et stort selskap, bli forsker eller lærer. Man kan for eksempel ta master i europastudier, master i det valgte språkemnet eller ta en master i statsvitenskap.

En oversikt over landene som bruker er tilknyttet EU sin økonomiske og monetære union. I dag er 17 europeiske land som har EURO som valuta; hva betyr dette for disse landene og Norge?
En oversikt over landene som bruker er tilknyttet EU sin økonomiske og monetære union. I dag er 17 europeiske land som har EURO som valuta; hva betyr dette for disse landene og Norge?

For meg er studiehverdagen en helt ny hverdag. Men en ting jeg kan love er at studiehverdagen er noe av det bedre jeg har opplevd. I tillegg til å lære mye nytt, få nye utfordringer og nye venner, kan jeg på mange måter disponere min hverdag som jeg vil. Ettersom campus ligger landlig til, og 200 meter fra et treningssenter, har jeg muligheten til å trene før, etter, eller mellom lesing og forelesninger. I tillegg kan jeg jobbe når på døgnet jeg vil, men en jevn og disiplinert jobbhverdag er å foretrekke og å anbefale!

Til vinteren skal jeg en uke til Brussel og fire uker til Frankrike. Og så regner jeg med å benytte meg av de gode utvekslingsmulighetene studiet gir, og dra et år til Strasbourg.

Campus Dragvoll, som gir meg muligheten til å løpe eller gå en skitur mellom forelesninger, eller gå 150 meter for å trene innendørs med utmerkede fasiliteter (Foto: Stig Sund/NTNU NT).
Campus Dragvoll, som gir meg muligheten til å løpe eller gå en skitur mellom forelesninger, eller gå 150 meter for å trene innendørs med utmerkede fasiliteter (Foto: Stig Sund/NTNU NT).

Det nye livet som student kan virke overveldende. Kanskje bor man i en ny by, kanskje er universitet større enn skolen man gikk på før og i forelesningene er det så mange at du ikke vet hvem noen er. Europastudier er et lite studium, noe som fører til at vi som studerer dette er få. Dette gjør det enklere å få venner og livet som student blir enda enklere. For faktisk handler livet som student mer enn om å gå i uendelige forelesninger eller sitte på en lesesal til det evige. Linjeforeningen for europastudier, Eureka, gjør at man har en rekke fritidsmuligheter utenfor studiet. Man kan delta på quiz, spille fotball på et av våre fotballag (både for gutter og jenter), delta på Eureka-trimmen eller bli med på tur til Europas hovedstad Brüssel. Har man en liten skuespiller i seg, så kan man blir man med i Eurekarevyen! Så avslutter du året i godt lag på julebordet.

Det at studiet er lite gjør at man blir en sammensveiset gjeng. Man kan faktisk bli venn med læringsassistenten og ta en prat med professorene når man trener.

FC Eureka of Trondheim. Linjeforeningen Eureka sin store stolthet (Foto: Eureka linjeforening).
FC Eureka of Trondheim. Linjeforeningen Eureka sin store stolthet (Foto: Eureka linjeforening).

I tillegg kan man ikke komme utenom at Trondheim er Norges beste studentby. I tillegg til å være Norges tredje største by og bartehovedstad, bys det på et rikelig kulturliv. Her finner man alt fra Studentersamfundet til UKA. Utallige frivillige fritidsverv. Og over 50 idrettsaktiviteter man kan velge og vrake i.

 Har man et bredt interessefelt, så kan det å velge studie føles som å forville seg inn i det dypeste av europeisk politikk. Akkurat når du tror du har valgt riktig, så begynner du å tvile. Men puster man dypt nok og velger med hjertet, etter det som faktisk interesserer én vil det som regel gå greit. Husk at man skal studere i minst tre år, og kanskje jobbe med det valgte emnet resten av livet. Da bør man faktisk velge noe som gjør at man gleder seg til å stå opp av sengen om morgenen. Det vil også være enklere å bli venner med medstudenter hvis man har samme interesse som dem. Jeg har i hvert fall truffet riktig med mitt valg av studie og studiemiljø.

En europaviter 5
Foto: Hogne Melle Johansen

Godt studievalg! Bruk hodet godt, så sees vi etter sommeren! Au revoir!

Hilsen Olav Mydland

Kilder:

http://eeas.europa.eu/delegations/norway/eu_norway/trade_relation/index_no.htm

Leave a Reply