Fersk medisinstudent

Det er noe spesielt med å begynne på medisinstudiet. Kanskje er dette noe du har drømt om siden du var liten? Kanskje har du brukt utallige med år på å sanke alderspoeng, realfagspoeng, forbedret karakterer fra videregående som ikke holdt mål, studert, dratt på folkehøgskole eller i militæret for å få enda flere poeng. Eller så var valget om å begynne på medisin litt tilfeldig. Uansett – du er en av de få som har sluppet igjennom nåløyet. Du er en av de få som er så heldige å få studere på etter manges mening, Norges beste medisinstudie i Norges beste studentby.

«Første skoledag» er alltid spennende. Litt nervøse og spente møtte vi faddere og medstudenter utenfor Samfundet for å gå samlet opp til immatrikuleringen på Gløshaugen. Mye håndhilsning, mange nye ansikter og mange navn å huske. Etter immatrikuleringen var det tid for høytidelig seremoni på det medisinske fakultet.  Endelig var det offisielt: vi var medisinstudier ved NTNU.  Senere møtte vi fadderne, ble delt opp i faddergrupper og fikk utdelt matchende t-skjorter. Blå til fadderbarn, røde til faddere. Fadderuka kom og gikk med morsomme aktiviteter, arrangementer og muligheter til å bli kjent med hverandre, St. Olav og byen. Og kjent ble vi! Det var rebusløp på sykehusområdet, medisinske fadderleker, idrettsleker, grilling og bading, collegefest med arkitektstudentene, skogstur/rebusløp i Bymarka, pub-til-pub runde med morsomme konkurranser på hver pub, kostymefest, grilling på festningen, dåp, omvisning i Nidarosdomen det høytidelige immatrikuleringsballet.

Maren og Cecilie under fadderuka

Etter to morsomme, festlige og slitsomme fadderuker var det litt deilig å begynne å studere «på ordentlig». Det er en rar følelse det å gå ut fra hver eneste forelesning og tenke at «dette var jo kjempeinteressant!». Tidligere har man jo hatt nok med å holde seg våken. Vi har ikke bare forelesninger heller, ca. én gang i uka har vi noe som heter klinikk. Da er det som regel en forelesning om et tema den første timen, også får vi besøk av en pasient i den neste. Vi har blant annet fått se at det ble tatt ultralyd av en gravid kvinne, og fått besøk av en ung gutt med Down syndrom og foreldrene hans.

To dager i uka har vi PBL-grupper. PBL står for problembasert læring, og er en viktig del av medisinstudiet ved NTNU. Vi er delt inn i mindre grupper på ca. 8 studenter pluss en veileder, som jobber sammen om å løse en oppgave, et «problem». Oppgaven er bygd opp slik at den kunne ha handlet om en reell pasient, den er ofte knyttet til pensum for den aktuelle uken, den er kompleks og den får oss til å tenke på en helt annen måte. I tillegg må vi hente inn informasjon fra mange forskjellige kilder og lære oss å samarbeide med andre. Det er utrolig hvor fort man lærer på denne måten! Vi har også noe som heter ferdighets-lab. Da er vi delt inn i andre grupper igjen, og skal lære oss de ferdighetene man trenger som lege igjennom å prøve, og øve på hverandre.

Noe av det mest spennende som skjer på studiet er vår tidlige allmennpraksis. Allerede i september hadde vi vår første utplassering på et legekontor. Vi skal ta imot pasienter, og trene på å kommunisere med dem. Man kan til tider lure på om man har den kunnskapen som kreves for å ta imot pasienter så tidlig i studet. Men pasientene er informert om at vi er studenter, og noen ganger er man bare nødt til å hoppe ut i det. Det er sånn man lærer nye ting raskest, er det ikke?

En uke i høstsemesteret har vi noe som kalles kursuke. Da har vi ikke noe på timeplanen, men kan i stedet melde oss på ulike kurs. Noen er så heldige at de får være med på operasjoner og uketjeneste på de forskjellige avdelingene på sykehuset. I tillegg finnes det mange andre ulike kurs, som f. eks kurs i obduksjon, rettsmedisin, førstehjelpskurs med Røde Kors, ulike cellebiologiske kurs og masse annet! Her er en link til årets kurskatalog: http://www.ntnu.no/dmf/kursuka

Man føler seg heldig som får studere på NTNU og i Trondheim. Ikke bare er sykehuset helt nytt, moderne, fresht og fint, men foreleserne våre er blant de beste innen sitt felt, studiet er moderne bygd opp og Trondheim er en fantastisk studentby. For det å være student er så mye mer enn å sitte på lesesalen. Man har utallige organisasjoner man kan være med i, og et hav av muligheter innen sport, fritid og kultur. Det er ikke uten grunn at så mange sier at den da de var student i Trondheim var den beste perioden i livet deres.

Og fra meg til deg som sitter lent over realfagsbøkene, river deg i håret og begynner å bli lei av å ta opp fag – det er verdt det.

Maren Marie, kull 12

Undertegnende som bamselege under MedHum-aksjonen, medisinstudentenes humanitære aksjon

3 thoughts on “Fersk medisinstudent

  1. Det er sinsykt vitkig å påpeke at Medisin er en av de linjene som fester mest!

    Syyykt chill på medisin ass 😀

  2. Bra skrevet!<3 Har utrolig lyst til å bli medisinstudent, men har du noen tips til hvordan en kan bli motivert nok til å få 6 i de fleste fagene "på første forsøk"? Er studiet veeeeldig vanskelig? Hvor mye øver du utenom skolen?
    Håper du orker å svare 😉
    Lykke til videre

Leave a Reply