Europastudier med fremmedspråk

Anna-Lena
Skrevet av: Anna-Lena Keute
Europastudier med fordypning i fransk

Studieprogrammet for deg som liker variasjon

Vil du lære mer om EU og europeisk historie? Synes du at statsvitenskap er et spennende fag? Er du i tillegg glad i fremmedspråk? Da må du ikke fortvile når du skal bestemme deg for hvilke studier du skal søke på. Europastudier med fremmedspråk på NTNU er utdanningen for deg som vil kombinere disse forskjellige fagene. Navnet mitt er Anna-Lena, jeg er 20 år og går andre år på Europastudier med fransk på NTNU. Her skal jeg gi deg et innblikk i studiehverdagen min og fortelle historien min, en uvanlig historie om en tysk jente som flyttet til Norge for å studere Europastudier med fransk.

Drømmen min hadde lenge vært å flytte til Norge for å studere, men da studiestarten nærmet seg var jeg selvfølgelig veldig spent på hvordan jeg skulle trives med studiet. Nå som jeg er i fjerde  semester kan jeg absolutt si at jeg gjorde et godt valg med å flytte fra Tyskland til Norge og begynne på Europastudier med fransk. Selv om jeg er fra utlandet var det ikke vanskelig å finne gode venner og siden jeg trives så godt med studiet trives jeg også meget godt i Norge! Men nå skal jeg fortelle litt mer om hva dette studieprogrammet egentlig går ut på.

Dragvoll om vinteren
Dragvoll om vinteren

Europastudier med fremmedspråk er et tre-årig Bachelorprogramm som passer for alle som vil lære mer om europeisk integrasjon og er interessert i europeisk historie. Men Europastudier handler om mye mer enn EU sine institusjonene! I tillegg til emnene som omhandler europeisk integrasjon tar du et årsstudium i statsvitenskap som gir deg mulighet til å lære mer om for eksempel politisk teori og internasjonal politikk. Dette suppleres med et årsstudium i et fremmedspråk. Du velger enten engelsk, fransk, spansk, eller tysk. Denne tverrfagligheten gjør Europastudier med fremmedspråk til det perfekte studieprogrammet for deg som har et mangfold av interesser og som vil ha en variert studiehverdag. For meg er det nettopp denne variasjonen som gjør studiet så interessant og spesielt vektleggingen av språkemnene var en av grunnene til at jeg valgte denne utdanningen. Jeg har alltid vært glad i fremmedspråk og liker at dette studieprogrammet gir meg muligheten til å forbedre språkkunnskapene mine i fransk, fremmedspråket jeg valgte. I tillegg gir emner som omhandler fransk litteratur, historie og sivilisasjon et grunnlag for å forstå landet og Frankrikes plass i Europa.

Universitetsbiblioteket
Universitetsbiblioteket

Foreleserne på instituttet for moderne fremmedspråk er veldig engasjerte og flinke til å formidle kunnskap. Du kommer til å se på EU med et nytt blikk med den kunnskapen du får om europeisk integrasjon, og det blir ekstra spennende å følge med på aktuelle utviklinger i EU år man forstår hvordan EU som politisk system fungerer. I tillegg er ikke undervisningsgruppene for store, og det gir  en trygg følelse at man er kjent med de andre studentene som sitter i forelesingen. I språkemnene foregår undervisning sammen med studenter som tar årsstudium eller bachelorgrad i språkfaget, dermed blir du også kjent med studenter fra andre linjer. En annen ting som er bra med Europastudier er at universitetet har mange avtaler med utenlandske universiteter. Du får en ypperlig mulighet til å studere et semester i utlandet, og dermed å bli kjent med et annet land.  Dette er også en mulighet til å forbedre språkkunnskapene dine. Jeg har selv søkt om å studere i Strasbourg i Frankrike til høsten, og ser frem til å dra dit!

Gjennom denne unike fagkombinasjonen får  du et bredt kunnskapsgrunnlag. Selv visste jeg ikke hva jeg har lyst til å bli etter endt utdanning – og jeg er fortsatt usikker. Men det å få innblikk i så mange fag er jo en fordel. Europastudier med fremmedspråk kvalifiserer ikke til ett bestemt yrke, men gir deg mange muligheter når du skal søke jobb! Med denne utdanningsbakgrunnen kan du jobbe innenfor diplomati, i et statsdepartement, i media, du kan bli lærer eller jobbe i et stort selskap. Bare for å nevne noen av mulighetene du har. I løpet av studiet blir du klar over hvor viktig samarbeidet med EU er for Norge, og du lærer hvordan Norge påvirkes av utviklingen i EU. Folk med kunnskap om EU blir stadig viktigere for arbeidslivet, og det er selvfølgelig også en fordel å være flink i et fremmedspråk! Og hvis du har lyst til å ta en mastergrad har du mange muligheter å velge mellom. Du kan enten ta master i Europastudier, men hvis du finner ut at du liker språkemnene eller statsvitenskap bedre, så er det også mulig å ta en mastergrad i det valgte språkfaget eller i statsvitenskap

EurekaMen livet som student handler om mer enn å gå på forelesning og å sitte på lesesal. Som student på Europastudier er du heldig – linjeforeningen for Europastudier, Eureka, er en av NTNUs beste linjeforeninger! Bli kjent med andre europastudenter på en quiz som arrangeres annenhver uke eller spill for F.C. Eureka Trondheim, vårt eget fotballlag! I tillegg arangeres det studietur til Brussel annethvert  år, og du må selvfølgelig ikke gå glipp av Eureka sitt julebord! Som student på Europastudier blir du en del av et godt fellesskap, og får mange gode venner i linjeforeningen. Gå inn på hjemmesiden for å finne ut mer om Eureka og for å se bilder fra de forskjellige arrangementene.

Sist men ikke minst har Trondheim et rykte for å være Norges beste studentby. Byen byr på et rikt kulturliv og er du glad i å feste er Studentersamfundet stedet å dra. Foretrekker du å trene? Da kan du bli med i universitetets idrettslag NTNUI. Det finnes lag i alt fra fotball, håndball og dans til skiskyting og padling. Det er totalt over 50 idretter å velge fra.

Idrettsbygget på Dragvoll - husk Eurekatrimmen hvert torsdag!
Idrettsbygget på Dragvoll – husk Eurekatrimmen hver torsdag!

Fristen for å søke opptak nærmer seg. Så hvis du som meg har stor interesse for politikk, synes at det er spennende å følge utviklingen i EU, og er glad i fremmedspråk er dette utdanningen for deg! Søk Europastudier med fremmedspråket du liker best, og se frem til å begynne på et spennende og variert studieprogram til høsten!

Klikk her for mer informasjon om Europastudier med fremmedspråk

Leave a Reply