Magisk musikkteknologi

Hva er en mp3-fil, egentlig? Finnes det en ideell metode for å ta opp lyden av flueføtter på en tromme? Har størrelsen på ørene våre noe å si for hvordan vi opplever musikk? Hvorfor hører du bare bassen når naboen har fest? Hva har plasthoder med musikk å gjøre?

Amund Ulvestad Musikkteknologistudent
Skrevet av: Amund Ulvestad, Musikkteknologistudent

Mustek-studiet er antakeligvis det mest sammensatte og varierte på hele NTNU. I løpet av studietida på bachelorprogrammet er vi gjennom alt fra tidlig opptaksteknologi (vet du hvordan en voksrull låter?), til avansert programmering. Vi jobber praktisk fra uteopptak i vinterkulda til nitidig pirk i studio med lydredigering og -prosessering. Vi komponerer musikk for alt fra feedbacksløyfer til fioliner. Vi improviserer like gjerne på trombone som hjemmelagde sensoroppsett. Vi leser om alt fra sneglehuset til line array-systemer til John Cage. Den gjennomgående røde tråden er selvsagt MUSIKK, og teknologi primært tenkt som instrument og komposisjonsverktøy.

Livelydundervisning på Dokkhuset. Gla’stemning rundt MIDAS PRO2.
Livelydundervisning på Dokkhuset. Gla’stemning rundt MIDAS PRO2.
Old meets new at NTNU! Billige rim og ordspill er en viktig del av hverdagen på musikkteknologi.
Old meets new at NTNU! Billige rim og ordspill er en viktig del av hverdagen på musikkteknologi.

Hos oss er det altså snakk om musikkteknologi i bred forstand: Ja, vi har studioteknikk som en viktig del av bachelorgraden vår, men dette er ikke et spisset produsent- eller teknikerstudium. Det er bedre: Vi lærer å bruke hele spekteret av digital og analog teknologi til å skape og manipulere lyd. Det betyr at hvis du er på jakt etter en unikt feit synthbasslyd, kan du lage den selv. Og hvis du vil arrangere en låt for strykeorkester kan du gjøre det. Ta opp et band? Jadda. Og hva ER lyd, egentlig? Hvordan hører vi den? Sånt får du et skikkelig godt innblikk i her på mustek! I løpet av studietiden vil du lære svarene på spørsmålene øverst i teksten, og enormt mye annet som er relevant og viktig for lydproduksjon.

For å bruke meg selv som eksempel: Til bachelorprosjektet mitt, som jeg jobber med nå, har jeg delvis lånt, delvis kjøpt inn 15 spilledåser, masse små elektriske motorer, to hoder i plast, en optisk hjertepulsmåler, fem brødfjøler fra IKEA, en miniprojektor, en mikrokontroller, en hel skog av elektroniske komponenter og ganske mye annet rart. Disse tingene lager jeg MUSIKK på! Hvor ellers kan man holde på med sånt? At alt dette i det hele tatt kan tas i bruk som verktøy og har en plass i en bacheloroppgave burde fortelle deg en hel del om musikkteknologistudiets bredde og scope. 

En doomsday machine! Et av flere prosjekter i min bacheloroppgave.
En doomsday machine! Et av flere prosjekter i min bacheloroppgave.

Må man være litt nerd for å sette pris på sånt? HELL, YEAH! Det betyr imidlertid ikke at alle på mustek lukter ostepop og har fett hår og briller. Mange har riktignok briller, men likheten ligger nok først og fremst i at vi har en dyp og ektefølt interesse for musikk og lyd. Dét må nok til. Ellers avspeiles allsidigheten i studiene i studentene som søker seg hit og trives her. Du finner folk her med interesser innenfor alle tenkelige musikalske sjangre og arbeidsfelt: Tom elsker house, Mathieu dark ambient, Øystein brenner for kunstmusikk fra det 20. århundre, Sunniva går for skranglejazz, jeg liker for mange rare ting til å liste opp her, Henrik dundrer på med folkemusikk gone electro. Dessuten har vi mange flinke singer/songwriter-folk og flere DJ-er i flokken. Noen setter størst pris på den mer musikkvitenskapelige forskningsbiten, mens atter andre igjen foretrekker programmering eller kretsutforming – tekniske ting. Det er i det hele tatt vanskelig å skrive noe om mustekstudiet uten å være oppramsende og ta alle mulige forbehold om at det også dreier seg om … at vi også driver med …

Henrik i aksjon.
Henrik i aksjon.

Samling i studio; her eksperimenterer vi med liveprosessering og selvprogrammerte instrumenter i en slags elektroakustisk jam.

Samling i studio; her eksperimenterer vi med liveprosessering og selvprogrammerte instrumenter i en slags elektroakustisk jam.

Musikkteknologi på NTNU er altså et musikalsk smörgåsbord! Hurra! Det er denne bredden som gjør studiet så interessant og berikende: Mustek er perfekt for  oss som trives med å lære! I og med at du har lest helt hit, er det på sin plass å anbefale studiet til nettopp DEG også. Du bør søke. Ville det ikke være fantastisk å vite masse om hvordan du kan bruke teknologi til å skape og forme lyd akkurat slik du vil ha den? DU KAN BLI EN AUDIOGUD! Som sagt, ikke bare en tekniker, ikke bare en produsent – og ingenting som du ved å knipse med fingrene kan forvandle til millionlønn og stabil jobb rett etter studiene. Mye bedre, for den som virkelig er interessert: Du får bred og dyp kunnskap om musikkteknologi, spesialiserer deg innenfor det feltet du liker best og får mulighet til å utvikle deg og musikken din på måter du ikke en gang vet om nå. Magi!

Hvis du ennå ikke er overbevist om at mustek er noe for deg; se på dette bildet av Øystein i minst 15 minutter. Alternativt er det bare å sende meg en mail på a*krøllalfa*wavefront.no, så skal jeg besvare eventuelle spørsmål etter beste evne.
Hvis du ennå ikke er overbevist om at mustek er noe for deg; se på dette bildet av Øystein i minst 15 minutter. Alternativt er det bare å sende meg en mail på a*krøllalfa*wavefront.no, så skal jeg besvare eventuelle spørsmål etter beste evne.

Klikk her for mer informasjon om Bachelor i musikkteknologi

One thought on “Magisk musikkteknologi

  1. Bra artikkel!
    Hadde det ikke vært for at jeg allerede har valgt en annen utdanningsvei og er i gang med den, hadde dette helt klart vært på topp 3 blant alternativene jeg hadde vurdert!

Leave a Reply