Intervju med tidligere sosialantropologistudent

FLØY HØYT MED MASTEROPPGAVEN

Linn-Therese gikk fra å skrive masteroppgave om fallskjermhoppere, til å jakte etter konsulenter i privat næringsliv.

_MG_3218
Linn-Therese Solbakken
Mastergrad i sosialantropologi
Researcher hos Centerpoint AS
Foto: Kim Ramberghaug

HVORFOR VALGTE DU NETTOPP DETTE STUDIET?
– Etter å ha prøvd meg et år på forkurs til ingeniørstudier, fant jeg ut at det ikke var noe for meg, og jeg ble nødt til å prøve noe annet. Jeg begynte på sosialantropologi og det ble full klaff. Det var et lite institutt hvor man selv kunne velge spesialisering, og det passet meg veldig godt. Masteroppgaven min handlet om hvordan fallskjermhoppere forholder seg til risikoen de utsetter seg for, og hvilke metoder de tar i bruk for å kontrollere den. Jeg dro til California for å være i miljøet et halvt år. Når jeg senere søkte jobb, fikk jeg god respons på oppgaven, selv om den ikke var faglig relevant for stillingen.

VAR DET NOE VED STUDIET SOM OVERRASKET DEG?
– Jeg ble overrasket over hvor anvendelig faget var. Sosialantropologi så jeg for meg handlet mest om kulturer og fenomener i fremmede land, men jeg opplevde at det var svært relevant for kultur i organisasjoner, og også privat næringsliv, som jegetterhvert siktet meg inn på å jobbe for.

NETTVERK, ERFARING ELLER GODE KARAKTERER
HVA ER VIKTIGST?
– Nettverk er viktig. Man må kunne vise til at man har vært aktiv utenom studiene, men gode karakterer er også viktig – det viser at man har vært strukturert. Det at man faktisk har studert i fem år, viser også at man har selvdisiplin. I jobbintervjuet til min nåværende
jobb var det at jeg var frempå, sosial og hadde den faglige kompetansen til å sette meg inn i arbeidsgivers situasjon, avgjørende for at jeg fikk jobben.

HVORDAN VAR PROSESSEN MED Å SKAFFE DIN FØRSTE JOBB?
– Det føltes skummelt å gå fra fem år med studier, til at noen skulle betale meg for å gjøre en jobb for dem. Jeg satte meg ned og prøvde å finne ut hva jeg ønsket å jobbe med, og dro på kurs for å lære å skrive gode jobbsøknader og CV-er. I tillegg etablerte jeg meg på nettverk som LinkedIn, som er et viktig verktøy i den bransjen jeg ville jobbe i, og derfor fikk arbeidsgiver et inntrykk av at jeg var målrettet.

HVORDAN HAR UTDANNINGEN DIN HJULPET DEG Å KOMME DIT DU ER I DAG?
– Det at de to årene på master er såpass frie, og at man velger sitt eget prosjekt, kan i stor grad sammenlignes med en jobb. Man lærer noe om å ta de riktige valgene og sette grenser. Som researcher jobber jeg mye med å finne riktige mennesker til et oppdrag, og er mye i kontakt med nye mennesker hele tiden. Da drar jeg nytte av den sosiale studietiden jeg hadde på NTNU.

DITT BESTE TIPS TIL FREMTIDIGE STUDENTER?
– Gjør det du selv synes er spennende, så blir det også lettere å engasjere en arbeidsgiver når du skal søke jobber i fremtiden. Velger du å studere i Trondheim, får du mye igjen for å engasjere deg i det fantastiske miljøet, som er enestående i Norge.

Klikk her for mer informasjon angående Bachelor i Sosialantropologi

Leave a Reply