Studentbyene i Trondheim

Hallais! Har du lyst til å bo i studentby? Hva ER egentlig en studentby? Hvordan er det å bo i en studentby? Hvilke studentbyer finnes? Hva trenger du til du skal flytte inn? Jeg vil forsøke å belyse noen av disse spørsmålene!

Studentbyene omtalt i dette innlegget ligger i Trondheim.

En studentby – kjennetegn

Så! Først og fremst kan vi si at en studentby er et område med mange studentboliger! Typisk for en studentby er en samling av flere bygg der det bor studenter i kollektiv.. Det finnes gjerne flere kollektiv i hvert bygg. Felles er også at de som bor i studentbyene må være studenter – man må ha kommet inn på et studieprogram, og offisielt sett være student.

Jeg har selv bodd på studentby, og hadde det top notch! I studentbyene bor man tett på andre studenter, noe som betyr gode muligheter for å bli kjent med andre mennesker. I studentbyene finnes det flest kollektiver, men det finnes også hybelleiligheter og parleiligheter. I kollektivene bor man med andre studenter. Man deler kjøkken og stue, og i de fleste tilfeller også bad med de andre man bor med. Det er som regel 1-7 andre personer i kollektivet. En del av studentbyene har også felles ute-areal man kan benytte, for eksempel en liten basketballbane eller et sitte-område ute. Det skaper bra stemning – spesielt på en varm sommerdag 🙂

Min erfaring

Jeg trivdes veldig godt i studentby, fordi det var nærhet til mennesker. Det var alltid en dør å banke på om jeg kjedet meg. Det endte ofte med at jeg satt med hybeldøra oppe, eller satt i stua. Noen ganger lagde jeg mat med de andre jeg bodde med, og noen ganger ble vi sittende og prate og diskutere i stua til langt på natt. Slik er det ofte i kollektiv! Anbefales på det sterkeste 🙂 Spesielt for studentby-opplevelsen min i forhold til andre kollektiv var at det ofte skjedde noe ekstra på studentbyen. Ofte var det fester å dra på, volleyballspilling, grilling ute, kasting av frisbee og mange arrangementer! Det var flere studenter på ett sted, så da sier det seg selv at det blir mer liv! Wooop!

Forskjell mellom studentbyene, og hva du trenger å ta med.

Forskjellene mellom studentbyene er beliggenheten, standarden, og størrelsen (og dermed også pris). Noen studentbyer ligger veldig sentralt, slik som Nedre Singsakerslette studentby. Andre ligger lengre unna, slik som Steinan studentby. Noen er flunkende nye, slik som Lerkendal studentby. Andre er eldre, slik som Moholt studentby. Noen hybler har et areal på 10 kvadratmeter. Andre på 15. I tillegg er noen hybler møblerte, mens andre er umøblerte.

Når det gjelder hva du skal ta med deg til innflytningen, er det først og fremst avhengig av om hybelen din er møblert eller ei! Men i tillegg til din egen hybel, trengs jo ting som kjøkkenutstyr i tillegg til småting til fellesarealet. Jeg anbefaler deg å ta en titt på hva som finnes på ditt spesifikke kollektiv først. Noen ganger trengs det gryter, tallerkener, bestikk og annet som må kjøpes inn. Ander ganger finnes det aller meste der fra før av. Ofte er dette gjenstander fra tidligere studenter. Du skjønner greia – her er det en del variasjoner! La oss se litt nærmere på noen av studentbyene…

De ulike studentbyene

Det finnes mange studentbyer, og ingen klar definisjon for hva som kalles en studentby. Likevel er det et felles kjennetegn at det finnes flere hybler som rommer studenter på samme sted. Det finnes som regel både hybler i kollektiv, hybelleiligheter og parleiligheter i mange av studentbyene (les mer om forskjellene her). Jeg vil omtale de største studentbyene i Trondheim – de med over 100 hybler totalt. Jeg vil presentere variasjoner i beliggenhet, størrelse og en liten kommentar fra beboere på de ulike studentbyene, med fokus på kollektivene. Klikk deg videre på linkene for mer informasjon. Husk at studentbyene ofte har lange ventelister, men man har aldri noe å tape på å sette seg opp på en venteliste. Man binder seg ikke til noe, og jo tidligere man søker, jo større sjanse er det for å få tildelt plass!

SiT sine studentbyer

Moholt

Totalt antall hybler: 1644
Areal på hybel: 10 kvadratmeter
Antall som deler: 4
Beliggenhet på kart

Moholt inne Moholt studentby fasade

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Moholt studentby er Trondheims største studentby. Den ligger i gang- og sykkelavstand fra NTNU Dragvoll og Gløshaugen, og den er like i nærheten av HiSTs campus på Moholt. Dette er også en av de nærmeste studentbyene til Dronning Mauds Minne høgskole. Moholt er kjent for et stort, sosialt og internasjonalt miljø. Her er det husverter som driver Aktivitetshuset på Moholt. I tillegg finnes det 25 studentkjellere som drives av forskjellige studentgrupper og -organisasjoner. Her holdes det sosiale arrangementer i løpet av semesteret. Fire studenter deler kjøkken og bad i et standard kollektiv.

Jeg spurte Kjetil, som har bodd på Moholt studentby i både parleilighet og kollektiv, hva han syns det beste med Moholt studentby var. Han sier at ”det er billig, god busstilgang, kort til butikk, mye bra folk. Alltid en fest her!”

Berg studentby

Totalt antall hybler: 603
Areal på hybel: 10-14 kvadratmeter
Antall som deler: 2-8
Beliggenhet på kart

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Nye Berg studentby ble åpnet høsten 2010, og er nærmeste nabo til NTNU Gløshaugen. Det er også gangavstand til HiST, avdeling Moholt. Dessuten er det god bussforbindelse til sentrum og NTNU Dragvoll.

Hans Petter, sier at det beste med Berg studentby er at ”alt er ganske nytt og bra på Berg Studentby. Det ligger sentralt til Gløshaugen og har gode bussforbindelser.”

Frode Rinnans vei

Totalt antall hybler: 200
Areal på hybel: 12 kvadratmeter
Antall som deler: 2
Beliggenhet på kart

Frode Rinnans inne Frode Rinnans vei studentby fasade

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Studentbyen Frode Rinnans vei består av 102 små, koselige rekkehus, med egen inngang og hageflekk. To studenter deler kjøkken og bad. De lave husene med torvtak gir et hjemmekoselig preg. Studentbyen ligger i gang- og sykkelavstand fra NTNU Dragvoll og Gløshaugen.

Tidligere beboer Ingvild sier: ”Det som var bra med Frode Rinnans vei var nærheten til de andre studentene. Vi var alle på en plass. Det som også er bra at det er dubletter. De er perfekte for de som skal skrive master og ikke vil bo i store bråkete kollektiv.”

Karinelund studentby

Totalt antall hybler: 112
Areal på hybel: 12-17 kvadratmeter
Antall som deler: 2
Beliggenhet på kart

Karinelund fasade
Karinelund inne

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Karinelund studentby ligger på Moholt. Den består av to etasjers rekkehus med plen, trær og gangveier mellom. Plenene mellom husene er et naturlig samlingssted for studentene. Miljøet er rolig og avslappet. Moholt studentby, og Aktivitetshuset ligger like ved. Fra Karinelund er det gang- og sykkelavstand fra NTNU Dragvoll og Gløshaugen.

Bao, om studentbyen: ”Det beste for min del er jo at jeg og kjæresten bor sammen og deler bolig med eget bad og kjøkken. Det blir som vår egen leilighet. Samt at prisen ikke er alt for høy!”

Lerkendal studentby

Totalt antall hybler: 540
Areal på hybel: 11-13 kvadratmeter
Antall som deler: 5
Beliggenhet på kart (NB! Studentbyen er flunkende ny, og finnes ikke på kartet enda.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Lerkendal studentby innvendig uferdig 2

Fra SiT sin hjemmeside: Lerkendal studentby ligger i Klæbuveien 120 til 130, like ved campus Gløshaugen og Øya og med gode kollektivforbindelser til alle byens øvrige campuser. Høsten 2013 åpner første del av studentbyen for innflytting.

Nedre Singsakerslette

Totalt antall hybler: 405
Areal på hybel: 8-12 kvadratmeter
Antall som deler: 3-6
Beliggenhet på kart

Nedre Singsakerslette studentby fasade 2

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Nedre Singsakerslette studentby ligger midt i smørøyet mellom Trondheim sentrum, Studentersamfundet og NTNU Gløshaugen. Idrettsbygget Gløshaugen er nærmeste nabo. Studentbyen består av eldre, rehabiliterte hus, og noen nybygg. Studentbyen vant Trondheim kommunes byggeskikkpris i 2010. Her finnes det leiligheter og kollektiv i alle former og fasonger.

Lars, om Nedre Singsakerslette: “Jeg syns nærhet til det meste er det aller diggeste. Du har idrettsbygg, Gløshaugen, sentrum, matbutikk, kafé, Studentersamfundet etc innen 5-10 min avstand, enda mindre på longboard”

Steinan

Totalt antall hybler: 430
Areal på hybel: 12-19
Antall som deler: 3
Beliggenhet på kart

Steinan inne Steinan studentby fasade småhus Steinan studentby fasade blokk

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Steinan studentby ble bygget tidlig på 90-tallet. Den består av 30 småhus og to 4-etasjes langblokker. Her er det romslige utearealer, godt egnet for sosial aktivitet. Steinan ligger landlig til, ca. 7 km fra sentrum, og har egen nærbutikk og gode bussforbindelser. I kollektivene i blokkene deler 3 studenter kjøkken og bad, i småhusene deler 4 studenter kjøkken og bad. Fra Steinan er det gang- og sykkelavstand til NTNU Gløshaugen og Dragvoll.

Trine: ”Det er masse bra med Steinan.. Det er stort, billig, landsbyaktig, og jeg fikk fort hjelp hvis noe var ødelagt.”

Teknobyen

Totalt antall hybler: 104
Areal på hybel: 13 kvadratmeter
Antall som deler: Alle
Beliggenhet på kart

Teknobyen fasade Teknobyen studentboliger innvendig stue

Foto: SiT Bolig

Fra SiT sin hjemmeside: Teknobyen studentboliger er verdens største kollektiv med studentdrevet kjøkken. Her bor 116 studenter i hybler eller parleiligheter med egne bad. Alle deler et kjøkken på 150 kvm, en stue på 220 kvm og en veranda på 110 kvm. Dette er stedet for deg som er sosial og utadvendt, og som ønsker å bli kjent med mange nye mennesker. Teknobyen studentboliger ligger rett ved campus Gløshaugen og Øya, og i gangavstand til campus Kalvskinnet.

Andre Studentbyer

Singsaker studenterhjem

Totalt antall hybler: 106
Areal på hybel: 10 kvadratmeter og oppover
Antall som deler: Alle
Beliggenhet på kart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strengt tatt er vel ikke Singsaker Studenterhjem en stundentby, ettersom alt finnes i ett og samme bygg. Men det er likevel et viktig bosted, som rommer mange studenter. Huset er også – i motsetning til alle de andre nevnte studentbyene – begrenset til kun sivilingeniører og -arkitekter fra NTNU.

Fra Singsaker studenterhjem sin nettside: Sing er husrom for inntil 110 studenter, fra Sivilingeniør- og Sivilarkitektstudiene ved NTNU (tidligere NTH), og fremstår som Skandinavias største bebodde trebygning. Hjemmet fremstår per i dag som eneste forpleiningstilbud i Trondheim med full kost og losji. Alle måltider blir servert, og fellesområdene blir vasket alle ukedager av våre ansatte. Sing er avhengig av at den enkelte beboer hjelper til under driften Studenterhjemmet, og alle må derfor jobbe et fast antall timer per semester (ca. 48 timer).

Nåværende beboer, Folke, sier at det beste med Singsaker Studenterhjem er fellesskapet. “Med huset som ramme gjennom hverdag og fest får vi både minner og venner for livet.”

Voll studentby

Totalt antall hybler: 504
Areal på hybel: ca 12 kvadratmeter
Antall som deler: 7
Beliggenhet på kart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra Voll sin hjemmeside: Voll Studentby er en del av Frost Eiendom AS, og har 504 studenthybler ved Moholt i Trondheim. Hybelanlegget ble bygd ferdig i 2000. Voll Studentby har en meget sentral beliggenhet i forhold til NTNU Dragvoll, NTNU Gløshaugen og HIST AØN. I planlegging og bygging av hyblene ble det lagt vekt på en noe høyere standard enn gjennomsnittet. Samtlige hybler har eget bad og er delvis møblert.

Tidligere beboer Hilde om Voll studentby: ”Det beste med voll studentby er at det alltid er liv og røre i helgene, og fort gjort å stikk innom en fest. Ellers er det jo en ny studentby med eget bad. Det gjør at du har muligheten til å trekke deg tilbake og være sosial i fellesstua. I tillegg har studentbyen en veldig bra beliggenhet. Voll er omringet av butikker, restauranter og gode bussforbindelser.”

Jeg håper innlegget hjalp, og at du fikk litt bedre oversikt over de største studentbyene i Trondheim! Nøl ikke med å ta kontakt med SiT, Singsaker Studenterhjem eller Voll hvis det er noe du lurer på. Der får du alltid god hjelp.

-Joakim Nylén, NTNU-student.

Leave a Reply