Ting og tang i Trondheim

Hei igjen!

I dette innlegget tenkte jeg å vise frem noe av det jeg liker aller best ved Trondheim. Jeg var ute på en liten photoshoot på onsdag, men bommet på sola og endte opp med regn. Dette er for øvrig en merknad som er verdt å ta med seg videre; været i Trøndelag er svært skiftende. I veska har jeg derfor alltid med meg solbriller, sokker, hansker og paraply. Gå aldri ut uten jakke!

En ting jeg liker veldig godt er å utforske de ulike nabolagene eller bydelene i Trondheim. Da jeg dro ut her om dagen hadde jeg bil, men det er ikke noe alle studenter har. Da er det greit å følge sykkelrutene eller bare ta bussen en plass og spasere. I Midtbyen (sentrum) er gatene lagt opp i et spesielt mønster. I middelalderen ble Trondheim utsatt for en rekke bybranner, og etter den siste brannen i 1681 bestemte Christian V at det skulle utarbeides en ny byplan – denne oppgaven gikk til generalmajor Johan Caspar de Cicignon, så dersom du hører dette ordet (eller navnet) vet du hva det handler om. Gatene ble bredere og lagt opp nord-sørgående og øst-vestgående retning. I byen er det mange bygninger som er laget av stein, og det er spennende å utforske de ulike byggestilene. De siste årene har det blitt vedtatt at nybygg i Trondheim skal bygges ut i tre. Du kan se eksempel på dette i Nordre gate.

Også nabolagene i byen har sine særpreg. På Øvre Singsaker finnes en rekke bolighus i senklassissitisk stil og mange andre hus som er bygget i senere tid som tar inspirasjon fra klassiske byggestiler. Jeg har tatt noen bilder som ligger i albumet nedenfor.
Bildene her er fra Tyholt, Kuhaugen. Singsaker, noen få fra Ila og fra Utsikten på Byåsen. Da jeg kom på utsikten åpnet himmelen seg og det ble dermed ingen bra utsikt, men det er uansett verdt å ta turen oppover, man får veldig god oversikt over hvordan byen ser ut og henger sammen.

This slideshow requires JavaScript.

Utsikt over Øya, Ila og Skansen fra Utsikten
Utsikt fra Festningen

I det første innlegget nevnte jeg såvidt turmulighetene i området, Estenstadmarka og Bymarka som ligger på Byåsen-siden av byen er store områder man kan gå tur, topptur, løpe, spille golf, stå på ski i lysløyper eller ta seg en lengre skitur og i Gråkallen er det egen slalombakke. Det finnes dessuten et ski-lek-anlegg for barn. Naturligvis også åpent for voksne barn! Se flere bilder av Bymarka her.

Elgsethytta er en turhytte man kan nå enten til fots eller med ski på vinteren. Serverer visstnok legendariske kanelsnurrer i helgene!

En annen ting Trondheim er kjent for er sykkelheisen Trampe. Det er som nevnt i det første innlegget i denne serien, en høy andel syklister i Trondheim, dette til tross for at det er mange bakker. En løsning på dette kom i 1993 da verdens første og eneste sykkelheis ble tatt i bruk. Den har i sine 15 år i drift fraktet mer enn 220 000 personer og har blitt en populær turistattraksjon. Som det kommer frem av bildene nedenfor er heisen åpen for allsidig bruk. Driften ble stoppet i 2010 av slitasjegrunner, men kommunen har vedtatt å sette inn en ny heis denne sommeren. Den gamle heisen skal stilles ut på et transportmuseum på Lillehammer.

En annen ting du kan få tilgang til som student ved NTNU er koiene. En koie er en hytte, og til sammen eier NTNUI 24 koier rundt omkring i Trøndelag. Så dersom du skulle føle behovet for å fly til skogs er dette fullt mulig. En koie har ikke innlagt vann eller strøm, men det er alltid en bekk i nærheten og varme får man med vedfyring. Jeg har selv vært med på en koietur i anledning en avslutning i min egen linjeforening, og det er virkelig noe av det koseligste jeg har vært med på, så dette vil jeg absolutt anbefale. Du kan også melde deg inn i koiestyret og være me di en gruppe som er ansvarlig for at det alltid finnes ved o.l. i koiene. På nettsidene står det informasjon om hver koie og hvordan man kommer seg dit på sommerstid og vinter.

Printscreen av koiekartet. Finn det på: http://www.ntnui.no/koiene/

Helt til sist er det noen ting dere bør vite før dere kommer til trøndelag. Trønderne er i all hovedsak et varmt og sjarmerende “folkeslag”, men for en som aldri har vært i Trøndelag før kan det være nyttig å ha med seg en liten trøndersk ordliste i bakhodet:

klar – sliten, trøtt, orker ikke mer

itj – ikke/nektelsesord

sjø – et meget anvendelig ord, som oftest brukt for å understreke et poeng.

ørtævv – møter du en hissig trønder og han/hun foreslår at du fortjenerei ørtævv, bør du springe. Kan tolkes som dask i ansiktet, slag eller å bli banket opp.

veit – En liten jente eller en liten gate/bakgate/sidegate. Se denne nettsiden for en morsom bildeserie med informasjon om de mange veitene i Midtbyen.

Brattørveita

Og dersom du virkelig skulle forville deg ut på den trønderske landsbygda kan du alltids ta i bruk denne ordlista fra Verdal!

Nå er du forhåpentligvis klar til å innta Trønderhovedstaden! Skulle det enda være noen år igjen til du skal studere vil jeg minne på at vi har en besøksordning på NTNU der du eller en større gruppe (klassen din for eksempel) kan komme på besøk til oss. Vi reiser dessuten rundt omkring i Norge, så dersom du har lyst på besøk fra oss kan du legge inn en bestilling her: http://www.ntnu.no/studier/mot_ntnu

Da gjenstår det kun å ønske velkommen til Trondheim!

Mvh Ida Cathrine Thomassen

Leave a Reply