Trivsel på Industriell design

Erik Sandsmark3. klasse Industriell designOkoronkwo Delta, Botswana
Skrevet av: Erik Sandsmark
3. klasse, Industriell design
Bildelokasjon: Okoronkwo Delta, Botswana

I skrivende stund sitter jeg på et hostell i Cape Town med studieklassen min. Høres kanskje ikke ut som en vanlig studiehverdag, men på NTNU er det nemlig tradisjon for at man i løpet av tredjeåret reiser på ekskursjon til utlandet. Vi valgte å reise til Botswana og Sør-Afrika for å se hvilken innvirkning Industriell design har på samfunnet her nede og samtidig snike inn en liten dose ferie.

Men om et par uker vender vi snuten tilbake til Trondheim og studiehverdagen på Industriell design. Med den formuleringen hørtes kanskje det ut som en liten nedtur, men i løpet av dette innlegget skal jeg prøve å bevise det motsatte. Hverdagen som student på Industriell design på NTNU er nemlig en aldri så liten fest. Lurer du på hvordan den ser ut kan du faktisk se den her!

Da jeg var liten var jeg en dedikert LEGO-bygger og en ivrig tegner. I det jeg begynte på skolen fant jeg fort ut at jeg syns det var mer interessant å legge sammen tall enn å bøye ord. Likevel er det et prosjekt som innebar ordbøying jeg husker best fra barneskolen. Prosjektet omhandlet en kar med navn Leonardo da Vinci. Denne fyren forente kunst og vitenskap på en måte som tok verden til nye høyder. Først flere hundre år senere var verden moden nok til å realisere mange av prosjektene han hadde skissert, og nøyaktig 475 år senere ble det opprettet en linjeforening ved et studie i Trondheim med navn Leonardo. Finurlig nok skulle jeg ende opp som medlem av denne foreningen. En linjeforening er en studentdrevet forening som står for mye av sosiale ved siden av studiene. Omtrent alle studier i Trondheim har en linjeforening, og Industriell design sin heter altså Leonardo. Dette navnet ble valgt fordi studiet forener fagfelt som kunst,

Halloween-fest arrangert av Leonardo
Halloween-fest arrangert av Leonardo

ergonomi, matte, fysikk, mekanikk, psykologi med mer – fagfelt da Vinci behersket mesterlig. Leonardo sørger for at du får en fantastisk start på studietiden din gjennom fadderuken, de arrangerer skitur til Åre og står for en rekke arrangementer og fester i løpet av året.Men hva innebærer egentlig studiet Industriell design? Når jeg sier design tenker du muligens på noe som er litt ekstra fint. Men kanskje er de hvite hagestolene i helplast som har det beste designet i huset ditt. Design handler nemlig ikke bare om estetikk, men om hvordan løse et problem på best mulig måte. Det er dette vi lærer på studiet. Vi får stadig slengt problemer på pulten vår som vi må løse i løpet av semesteret. Til nå har jeg prøvd å  finne løsninger på hvordan lage en engangs-avfallspose for bil, vinstativ i ett stykke aluminium, håndholdt støvsuger, konsertoversikt-app, en mars-rover og mye mer. Vi lærer å beherske teknologi, kunst og håndverk og bruker dette til å finne morgendagens løsninger – slik som da Vinci gjorde. 

Dette er Mars-roveren vi bygget 5. semester
Dette er Mars-roveren vi bygget 5. semester

Industriell design er en relativt ny ingeniørretning. Jeg tror fagfeltet har oppstått i takt med en økt bevissthet om at industriprodukter skal brukes av mennesker, og ikke bare fungere teknisk. Vi jobber mye med hvordan vi mennesker oppfatter produkter, da det til syvende og sist er det som avgjør om vi syns et produkt er bra eller ikke. For å få til dette må vi forene form og funksjon. Så det jeg prøver å si er vel at hvis du er glad i fysikk og kunst, matte og estetikk, eller naturfag og håndverk tror jeg Industriell design er noe for deg.

Noe av det beste med studiet er at vi er så heldige å ha vårt eget bygg på NTNU. Dette er ganske unikt for vårt studie. I dette bygget finner du klasserom for hvert trinn, kjøkken, lounge, datasal og et stort verksted som vi bruker til å lage prototyper. Vi har fri tilgang til dette bygget, og for mange av oss er dette vårt andre hjem. En annen fin ting er at det er relativt få studenter per trinn (ca. 25-30), noe som sørger for et godt klassemiljø og også godt miljø på tvers av trinnene. 

bygg
Institutt for produktdesign, vårt eget bygg på NTNU

På tross av et kjempespennende studie, vil jeg likevel si at det er studentmiljøet i Trondheim som gjør NTNU til det beste stedet å studere. Jeg tror noe av nøkkelen til at folk gjør det bra på studiene her er at man trives ekstremt godt. Studentene utgjør en stor andel av Trondheims befolkning, og ryktene skal ha det til at byen stilner en del i feriene når studentene reiser hjem til mor.

Det er utrolig mye du kan engasjere deg i og finne på ved siden av studiene. Vi har Norges største idrettslag i NTNUI som tilbyr alt fra sjakk til telemark, samt flere trengingstudioer rundt i byen. Vi har som nevnt linjeforeninger, og ikke minst Norges desidert beste Studentersamfund. Samfundet er både et utested med et stort utvalg av puber, barer, restauranter og konsertlokaler og Norges største studentforening med i overkant av 10 000 medlemmer. Alt blir drevet av 1300 frivillige studenter som enten lager teater, er kokker, styrer lyd og lys på konserter, lager avis og mye mer. Sist men ikke minst så lager Samfundet annethvert år Norges største kulturfestival – UKA. Festivalen selger mer billetter en Hove, Øya og Norwegian Wood tilsammen, og er en treukers lang fest med revy, konserter, kurs og temafester. Vi har huset artister som Jay-Z, David Guetta, Muse og Robyn i tillegg til å ha Norges eldste revytradisjon gjennom UKErevyen som fyller 100 år i år.

uka
UKEfunksjonærer på vei til hyttetur

Alt dette kan du være med på å hvis du er student i Trondheim. For min egen del har jeg brukt mye av tiden min på å være med å arrangere UKA, og det er det lureste jeg har gjort som student. Gjennom vervet mitt har jeg fått erfaringer universiteter ikke kan gi meg, fått være med på vanvittige ting som blant annet dette: http://www.youtube.com/watch?v=TE7H6r6fd-E, og ikke minst fått vennskap for livet.

Da vil jeg bare avslutte med å oppfordre deg til å søke Industriell design på NTNU – du kommer ikke til å angre. Da sees vi til høsten!


Klikk her for mer informasjon om sivilingeniørstudiet Industriell design

Leave a Reply