Spørsmål og svar for nye studenter

I denne bloggposten finner du svar på spørsmål mange har stilt før de begynner som studenter ved NTNU.

Trenger man å pynte seg til immatrikuleringen?

Tradisjonelt er immatrikuleringen et høytidelig arrangement. Å komme i treningstøy er derfor upassende, men det er også lov til å ta hensyn til været og det at man blir stående en stund. Ikke alle går i bunad eller full dress, men de aller fleste har på seg penklær.Ta derfor på deg pene klær, men også gode sko.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke kan møte opp på immatrikuleringen?

Hvis du ikke kan møte opp på immatrikuleringen, må du som sivilingeniørstudent, realfagsstudent eller medisinstudent melde i fra til ditt fakultet. For øvrige studenter, er de ikke pliktig til å melde i fra hvis de ikke kan møte opp, men det er viktig at du tar kontakt med din linjeforening hvis du likevel ønsker å være med på faddergruppe! Inndelingen i faddergrupper skjer nemlig rett etter immatrikuleringen.

Hva skjer i løpet av fadderuka?

Målet med fadderukene er å skape et godt sosialt miljø for nye studenter. Med faddere som veileder for hver faddergruppe, arrangeres for eksempel fest, bli-kjent-leker, sportslige aktiviteter, en dag i parken, konkurranser, omvisning på campus og opptaksprøver. Fadderne er der for å hjelpe deg som ny student, og allerede første dagen vil du bli informert om hva som skjer videre i fadderuka.

Når starter forelesningene?

Ordinære forelesninger starter rundt uke 34-35. Du kan selv søke opp fagene du skal ha dette semesteret her, og trykke på “timeplan” hvor du ser når forelesningene starter.

Nye realfagsstudenter, sivilingeniørstudenter og studenter under det humanistiske fakultet har i tillegg hver sine oppstartsprogram. Dette er Realstart, Teknostart og Humstart, respektivt.

Er det lett å bytte mellom de ulike studiene?

Det er mulig å søke om overgang mellom studier, men det er ingen garanti for at du får det innvilget. Derfor anbefaler vi alle å søke om opptak til det studieprogrammet de ønsker å bytte til. Dette gjør du via Samordna Opptak.

Hva er egentlig et “fakultet” og et “institutt”?

Et fakultet på NTNU er en avdeling med ansvar for et stort fagområde. Under fakultetet finner man instituttene. Instituttene har ansvar for en enda snevrere gruppe med studieprogram. Som student, er ofte fakultetet litt i bakgrunnen. Du er oftere på instituttet – det er gjerne her professorene dine sitter, det er her du har innleveringer, og det er her du finner hjelp til de fleste spørsmål rundt fag, frister, pensum etc.

For full oversikt over de ulike fakultene og instituttene, klikk her.

Hvordan er helsetilbudet som student?

SiT (Studentsamskipnaden i Trondheim) tilbyr et meget godt helsetilbud for studenter. Det finnes helsestasjoner på campus som er gratis for veiledning og tester. Det holdes mestringskurs (orden i økonomien, studieteknikk, takling av stress etc.) hvert semester. De har  også en egen avdeling for psykisk hjelp hvor du kan få veiledning, hjelp og time hos psykolog. I tillegg betaler de halve regningen din ved tannlegesjekk, og har meget gunstige refusjonsordninger for helseutgifter generelt. Dette er et must å være klar over som student, og et stort privilegium.

Og når vi snakker om helse, så må jo naturligvis også det fenomenale treningstilbudet nevnes. Tre store treningssentre med tilknytning til Norges største idrettsforening, NTNUI, byr på endeløse muligheter for deg som er aktiv.

Les mer: https://www.sit.no/helse

Hvor får jeg studentrabatter?

Som student har du gode muligheter til å få rabatterte priser! Trondheim er en studentby, og det betyr også at det er studentrabatter mange steder; husk å spørre om det er studentpris der du skal kjøpe mat eller reise, og ha med deg gyldig studentbevis. I oppstartsfasen som ny student er innkjøp som busskort og medlemsskap på treningssentrene sterkt rabattert for studenter.

Dusken.no, Trondheimstudentenes nettavis, har skrevet en flott artikkel hvor de nevner konkrete aktiviteter og steder hvor du får studentrabatt.

Les mer her: http://dusken.no/articles/details/23362/spar-penger-med-studentrabatter/

Hva er Studentservice?

Studentservice finnes på ditt campus, og gir deg hjelp og veiledning til formelle ting rundt din utdanning. Det kan være semesterkort, studentweb, oppmelding til fag, eller rett og slett å finne frem på campus. Her kan du henvende deg med de aller fleste spørsmål du har som student.

Du kan lese mer om Studentservice her: http://www.ntnu.no/adm/sss

Hva er Studenttinget, Velferdstinget og hvem er studentrådene?

Studenttinget, Velferdstinget og studentrådene har til felles at de er en del av “studentdemokratiet”.

Studentrådene er representanter for studentene fra hvert fakultet og institutt/studieprogram, som taler studentes sak i møter med ledelsen i fakultetene og på instituttene.

Studenttinget er også studentenes representanter, men på et høyere nivå. De taler studentenes sak i møter med ledelse- og administrasjon for hele NTNU.

Velferdstinget jobber for å sikre og fordele studentenes velferdstilbud. De jobber tett med SiT og andre aktører for å sikre gode priser og vilkår for studentene i Trondheim, enten det skulle gjelde barnehageplass eller priser for kollektivtransport.

Les mer her.

Husk at du alltid kan stille spørsmål du ikke finner svar på hos oss på NTNU neste stopp på facebook.

Hilsen Joakim Nylen. NTNU-student 🙂

Leave a Reply