Livet på datateknikk

IMG_4595
av Sindre Nygård

Helt fra jeg var liten har jeg visst at det var ingeniør jeg ville bli, og helt siden jeg fikk vite om NTNU og studiemulighetene visste jeg at det var her jeg ville studere. Etterhvert som jeg ble eldre har interessen for datamaskiner og hvordan de fungerer bare økt. Da tiden for valg av studie kom var jeg ikke i tvil om at datateknikk ved NTNU var veien å gå for meg. Mitt navn er Sindre, jeg er 23 år og har nå studert i Trondheim i 2 og et halvt år. Dette er et studievalg jeg aldri har angret på!

hb
Gløshaugen er der de fleste sivilingeniørene holder til under studiene.

Det fine med datateknikk ved NTNU er at det ikke kreves noen spesielle forkunnskaper innen IT-faget når du begynner her. Det som derimot er lurt å ha i bagasjen er en interesse for hvordan en datamaskin fungerer og at du kan tenke deg å jobbe med fag som programmering, konstruksjon av dataprogrammer eller lignende. Hvis dette er noe som du merker at fatter litt interesse så kan nettopp datateknikk være studiet som passer for deg! Datateknikk gir deg en grundig og helhetlig forståelse innenfor alt som har med data å gjøre. Siden datateknikk er et sivilingeniørstudie, følger det også med matte og fysikk i fagkombinasjonen. For meg har matten til tider virket litt meningsløs i forhold til studiene, men noen ganger dukker det opp mattefag som er både relevante og interessante. For eksempel diskret matematikk som handler mye om heltallsregning, som regning med 1’er og 0’er som jo er byggestenene til hvordan en datamaskin fungerer. Derfor kan det også være til hjelp de første årene av studietiden at man er litt interessert i matte fra før.

ds
Datasal hvor datastudenter kan jobbe med skoleprosjekter.

De første semestrene på datateknikk består normalt av en vanlig uke med ca 16 forelesningstimer. Etterhvert kommer det også labtimer som man må delta i, men timeplanen vil selvfølgelig variere ut ifra hvilke fag man har. På NTNU er det veldig mye ansvar for egen læring, så forelesningene er som regel ikke obligatoriske. Personlig er det ikke alltid jeg synes forelesningene er den beste læringsmetoden for meg i enkelte fag, så ofte føler jeg at jeg får mer ut av å lese pensum på egenhånd. Dette er ting man finner ut av når man begynner å studere, siden noen ting fungerer veldig bra for noen mens de kanskje ikke fungerer like godt for andre. Det er derfor alltid lurt å prøve å få med seg det NTNU tilbyr av læring, og jeg anbefaler derfor å gå på forelesninger fordi de ofte gir deg stor nytte og fordeler i mange fag. Det finnes mange dedikerte og dyktige forelesere som det er spennende og inspirerende å høre på, samtidig som det kan gi krevende og vanskelige fag mer mening.

Det er morsomt at man mange ganger legger merke til hvor engasjert en foreleser er i faget de underviser i, særlig når det gjelder fag som er for litt høyere årskull. I det ene faget jeg har denne våren har foreleseren, som er professor i spillteknologi, laget et quizspill som han noen ganger benytter som en del av forelesningen. Her kan alle som sitter i forelesningen gå inn på en nettside, enten med laptopen eller med en smartphone, skrive inn ett brukernavn og delta på quizen. Mellom hvert spørsmål blir alle svarene anonymisert og summert opp, samt en top 5 liste over de med høyest score. Dette motiverer oss som studenter og hjelper også til med å løse opp forelesningen litt.

Mange foreleserne har også gode kontakter i næringslivet som kan komme på gjesteforelesninger og snakke om konkrete eksempler fra prosjekter som er tett knyttet til innholdet i faget. Det er lett å merke at næringslivet er interessert i oss! Flere ganger i året arrangerer ulike linjeforeninger eller studentgrupper næringslivsdager. Datateknikk har, i samarbeid med Kommunikasjonsteknologi, sin egen dag, itDAGENE. Her kommer flere titalls it-bedrifter for å snakke om seg selv og rekruttere studenter til både sommerjobb og til fast jobb for de som nesten er ferdige med studiene sine. Her har mange bedrifter med seg produkter til utstilling. For eksempel har jeg fått være med på spennende ting som å kjøre Segway, prøve en kran-på-en-oljeplatform-simulator og utføre ultralyd på meg selv. Her finnes det også konkurranser hvor man kan vinne mange kule premier, for eksempel ipad, TV eller andre morsomme ting. Dette kan være alt fra praktiske programmeringskonkurranser til legobyggingkonkurranser.

Flere ganger i uka kommer det bedrifter som holder bedriftspresentasjoner (bedpres) hvor de ønsker å snakke om seg selv og rekruttere studenter til å jobbe for seg. Disse presentasjonene ender gjerne med at bedriften arrangerer en hyggelig middag eller lignende for de som har deltatt. Dette gir deg som student også mulighet til å mingle med mennesker i arbeidslivet som jobber i fagfelt du finner interessante, og kanskje du til og med treffer dine fremtidige arbeidsgivere!

readme
Readme er linjeavisen som Abakus gir ut, skrevet av og for datastudenter.

Bedpres blir ofte arrangert av noe som kalles en “linjeforening”. Linjeforeningen tilhører studiet, og linjen for Datateknikk deles med studiet for Kommunikasjonsteknikk (komtek). Denne foreningen heter Abakus, og arrangerer mange sosiale og faglige aktiviteter utenfor skolen, blant annet bedpresser og forskjellige kurs. Disse kursene kan være relatert til dagsaktuelle it-temaer eller helt andre ting som ikke har forbindelse med it i det hele tatt. Abakus arrangerer også rent sosiale aktiviteter som skitur til Åre i Sverige, bowling, paintball, temafester og lignende. Det er også muligheter for å engasjere seg og stille til verv i foreningen og delta i planlegging av arrangementer for studenter ved datateknikk.

En ting jeg liker spesielt godt på studiet mitt er de gode tilbudene til å dra på utveksling. Her er det mye å velge i. Den eneste begrensningen er at det stedet du drar til må tilby fag som tilsvarer de fagene du hadde hatt om du skulle vært i Norge. Det er veldig vanlig å reise på utveksling 4. året. Du kan velge om du vil utveksle i et helt eller et halvt år.

For litt et par uker siden ble jeg akseptert på University of California i Santa Barbara, USA, noe jeg ser veldig fram til og tror jeg kommer til å lære masse av. Jeg håper også at det gir studietiden min ekstra mange gode minner å tenke tilbake på når jeg en dag går ut i arbeidslivet som ferdigutdannet sivilingeniør.

Som du kanskje ser så består datateknikkstudiet av veldig mye forskjellig. Det er nok av spennende ting å bryne seg på, både faglig og sosialt. Mitt helhetsinntrykk av studiet og studiehverdagen ved NTNU er at det er et engasjerende og interessant miljø, og derfor veldig lærerikt. Hvis du er glad i litt utfordringer og interesserer deg for data, så tror jeg absolutt datateknikk er noe for deg!

Klikk her for mer informasjon om Datateknikk-studiet

3 thoughts on “Livet på datateknikk

 1. hei, tusen takk! nå fikk jeg svar på mange av spørsmålene mine 🙂 men jeg har forsatt 3 spørsmål
  1.) må man være veldig flink i matte på videregående? må man få 6er i matte
  2.) må man ta r1 matte på videregående
  3.) kan du fortelle litt om hva du tok på vidregående

  1. Hei,
   Så bra at innlegget ga deg noen svar 🙂 Og så skal jeg forsøke å svare på de spørsmålene du fortsatt har..

   1. Man bør nok hvertfall like matte. Dette gjelder forsåvidt alle sivilingeniørutdanninger ved NTNU da du skal gjennom en del matteemner mens du går her. En sivilingeniør bruker matematikken som et verktøy i mye annet han/hun gjør videre, så man kan si at det er et nødvendig basisfag. Og angående karakteren: Du må ikke ha 6’er fra videregående, nei, men det er krav om minimum karakteren 4 i R2.
   2. Ja, du må ha både R1, R2 og Fysikk 1 fra vgs (dette gjelder også alle sivilingeniørutdanninger ved NTNU). MEN hvis du mangler disse fra videregående kan du for eksempel ta et ingeniørforkurs som tilbys mange steder rundt om i landet!
   3. Nå er det ikke Sindre som svarer deg her. Jeg kan tipse ham om at du lurer, og se om han eller noen andre på datateknikkstudiet har anledning til å sende deg et svar når ferien er over 🙂

   Håper dette hjelper deg litt på veien! Sjekk evt ut http://www.ntnu.no/studier/mtdt/opptak for mer informasjon.

   – Tine, 4. klasse kjemi

  2. Hei igjen,
   Beklager sent svar! Det viser seg at Sindre kun var gjesteblogger her på denne siden, men hvis du fortsatt lurer på mer rundt datateknikkstudiet (eller et av de mange andre studiene her på NTNU) vil jeg anbefale deg å ta kontakt på vår facebookside «NTNU og du». Så sjekk ut https://www.facebook.com/NTNUogdu, og lykke til med videre skolegang og valg av utdanning 🙂
   – Tine, 5. klasse kjemi

Leave a Reply