UKA-13 – En UKEfunks hverdag

Her kunne jeg ha brukt en rekke sitater;

“Høiskolen vil gjøre dere til studerende, men Samfundet gjør dere til studenter”
Edgar B. Schieldrop

“Det var egentlig på Samfundet og UKA, Gustav og jeg fikk vår utdannelse”
Øistein Dolmen.

Og dette stemmer nok fortsatt for mange 🙂

Nicklas L Eriksson
Nicklas L Eriksson – Byggstudent og revyskuespiller

Å være med på UKA tar tid, og som fulltidsstudent kan du risikere at det går en del tid fra studiene. Er det virkelig verdt det? Hva sitter man egentlig igjen med etterpå?

Noen av oss har holdt på med UKA så lenge som et og et halvt år, andre har holdt på i et år, mens noen ble tatt opp for bare noen uker siden. Og nå vi gleder oss alle til at Norges største kulturfestival begynner 3. oktober og “tiden til å opphører” både for de som ser på og de som deltar.

oving 004-1

Som nevnt er UKA Norges største kulturfestival. Og apparatet vi setter sammen til å drifte denne kan på alle måter måle seg med de andre store festivalene her til lands. Eneste forskjellen er at absolutt alt drives på frivillig basis av studenter. 1600 studenter er med på å lage UKA, og de fleste vil nok sitte igjen med minner for livet. Noen møter den store kjærligheten. Mange vil også ha god nytte av det på den berømte CV’en. Og noen av oss er med mest for å ha det gøy.

Det var nok det siste som veide tyngst for meg da jeg søkte meg til UKA. Jeg er byggstudent på tredje året, og har drevet litt med teater og impro på hobbybasis. Da jeg flyttet til Trondheim visste jeg allerede at jeg måtte søke meg til en gjeng på Studentersamfundet. Min første tanke var vel egentlig å finne noe nytt å drive med, men gammel vane er vond å vende. Så det ble teatergjengen Studentersamfundets interne teater, bedre kjent som SIT, som ble min gjeng da jeg flyttet opp hit. Utenom UKA setter vi opp noen forestillinger i semesteret, og har det gøy sammen både under produksjoner og på fritiden.

photo-3

Ettersom jeg begynte litt senere med studiene enn den gemene hop var det også et trekkplaster å kunne henge med folk på min egen alder, og ikke bare ungdommen som kom rett fra VGS. (Selv om jeg er glad i dere også folkens!) Jeg pleier å si at uansett hvor dine interesser ligger kan du møte likesinnede på Samfundet, og til og med oppdage noen interesser du ikke visste at du hadde.

Hvis du vil være med på UKA er det mange forskjellige jobber du kan ha. For eksempel kan du jobbe hos kro- og serveringsgjengen, og servere øl eller mat til tørste og sultne gjester. Du kan jobbe med markedsføringen og være med på å skape UKAs profil utad, eller kanskje til og med løpe rundt i kostyme for å skape blest rundt UKA. Noen jobber iherdig med å rekruttere flere studenter til alle jobbene, så vi faktisk får utført alle oppgavene, mens andre skaffer artister. Disse artistene trenger selvsagt både sjåfører og oppvartning under oppholdet, og det sørger noen andre ivrige UKA-funksjonærer for. Liker du å bygge ting kan du søke deg til en av de mange byggegjengene, som alltid er opptatt med enten å bygge en ny bar, en ny scene eller noe annet. Noen lager internavis på nettet, og andre jobber rett og slett med de vanlige avisene, og bestemmer hva vi får lov å snakke med dem om. Alt i alt er det litt for mange forskjellige jobber en kan påta seg under UKA til at jeg har tid til å ramse opp alle her.

photo-1
UKEfunkene er i full gang med å gjøre alt klart til UKA-13

Det jeg synes er det mest spennende med Samfundet er at de som er aktive der har vanvittig god greie på det de driver med, og at alt gjøres med en seriøsitet jeg egentlig bare hadde regnet med at man fant ute i arbeidslivet. Dette betyr på ingen måte at man trenger noe særlig forkunnskaper for å være med, eller at man må studere et passende fagfelt. Etter en liten tid i gjengen vil man bli så inspirert og fanget i boblen at det i øyeblikket føles som verdens viktigste arbeid. Aldri er det mer sant enn under UKA.

Det som kanskje er mest relevant når man skal ut i arbeidslivet senere er at man lærer å samarbeide med andre mennesker, på tvers av hva man faktisk studerer. Dette er noe man garantert vil få bruk for senere!

Selv skal jeg spille i revyen under UKA. Det innebærer at jeg siden 5. august har hatt full arbeidsdag; fra 09:00-17:00. Det blir med andre ord ikke mye tid igjen til studiene før UKA er ferdig 27. oktober, men på forskjellige måter kommer jeg meg gjennom studiet allikevel, og får levert innleveringer i tide.

En vanlig dag for oss:

09:00-10:00 – Oppvarming -Her trener vi litt og danser litt

10:00-10:15 – Check in – Her sier vi noen ord om hvordan vi har det den dagen og går igjennom eventuelle endringer i planen

10:15-12:00 – Dans – Her danser vi

12:00-13:00 – Lunsj – Vi er veldig heldige og får lunsj av UKA. Det er det desverre ikke alle, som jobber like lange dager som oss, som får…

13:00-16:00 – Arbeid med sketsjer

16:00-17:00 – Sang – her synger vi på de sangene det ennå ikke er lagt koreografi til

Etter dette har vi ofte enten kor, trening eller kostymeprøver. Og i og med at vi bare er glade amatører (som man av en eller annen grunn kaller det) øker vi intensiteten gradvis når det nærmer seg premieren.

oving 002-2
Øving med Revygjengen

For alle som deltar under UKA er det også veldig mye sosialt. På kveldene møtes man kanskje for å diskutere fremgangen i arbeidet man utfører, og noen ganger bare for å ta en øl og bli bedre kjent. Selve festivalen er åpen for alle, og inntrykket mitt er at det er langt fra bare studenter som kommer og ser på UKA. Vi har mange store artister som opptrer. I år skilter vi blant annet med Calvin Harris, Macelmore, The tallest man on earth og mange, mange flere. Det er derfor en fin anledning for mange til å se sine favorittartister. Det arrangeres også en del temafester, som f.eks. Oktoberfest, som kanskje er et av de mest populære arrangementene og ble utsolgt på få minutter da det ble lagt ut.

Gjennom studietiden har jeg møtt på mange gamle NTNU-studenter som var med å jobbet på Studentersamfundet mens de studerte og som i dag er ute i arbeidslivet. Jeg har enda til gode å høre noen si at de skulle ønske at de brukte mer tid på studiene, og mindre på Samfundet. Tvert imot har jeg møtt folk som savner tiden, og noen som skulle ønske at de engasjerte seg mer i studentaktivitetene i byen.

Så om du er i tvil om hvilken by du skal studere i håper jeg at denne teksten kanskje kan lokke deg til breddeuniversitetet NTNU, og det jeg mener er Norges beste studentby!

Ta med deg noen venner og kom på UKA da vel!

Med vennlig hilsen Nicklas

www.uka.no

Leave a Reply