Interjvu med tidligere historiestudent

SKREV OM MASTEROPPGAVEN TIL ROMAN
Aina bruker gjerne sine gamle NTNU-professorer som kilde til bøkene sine.

Aina BassoMastergrad i historieJobber som forfatter og i Oslo ByarkivFoto: Kim Ramberghaug
Aina Basso
Mastergrad i historie
Jobber som forfatter og i Oslo Byarkiv
Foto: Kim Ramberghaug

– HVORFOR VALGTE DU NETTOPP DETTE STUDIET?
Opprinnelig tenkte jeg ikke på å velge historie, selv om jeg i ettertid innser at jeg alltid har vært glad i historiske filmer og bøker. Etter å ha fullført ex.phil., oppdaget jeg at jeg likte den historiske delen av filosofifaget, og fant ut at historie måtte være faget for meg. Jeg trivdes godt i det faglige og intime miljøet på historie – allerede første uka på studiet fikk jeg meg kjæreste.

– VAR DET NOE VED STUDIET SOM OVERRASKET DEG?
Jeg ble overrasket over hvor omfattende faget faktisk er, alt er jo egentlig historie. Det som er så fint med faget er at man kan fokusere på det man selv synes er spennende. Jeg la min elsk på 1700-tallet, og skrev masteroppgave og to historiske romaner fra det århundret.

– NETTVERK, ERFARING ELLER GODE KARAKTERER, HVA ER VIKTIGST?
Fordi jeg ønsket å ta en doktorgrad, jobbet jeg hardt og fikk A på masteroppgaven. Jeg begynte aldri på doktorgraden, men føler likevel at det var verdt det. Man tar med seg kunnskapen og et godt produkt man kan være stolt av.

– HVORDAN VAR PROSESSEN MED Å SKAFFE DIN FØRSTE JOBB?
Jeg var redd for å ikke få en relevant jobb, men ble beroliget av å høre at personlige egenskaper kan være vel så avgjørende. De fleste fra mitt kull på historieendte opp med jobber innen museumsvirksomhet, forskning eller undervisning. Jeg var heldig og hadde kontakter som hjalp meg å få jobb i Oslo Byarkiv. Der begynte jeg som prosjektmedarbeider, senere saksbehandler, og fikk skrive artikler til tidsskriftet Tobias. Nå deler jeg tiden min mellom skrivingen og jobben i Oslo Byarkiv.

– HVORDAN HAR UTDANNINGEN DIN HJULPET DEG Å KOMME DIT DU ER I DAG?
Mine tre romaner er alle basert på oppgaver jeg skrev på universitetet. Både kildekritikk og god kunnskap om søk etter kilder er viktig som arkivar og forfatter, og noe jeg har tatt med meg fra studietiden ved NTNU.

– DITT BESTE TIPS TIL FREMTIDIGE STUDENTER?
Følg hjertet ditt, men vær åpen for å jobbe på mindre steder. Særlig i Trondheim kan det være vanskelig å få jobb, men med litt erfaring fra yrkeslivet blir neste søknadsprosess enklere. Bruk venner og bekjente til å få en fot innenfor den bransjen du helst vil jobbe i.

Jobber man godt med fagene som student, vil man dra nytte av det i arbeidslivet, uansett hvor man ender opp. Selv bruker jeg blant annet min gamle professor fra NTNU som historisk fagkilde i bøkene mine.

Klikk her for mer informasjon om Historie-studiet

Leave a Reply