Hva vil det si å være en lektorstudent på NTNU?

Sondre
av Sondre Larsen Hirth

Har du noen gang hjulpet andre med å mestre noe og kjent på den “godfølelsen” det gir deg? Har du et ønske om å jobbe med unge mennesker og forberede dem på livet? Er du nysgjerrig på å lære, har du et ønske om mer kunnskap om verden? Ja da vil jeg si at lektorutdanningen på NTNU er noe for deg. Jeg heter Sondre, er 22 år og går på lektorutdanningen til NTNU.

Da jeg selv skulle velge hvilken vei jeg ønsket å gå, var det slike spørsmål jeg stilte meg selv. Jeg oppdaget etterhvert at jeg ønsket å bli lektor. Jeg valgte å studere historie og kroppsøving og idrett , som var det jeg brente for. Du har kanskje hørt om tittelen lektor før, men du vet ikke helt hva det vil si å studere til å bli lektor eller hvorfor du skal velge en  slik utdanning? Mitt ønske er å fortelle deg litt om hvordan det er å være en lektorstudent og forhåpentligvis vil dette gjøre deg sikrere i ditt valg.

Sondre 2
Nysgjerrige studenter på forelesning med ivrige tastetrykk og hurtige penneføringer

Noe av det jeg liker ved det å være en lektorstudent, er muligheten til virkelig å få en dypere forståelse for de fagene jeg er interessert i. Måten jeg får det på er mange. En dag sitter jeg i en forelesningssal sammen med andre lektorstudenter og hører på fagpersoner snakke om de fagfelt som de er eksperter på. Dette er forelesere som er levende opptatt av det de holder på med og som de ofte har forsket på. Dette gjør at en lett blir smittet av entusiasme og jeg blir alt fra nysgjerrig, forbløffet, sjokkert og ikke minst mer kunnskapsrik. Forelesningene har en ofte sammen med andre studenter som går på en bachelor eller master. En annen dag kan  jeg være ute på en skole og observere, trene et lokalt fotballag, planlegge en kanotur, eller sitte på biblioteket og fordype meg i hvorfor Romerriket gikk i oppløsning. Neste dag sitter jeg og jobber i grupper og diskuterer pedagogikk og planlegger undervisningsopplegg. Det er nettopp dette jeg elsker ved lektorutdanningen på NTNU. Det er en flott kombinasjon av pedagogikk, praksis og faglig forståelse! Til neste år skal jeg ut i praksis i seks uker.  Da skal jeg virkelig får prøvd meg på læreryrket og hvordan det kjennes på kroppen. Jeg gleder meg veldig , selv om det nok blir litt skummelt også!

Lektor 3
Her møter en stadig på kjente fjes

En annen side som er flott ved lektorutdanningen er at jeg møter så utrolig mange hyggelige og interessante mennesker. Fra den første dagen ble jeg kjent med andre lektorstudenter som studerer de samme fagene som meg og med studenter som studerer andre fag. Med tiden som er gått, har jeg bare blitt kjent med flere og flere folk. Det som er fint med dette er ikke bare det at en får mange nye venner, men også det at en får en følelse av å tilhøre et felleskap og en stolthet over at du går på lektorutdanningen.

Jeg må si at det er vanskelig å bevege seg rundt i gangene på campus uten å bli møtt med et smil eller å bli stoppet av glade lektorer som ønsker å slå av en prat. Det er nesten umulig å ikke være sosial og en har alltid en å spise lunsj sammen med. Det er slikt som kan gjøre studiehverdagen flott.

Lektor 4
Lektorer på vei til velfortjent kaffepause

Lektor 5Som lektorstudent har du en gyllen mulighet til å være med i Erudio. Dette er lektorutdanningen sin linjeforening. Linjeforening, tenker du, hva er det ? Erudio jobber for at du som lektorstudent skal trives sosialt sammen med andre lektorstudenter, og jobber for å skape en felleskapsfølelse på tvers av fagretninger. Du

Lektor 6
Quizkveld. God stemning!

har muligheten til å være med på Erudio sine fotball – og håndballag. Fotballaget spiller ute på en kunstgressbane så langt det er mulig og håndballaget spiller inne på studentenes egen idrettshall. Begge lagene trener stort sett to ganger i uken og det er en fin måte å holde seg i form på. Som lektorstudent hender det at en sitter en del timer på ræven og glor i bøker, så det skader ikke å få beveget maskineriet. Hvis det sportslige ikke appellerer, så er det mulig å delta på quizkveld. Her får du virkelig testet dine allmennkunnskaper, og stemningen er alltid god.

I tillegg arrangerer Erudio flere faglige seminarer av pedagogisk karakter og jul- og vårball blir arrangert hvert år. Det er òg verdt å nevne at lektorstudenter som tar realfag har sin egen linjeforening, Spanskrøret, som også har mange sosiale, faglige og sportslige aktiviteter å by på !

I tillegg til å være student på lektorutdanningen er du også en student i Trondheim, noe som gjør lektorutdanningen på NTNU unik i mine øyner. Trondheim er uten tvil en fantastisk studentby med endeløse muligheter. Det finnes noe for alle! Dette gjør at trivselen er på topp stort sett hele tiden.

Vel, dette var i hvert fall en liten smakebit på hvordan min studiehverdag er på lektorstudiet og ulike ting du kan være med på. Som jeg skrev i starten, hvis du brenner for noe, liker barn og unge, er lysten på kunnskap og gode venner for livet, så er lektorutdanningen noe for deg. Husk , fristen er 15. april. Ikke glem å søke!

Klikk her for informasjon om lektor-studieprogrammene på NTNU

3 thoughts on “Hva vil det si å være en lektorstudent på NTNU?

    1. Hei Silje!

      Først og fremst må jeg beklage at du ikke har fått svar på spørsmålet ditt før nå. Vi har rett og slett tabbet oss ut og helt oversett det, og det beklager vi veldig!

      Men nå skal vi ihvertfall prøve å svare så godt vi kan på det du lurer på.
      Snittet for å komme inn på de forskjellige utdanningene ved NTNU kan variere fra år til år etter hvor mange som søker og hvilke karakterer de har. Det er derfor umulig å si noe om hva det vil ende på ved neste opptak.

      Snittet for lektorutdanningen i fjor varierte noe fra linje til linje. Her får du en oversikt over hva snittet endte på for de som søkte om ordinært opptak på de forskjellige linjene:

      Lektorutdanning i historie 51,9
      Lektorutdanning i geografi 46,5
      Lektorutdanning i realfag 47,3
      Lektorutdanning i samfunnsfag 51,3
      Lektorutdanning språkfag/engelsk 48,5
      Lektorutdanning språkfag/fransk Alle
      Lektorutdanning språkfag/nordisk 44,9
      Lektorutdanning språkfag/tysk Alle

      Håper dette svaret var til hjelp selv om det kom veldig sent.

      God helg!

      Mvh
      Ranveig Heggem, NTNU Rekruttering

Leave a Reply